Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

K pacientom nelietajú záchranárske vrtúľniky: Je dôvod na paniku?

Z Bratislavy a Trenčína prestali lietať záchranárske vrtuľníky.
Z Bratislavy a Trenčína prestali lietať záchranárske vrtuľníky. (Zdroj: sxc.hu )

Napriek tomu, že od polnoci včerajšieho dňa nelietajú k pacientom záchranárske vrtuľníky z Bratislavy a Trenčína, nie je podľa ministerstva zdravotníctva dôvod na paniku. "Pre pacientov sa nič nemení," uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková s tým, že Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby vyšle podľa potreby k pacientovi najbližšiu sanitku, prípadne vrtuľník.

Päť vrtúlnikov stačí

Poukázala, že pred niekoľkými rokmi fungovali na Slovensku iba tri stanice leteckej záchranky, čo bolo postačujúce.

"Oddnes lieta päť vrtuľníkov, čo je naďalej postačujúce," skonštatovala Čižmáriková.

Medializáciu neobsadenia dvoch bodov vníma ministerstvo ako tlak doterajšieho prevádzkovateľa v súvislosti s prebiehajúcim tendrom na licencie pre letecké záchranky.

Nový prevádzkovateľ nie je ešte vybraný

Dve stanice leteckej záchrannej služby sú od včerajšej polnoci neobsadené. Ich súčasnému prevádzkovateľovi vypršali licencie a nový prevádzkovateľ zatiaľ nie je vybraný, upozornili v stredu (11.9.) ako prvé televízie Markíza a Joj. Ministerstvo v máji vypísalo tender na nové licencie z dôvodu končiacej platnosti tých starých, výberová komisia však zatiaľ v prípade staníc v Bratislave a Trenčíne nerozhodla.

Na Slovensku v súčasnosti funguje 273 ambulancií pozemnej záchrannej zdravotnej služby a sedem leteckých - v Bratislave, Banskej Bystrici, Nitre, Žiline, Poprade, Košiciach a Trenčíne. Všetkých sedem bodov doteraz prevádzkovala spoločnosť AIR - TRANSPORT EUROPE.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9