Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Meteorológovia hlásia ochladenie: TOTO nás čaká!

(Zdroj: GettyImages)

Už od zajtra má teplota rapídne klesnúť. Meteosenzitívni ľudia to už určite pocítili. S takto veľkým ochladením, samozrejme, prídu aj nachladenia a virózy. Pripravte sa a zásobte sa týmito bojovníkmi proti nim.

Aj keď sa pri bežnom prechladnutí môžete cítiť pod psa, zvyčajne ho môžete liečiť doma bez toho, aby ste museli navštíviť lekára.

Odborníci na zdravie radia, aby ste si namiesto očakávaných antibiotík, ktoré pri bežnom prechladnutí nemajú žiadny význam - pretože nezabíjajú vírusy -  kupovali v lekárni výrobky na samoliečbu, píše sa na patient.info.

Prírodné prostriedky proti prechladnutiu

"Pokiaľ ide o prírodné prostriedky proti prechladnutiu, existuje veľa nepotvrdených rád, ako zvládnuť prechladnutie," hovorí doktorka Sara Kayatová, všeobecná lekárka. "Niektoré prostriedky majú medicínsky základ, iné menej."

Po akých prírodných prostriedkoch proti prechladnutiu teda siahame a existujú dôkazy, že fungujú?

Echinacea

Tento rastlinný liek sa tradične používa na liečbu prechladnutia v zimných mesiacoch. Predpokladá sa, že bylina posilňuje imunitný systém zvýšením počtu bielych krviniek, ktoré bojujú proti infekciám, a znižuje mnohé príznaky prechladnutia. Avšak "dôkazy o tom, či funguje, sa rôznia", hovorí doktorka Kayatová.

Napríklad v jednom prehľade 16 štúdií sa zistilo, že niektoré z nich ukázali, že echinacea môže skrátiť trvanie prechladnutia a zmierniť jeho príznaky, zatiaľ čo iné ukázali, že neúčinkuje. V novšej, menšej štúdii, ktorá sa zaoberala tabletami echinacey u detí, sa však zistilo, že skracujú dĺžku prechladnutia.

MUDr. Kayatová dodáva: "Na to, aby sme mohli vyvodiť závery o účinkoch echinacey na prevenciu alebo liečbu prechladnutia, je potrebný dôkladnejší výskum."

Med a citrón

Citrón a med môžu pôsobiť viacerými spôsobmi, hovorí doktorka Kayatová. "Po prvé, prijímate tekutiny, čo je pri ochorení dôležité. Po druhé, z citróna získavate aj vitamín C. Viaceré štúdie ukazujú, že vitamín C môže skrátiť trvanie a závažnosť prechladnutia. A po tretie, med môže poskytnúť prísun energie a upokojujúci prvok pri bolesti hrdla."

Navyše dodáva: „Predpokladá sa, že med má aj antibakteriálne vlastnosti, hoci to nemusí byť užitočné pri vírusovej infekcii. Ak citrón a med zohrejete, para môže tiež ponúknuť určitú pomoc pri znižovaní prekrvenia."

Zázvor

Zázvor sa na liečebné účely používa už po stáročia a predpokladá sa, že vďaka svojim účinným látkam zmierňuje mnohé ochorenia. Štúdie ukázali, že tieto zlúčeniny majú protizápalové a bolesť zmierňujúce vlastnosti, ktoré môžu pomôcť zmierniť príznaky vrátane bolesti hrdla.

"Zázvor má určité protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť pri príznakoch bežného prechladnutia," radí doktorka Kayatová.

Cesnak

Cesnak má teoreticky antimikrobiálne a antivírusové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť imunitnému systému bojovať proti vírusovým infekciám a zmierniť prechladnutie. Podľa doktorky Kayatovej sú však "dôkazy o použití cesnaku pri liečbe prechladnutia obmedzené".

Ak máte poruchu krvácania, užívate lieky na riedenie krvi alebo ste tehotná, potom by ste sa mali vyhnúť doplnkom stravy s cesnakom, pretože môžu zvýšiť riziko krvácania.

