Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Jedálniček počas rakoviny musíte zmeniť: Vyhnúť by ste sa mali hlavne tejto zelenine!

Jedálniček počas onkologického ochorenia treba prispôsobiť. Ako a čo by pacient mal konzumovať? Zobraziť galériu (2)
Jedálniček počas onkologického ochorenia treba prispôsobiť. Ako a čo by pacient mal konzumovať? (Zdroj: thinkstock.com)

Tento článok ponúka všeobecné odporúčania na úpravu stravy v rámci podpornej liečby pacientov s diagnostikovaným a liečeným zhubným nádorovým ochorením.

Z jedálneho lístka dôsledne vylúčte

  • Všetky údeniny.
  • Všetky druhy mäsa.
  • Všetky mliečne výrobky (látka IGF-1 prítomná v kravskom mlieku podporuje delenie buniek), vrátane zmrzliny.
  • Mastné, vyprážané, fritované a pečené potraviny.
  • Biely cukor a sladkosti.
  • Všetky výrobky z bielej múky (pečivo, cestoviny, cukrárenské výrobky, dezerty, koláče, zápražky a pod).
  • Všetky aromatizované, prifarbované a chemicky konzervované potraviny a nealko nápoje.
  • Slkohol a čiernu kávu.

Každý deň konzumujte tieto potraviny (podľa stavu a okolností)

  • Ryža a strukoviny

Varenú naturálnu ryžumá široké použitie: rizoto, ryžový nákyp, ryžový puding, šaláty s ryžou, ryža ako príloha, súčasť polievok a rôznych jedál typu soté a rozmixovaná uvarená ryža aj ako prostriedok na zahusťovanie omáčok, ostatné obilniny (pohánka, ovos, pšeno, pšenica, raž, jačmeň) a výrobky z nich (chlieb, pečivo, cestoviny) striedajte podľa chuti, varené strukoviny (všetky druhy, najmä sója) a tofu, biele a lahôdkové tofu – áno, údené tofu – radšej nie

  • Ovocie a zeleninu 

Ovocie – všetky druhy, najmä tmavé, červené a oranžové druhy a bobuľovité ovocia (môže byť aj mrazené), aspoň 2 kusy citrusového ovocia½ – 1 šálku bobuľovitého ovocia (jahody, ríbezle, čučoriedky, brusnice, černice, maliny a pod.) – môže byť aj mrazené, ale nie zavárané, zeleninu – všetky druhy (podľa znášanlivosti), najmä však kapustovú zeleninu (kapusty, brokolica, karfiol, kel, kaleráb) a tmavozelené listové druhy (špenát, vňate, mangold), aspoň 1 šálku kapustovej zeleniny, 1 – 2 kusy paradajok (môžu byť aj tepelne upravené alebo vo forme omáčok a pretlaku) 

  • Orechy a semiačka 

Orechy (vlašské orechy a mandle): 2 – 4 polievkové lyžice, olejnaté semená (ľan, sezam, slnečnica, tekvica): 1 – 2 polievkové lyžice, uprednostnite mleté ľanové semeno (viac v kapitole Ľanové semeno), rastlinné oleje (olivový, tekvicový, slnečnicový a pod.) – s mierou: maximálne 1 polievkovú lyžicu na každých 10 kg hmotnosti, ako súčasť príjmu olejov: 2-krát denne 1 čajovú lyžičku ľanového oleja lisovaného za studena

  • Bylinky 

Bylinky – na ochucovanie jedál používajte sušené alebo čerstvé bylinky a korenia, majú veľmi silný protirakovinový účinok a sú dôležitou súčasťou podpornej liečby (nemusíte ich jesť polievkovou lyžicou rovno z vrecúška, ale keď ich pridávate do jedla, buďte trochu rozšafní

Vaši najlepší spojenci z koreničiek a chladničky sú: kôprová vňať, rozmarín, oregano, kurkuma a bobkový list, aj bazalka, majoránka, tymian, rasca, aníz, mäta, čili, klinčeky, kardamom, šafran a všetky ostatné bylinky a koreniny môžu byť veľmi užitočné

Ďalšie dôležité opatrenia v strave

Kontrolujte konzumáciu mrkvovej šťavy a neužívajte doplnky stravy s obsahom beta-karoténu (beta-karotén môže v nadmerných dávkach pôsobiť ako stimulant rastu nádorových buniek)

- Mrkva a malé množstvá mrkvovej šťavy 1 – 2-krát týždenne nie sú rizikové.

- Neužívajte výživové doplnky (vitamíny, multivitamíny) s obsahom železa – v prípade, že suplementácia železom je nevyhnutná, uprednostnite najprv potraviny bohaté na železo.

- Denne vypite 2 – 3 dcl cviklovej šťavy v malých dávkach počas dňa.

- šťavu je potrebné riediť vodou alebo jablkovou šťavou (v pomere 1:4).

- Šťavu držte v chladničke a prísne dodržiavajte dátum spotreby.

- Ak si pripravujete šťavu sami doma, pred uskladnením do chladničky na povrch vždy nakvapkajte pár kvapiek citrónovej šťavy a spotrebujte do 24 hodín.

- Ako nápoj uprednostnite kvalitný zelený čaj: 2 – 4 šálky denne (bez cukru, radšej si dajte lyžičku - dve medu).

- Poslednú šálku nepite neskôr ako o 15. hod (obsahuje kofeín, ktorý narúša spánok).

Do jedla si (stačí každý druhý deň na striedačku) pridávajte

- Mletú škoricu: ½ – 1 čaj lyžičku denne, rozdelenú v 2 dávkach.

- Mletý/surový zázvor: ½ – 1 čaj lyžičku, rozdelený v 2 dávkach.

Ak to celkový stav a hmotnosť dovoľujú, skúste dodržiavať pôstny deň 1-krát týždenne – konzumujte len surové ovocie a zeleninu, zriedenú cviklovú šťavu a bylinkové čaje

Na pitie a varenie používajte prednostne vodu určenú pre dojčenskú výživu, a filtrovanú vodu (na filtrovanie vody úplne stačí džbánový alebo prietokový filter s aktívnym uhlím)

Špeciálna podpora liečby onkologických ochorení

  • Probiotiká: 4 – 10 miliárd v jednej dávke 3-krát denne s jedlom.
  • V prípade obmedzených možností prehĺtania tuhej potravy, kapsule otvorte a prášok zamiešajte do kaší, pyré alebo nápojov.
  • Vitamín D: 10 mikrogramov (= 400 m.j.) denne.
  • Ak tolerujete prírodný cesnak, užívajte 1 – 2 strúčiky denne (surový alebo dusený, varený).

Dobré vedieť

Ak chlorella a zelený jačmeň obsahuje rastové faktory, ktoré podporujú rast a delenie buniek tak, ako to tvrdia ich výrobcovia a distribútori, sú tieto výživové doplnky pri liečbe onkologických ochorení kontraindikované.

Viac inšpiratívneho čítania od MUDr. Bukovského nájdete v internetovom obchode ipark.sk!

Čítajte tiež: Päť potravín, ktoré odborníci nikdy nedajú do úst: Vinníci, ktorí spúšťajú nebezpečnú chorobu!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9