Tento článok ponúka všeobecné odporúčania na úpravu stravy v rámci podpornej liečby pacientov s diagnostikovaným a liečeným zhubným nádorovým ochorením.
Z jedálneho lístka dôsledne vylúčte
- Všetky údeniny.
- Všetky druhy mäsa.
- Všetky mliečne výrobky (látka IGF-1 prítomná v kravskom mlieku podporuje delenie buniek), vrátane zmrzliny.
- Mastné, vyprážané, fritované a pečené potraviny.
- Biely cukor a sladkosti.
- Všetky výrobky z bielej múky (pečivo, cestoviny, cukrárenské výrobky, dezerty, koláče, zápražky a pod).
- Všetky aromatizované, prifarbované a chemicky konzervované potraviny a nealko nápoje.
- Slkohol a čiernu kávu.
Každý deň konzumujte tieto potraviny (podľa stavu a okolností)
- Ryža a strukoviny
Varenú naturálnu ryžu, má široké použitie: rizoto, ryžový nákyp, ryžový puding, šaláty s ryžou, ryža ako príloha, súčasť polievok a rôznych jedál typu soté a rozmixovaná uvarená ryža aj ako prostriedok na zahusťovanie omáčok, ostatné obilniny (pohánka, ovos, pšeno, pšenica, raž, jačmeň) a výrobky z nich (chlieb, pečivo, cestoviny) striedajte podľa chuti, varené strukoviny (všetky druhy, najmä sója) a tofu, biele a lahôdkové tofu – áno, údené tofu – radšej nie
- Ovocie a zeleninu
Ovocie – všetky druhy, najmä tmavé, červené a oranžové druhy a bobuľovité ovocia (môže byť aj mrazené), aspoň 2 kusy citrusového ovocia, ½ – 1 šálku bobuľovitého ovocia (jahody, ríbezle, čučoriedky, brusnice, černice, maliny a pod.) – môže byť aj mrazené, ale nie zavárané, zeleninu – všetky druhy (podľa znášanlivosti), najmä však kapustovú zeleninu (kapusty, brokolica, karfiol, kel, kaleráb) a tmavozelené listové druhy (špenát, vňate, mangold), aspoň 1 šálku kapustovej zeleniny, 1 – 2 kusy paradajok (môžu byť aj tepelne upravené alebo vo forme omáčok a pretlaku)
- Orechy a semiačka
Orechy (vlašské orechy a mandle): 2 – 4 polievkové lyžice, olejnaté semená (ľan, sezam, slnečnica, tekvica): 1 – 2 polievkové lyžice, uprednostnite mleté ľanové semeno (viac v kapitole Ľanové semeno), rastlinné oleje (olivový, tekvicový, slnečnicový a pod.) – s mierou: maximálne 1 polievkovú lyžicu na každých 10 kg hmotnosti, ako súčasť príjmu olejov: 2-krát denne 1 čajovú lyžičku ľanového oleja lisovaného za studena
- Bylinky
Bylinky – na ochucovanie jedál používajte sušené alebo čerstvé bylinky a korenia, majú veľmi silný protirakovinový účinok a sú dôležitou súčasťou podpornej liečby (nemusíte ich jesť polievkovou lyžicou rovno z vrecúška, ale keď ich pridávate do jedla, buďte trochu rozšafní
Vaši najlepší spojenci z koreničiek a chladničky sú: kôprová vňať, rozmarín, oregano, kurkuma a bobkový list, aj bazalka, majoránka, tymian, rasca, aníz, mäta, čili, klinčeky, kardamom, šafran a všetky ostatné bylinky a koreniny môžu byť veľmi užitočné
Ďalšie dôležité opatrenia v strave
Kontrolujte konzumáciu mrkvovej šťavy a neužívajte doplnky stravy s obsahom beta-karoténu (beta-karotén môže v nadmerných dávkach pôsobiť ako stimulant rastu nádorových buniek)
- Mrkva a malé množstvá mrkvovej šťavy 1 – 2-krát týždenne nie sú rizikové.
- Neužívajte výživové doplnky (vitamíny, multivitamíny) s obsahom železa – v prípade, že suplementácia železom je nevyhnutná, uprednostnite najprv potraviny bohaté na železo.
- Denne vypite 2 – 3 dcl cviklovej šťavy v malých dávkach počas dňa.
- šťavu je potrebné riediť vodou alebo jablkovou šťavou (v pomere 1:4).
- Šťavu držte v chladničke a prísne dodržiavajte dátum spotreby.
- Ak si pripravujete šťavu sami doma, pred uskladnením do chladničky na povrch vždy nakvapkajte pár kvapiek citrónovej šťavy a spotrebujte do 24 hodín.
- Ako nápoj uprednostnite kvalitný zelený čaj: 2 – 4 šálky denne (bez cukru, radšej si dajte lyžičku - dve medu).
- Poslednú šálku nepite neskôr ako o 15. hod (obsahuje kofeín, ktorý narúša spánok).
Do jedla si (stačí každý druhý deň na striedačku) pridávajte
- Mletú škoricu: ½ – 1 čaj lyžičku denne, rozdelenú v 2 dávkach.
- Mletý/surový zázvor: ½ – 1 čaj lyžičku, rozdelený v 2 dávkach.
Ak to celkový stav a hmotnosť dovoľujú, skúste dodržiavať pôstny deň 1-krát týždenne – konzumujte len surové ovocie a zeleninu, zriedenú cviklovú šťavu a bylinkové čaje
Na pitie a varenie používajte prednostne vodu určenú pre dojčenskú výživu, a filtrovanú vodu (na filtrovanie vody úplne stačí džbánový alebo prietokový filter s aktívnym uhlím)
Špeciálna podpora liečby onkologických ochorení
- Probiotiká: 4 – 10 miliárd v jednej dávke 3-krát denne s jedlom.
- V prípade obmedzených možností prehĺtania tuhej potravy, kapsule otvorte a prášok zamiešajte do kaší, pyré alebo nápojov.
- Vitamín D: 10 mikrogramov (= 400 m.j.) denne.
- Ak tolerujete prírodný cesnak, užívajte 1 – 2 strúčiky denne (surový alebo dusený, varený).
Dobré vedieť
Ak chlorella a zelený jačmeň obsahuje rastové faktory, ktoré podporujú rast a delenie buniek tak, ako to tvrdia ich výrobcovia a distribútori, sú tieto výživové doplnky pri liečbe onkologických ochorení kontraindikované.
Viac inšpiratívneho čítania od MUDr. Bukovského nájdete v internetovom obchode ipark.sk!
Čítajte tiež: Päť potravín, ktoré odborníci nikdy nedajú do úst: Vinníci, ktorí spúšťajú nebezpečnú chorobu!