Zinok

Zinok je základný minerál, ktorý si vaše telo nevytvára samo. Existujú určité dôkazy, ktoré naznačujú, že užívanie zinku do 24 hodín od začiatku prechladnutia skracuje jeho trvanie a závažnosť.

Podľa praktického lekára Dr. Riccarda Di Cuffa, ak máte zdravú vyváženú stravu, potom by dodatočný zinok nemal byť potrebný. "Medzi potraviny bohaté na zinok patria orechy, semená, vajcia, mliečne výrobky ako syr, mäso a celozrnné výrobky. Príliš veľa zinku môže byť škodlivé, preto buďte pri doplnkoch opatrní, pretože niektorí ľudia uvádzajú nepríjemné vedľajšie účinky," hovorí.

Mentol

Mentol, ktorý je súčasťou mnohých voľnopredajných liekov, je esenciálny olej, ktorý pochádza z mätových rastlín, hovorí doktor Di Cuffa. "Existujú len obmedzené lekárske dôkazy o tom, že mentol je účinný pri zmierňovaní preťaženia." Niektorým ľuďom ale funguje na uvoľňovanie zablokovaných dutín a preťažených dýchacých ciest, vďaka čomu sa cítia pohodlnejšie a môžu voľnejšie dýchať.

"Možno ho aplikovať na pokožku alebo vankúš pomocou náteru zakúpeného v lekárňach alebo inhalovať prostredníctvom zvlhčovača vzduchu alebo inhalácie horúcej vodnej pary nad umývadlom pridaním niekoľkých kvapiek esenciálneho oleja. Esenciálne oleje však neaplikujte priamo na pokožku, pretože ju môžu podráždiť a spôsobiť reakciu."

Vitamín D

Existujú dôkazy, ktoré naznačujú, že vitamín D je užitočný pri prevencii prechladnutia. "Telo získava vitamín D z niektorých potravín - ako sú vajcia, mastné ryby a červené mäso - a z vystavenia pokožky slnečnému žiareniu," hovorí doktor Di Cuffa. Hladina vitamínu D vo väčšine potravín je však nízka a v období od októbra do apríla sa v našich končinách vitamín D v koži veľmi netvorí, pretože slnko nie je dostatočne silné.

"Dôkazy nie sú jednoznačné, ale vitamín D môže pomôcť pri prechladnutí ako dobrá podpora imunitného systému. Všeobecne sa uznáva, že väčšina ľudí by mala mať dostatok vitamínu D zo stravy v jarných a letných mesiacoch, ale počas jesenných a zimných mesiacoch by ste mali užívať doplnok.“

Ak máte obavy, poraďte sa so svojím všeobecným lekárom. "Určité skupiny, vrátane tehotných žien, ľudí nad 65 rokov a všetkých, ktorí sú odkázaní na pobyt v domácom prostredí, prípadne si zakrývajú telo z náboženských dôvodov, by mali užívať doplnok vitamín D počas celého roka," uzavrel lekár.

Probiotiká

Probiotiká môžu byť prospešné pre zdravie počas obdobia choroby a môžu pomôcť udržať vaše črevá zdravé. "Váš imunitný systém je prepojený s črevami, takže zdravé črevá vo všeobecnosti znamenajú zdravší imunitný systém," hovorí doktor Di Cuffa.

"Probiotiká sú živé baktérie, ktoré sa nachádzajú v jogurte a iných fermentovaných potravinách, ako sú uhorky, kefír a niektoré syry." Môžete si tiež kúpiť širokú škálu probiotických doplnkov stravy.

Podľa doktorky Kayatovej je najlepším spôsobom, ako zvládnuť prechladnutie, nechať ho prebehnúť. "Ak potrebujete odpočívať, odpočívajte. Ak sa však cítite dostatočne dobre na to, aby ste vstali a išli sa prejsť, existujú dôkazy, ktoré naznačujú, že ľahké cvičenie môže posilniť váš imunitný systém."

Odporúča udržiavať hydratáciu pitím veľkého množstva vody. "Imunitný systém posilní aj vyvážená strava a potraviny s vysokým obsahom antioxidantov, ako je vitamín C a omega 3."

Viac o téme: EchinaceaMedImunitaPrechladnutieZinokCitronVitamin D
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9