Čo sa stane, ak vynecháme z jedálnička cukor? Nastanú zmeny, s ktorými ste nepočítali!

Prestať jesť cukor sa nedá, dá sa zbaviť sa "závislosti" na tom zlom. Prekvapí vás, ako sa to odrazí na zdraví.
Zdroj: thinkstock.com
2015-09-22 11:30:00

Vzdať sa cukru je pre mnohých nemožné. Už len preto, lebo ho nájdeme takmer všade. A je jedno, či je to ovocie alebo marmeládová šiška. Rozdiel je v tom, aká forma cukru to je.

Nie je cukor ako cukor 

Kým cukor v ovocí je ten „správny“, umelý cukor vo forme sladkostí či bublinkových limonád je ten, ktorý spraví v organizme šarapatu.

Podľa výskumného pracovníka Jamesa J. DiNicolantio z inštitútu zaoberajúceho sa srdcovými chorobami v Kansase sa odopretím cukru znižuje riziko súvisiace so srdcovými ťažkosťami.

„Pridaný cukor dlhodobo zvyšuje hladinu inzulínu, ktorý aktivuje nervový systém, zvyšuje krvný tlak a tepovú frekvenciu,“ dodal DiNicolantio.

Ak vynecháte cukor, hladina zlého cholesterolu klesne a klesnú aj triglyceridy.

Zbohom akné!

Vznik akné v pubertálnom veku je otázka hormónov, zhoršovať sa môže aj vyšším prísunom cukru. Rozvoj akné má za následok aj zvýšený príjem cukru. Výsledky jednej zo štúdií z American Journal of Clinical Nutrition hovoria o zaujímavej skutočnosti – ak totiž nie ste konzumentom sladkých limonád a s týmto zvykom by ste začali, pričomby ste zvýšili jeho príjem, úroveň zápalu stúpne o viac ako 80 %! Stačí, ak k bežnému jedlu denne pridáte navyše 30 gramov cukru. Zbaviť sa zvýšenej konzumácie umelého cukru rozhodne stojí za zváženie. 

Cukrovke nedáte šancu

Slinivka brušná robí svoju prácu, nahromadený cukor jej „robotu“ pridáva a podstatne sťažuje. Pridaný cukor sa hromadí, čo prispieva k inzulínovej rezistencii. Robert Lusting dokonca tvrdí, že ak navyše prijmeme o 150 kalórií denne vo forme cukru viac, je jedenásťkrát vyššia pravdepodobnosť, že sa u nás rozvinie cukrovka.

Cukor ako uspokojenie?

Jete čokoládu vždy, keď ste nervózny či máte zlú náladu? Väčšinou si od sladkostí sľubujete najmä rýchly nástup energie a „zlepšenie“ nálady. Opak je však pravdou. 

Čím viac cukru budeme do seba dávať, tým horšia nálada nás čaká. Ak sa cukru vzdáme, energiu budeme „musieť“ načerpať inak, väčšina si zvolí práve činnosti, ktoré ich tešia najviac. Či už to bude beh, prechádzky, trávenie času s rodinou. Všetko totiž dokáže vyčariť úsmev na tvári jednoduchšie ako kus nezdravej čokolády.

Ak cítite pokles energie, siahnite skôr ako po zdravých tukoch či komplexných sacharidoch, ktoré nezapríčiňujú také výkyvy nálad. 

Spánok sa dostaví sám, bez liekov

Cukor ovplyvňuje aj náš spánok. Najčastejšie siahame po sladkom práve vtedy, keď sme „zrelí“ na spánok pretože očakávame, že nám dodá energiu a my budeme schopní napr. pracovať.

Ak sa pridaného cukru vzdáme, budeme sa síce chvíľu cítiť unavení, avšak časom si telo zvykne a vy pôjdete spať vtedy, kedy máte. A keď bude organizmus na to pripravený...

Ako sa to vlastne volám?

Máte slabšiu pamäť? Aj keď majú na tom podieľ aj iné faktory, aj cukor môže v tom zohrávať určitú úlohu. Strava s pridanou hodnotou cukru môže stáť za slabou komunikáciou medzi bunkami mozgu, takže sa nám ťažšie niečo pamätá a učí. Takže zahoďte čokoládové tyčinky a radšej pite pri učení napr. bylinkové čaje.

Závislosť na cukre

Hoci sa to môže zdať ako nezmysel, aj na cukre môžeme byť závislí. Proces uvoľňovania cukru do krvi totiž má na náš organizmus rovnaký efekt ako keď niekto holduje drogám. Dobrou správou je, že ak sa zvýšenému príjmu cukru vyhnete, je možné, že sa týchto stavov zbavíte do 10 dní.

Najlepšie plus?

Isto, asi najviac očakávaný prínos vymedzenia cukru z jedálnička je chudnutie. Zníži sa počet kalórií, ktoré spôsobujú (okrem iného) aj priberanie, takže znižovanie váhy bude o niečo jednoduchšie. 

Čítajte tiež: Dvanásť dní nejedla nič iné, len banány: Výsledok detoxu bol ohromný!

2015-09-22 11:30:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: prevention.com, nutritionsecrets.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia