Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nikto nie je v nemocnici rád, ale TOTO zaručene zlepší náladu v nemocničnej izbe aj vám

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Červený nos)

Svoje 20. narodeniny oslávilo o. z. ČERVENÝ NOS Clowndoctors klaunovaním v uliciach a verejnou výzvou zdravotných klaunov, v ktorej vyzvali ľudí, aby urobili radosť niekomu vo svojom okolí. Od začiatku svojho pôsobenia zrealizovali profesionálni zdravotní klauni dokopy vyše 32 000 klauniád pre deti aj dospelých v zariadeniach po celom Slovensku. Po 20 rokoch sa symbolicky do detskej nemocnice v Bratislave vrátil ako zdravotný klaun aj doktor Pytlík alias Gary A. Edwards, zakladateľ združenia. Združenie uviedlo v deň svojich narodenín nový spot.

Pri príležitosti 20. výročia sa v NÚDCH v pondelok uskutočnila špeciálna klaunská návšteva, ktorej súčasťou bol aj doktor Pytlík alias Gary A. Edwards, ktorý túto návštevu zhodnotil takto: Bolo veľmi príjemné zažiť znova klaunovanie v detskej nemocnici, kde sa začal písať úspešný príbeh Červeného nosa.“

Prvá nemocnica

Nikto nie je v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Červený nos)
V roku 2003 pozvala MUDr. Daniela Sejnová Američana žijúceho v Čechách Garyho A. Edwardsa, aby rozbehol klaunské návštevy na Klinike detskej onkológie a hematológie v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou (dnešný NÚDCH) na bratislavských Kramároch, kde vtedy pôsobila ako primárka. Následne 7. apríla 2004 bolo založené občianske združenie ČERVENÝ NOS Clowndoctors, pričom návštevy realizovali v úvode 4 zdravotní klauni, ktorých spoločne vybrali.

Sprvu pôsobili zdravotní klauni hlavne vo vtedajšej DFNsP v Bratislave. „Je to nemocnica, v ktorej naše združenie dostalo pred 20 rokmi možnosť začať svoje klaunské návštevy a dodnes ide o nášho najväčšieho partnera, pričom tu realizujeme približne štvrtinu všetkých našich klauniád,“ hovorí výkonný riaditeľ OZ ČERVENÝ NOS Clowndoctors Milan Šagát a dodáva: „Je to  pre nás dôležitý partner aj z hľadiska uvádzania nových programov pre detských pacientov, keďže práve na pôde NÚDCH dostávame priestor na ich testovanie a rozvoj, čo si veľmi ceníme.“

Nikto nie je v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Červený nos)
Vzájomnú spoluprácu ocenil aj riaditeľ NÚDCH MUDr. Peter Bartoň: ,,Veľmi si vážime prácu klaunov OZ ČERVENÝ NOS Clowndoctors, ktorí každý mesiac v našej nemocnici realizujú viac 50 klauniád, čo je ročne viac ako 600 návštev, počas ktorých rozveselia tisícky chorých detí, ich rodičov aj personál nemocnice. Práve naša nemocnica sa pred viac ako 20 rokmi stala miestom historicky prvej klaunskej návštevy na Slovensku, ktorá trvala neuveriteľných 7 hodín, počas ktorých Gary Edwards, zakladateľ organizácie, úplne sám rozveselil stovky chorých detí. S úsmevom na tvári ide všetko ľahšie, presviedčame sa o tom už 20 rokov, počas ktorých klauni prinášajú úsmev a pohodu našim pacientom aj zdravotníkom,“ povedal MUDr. Peter Bartoň, riaditeľ NÚDCH a poďakoval všetkým klaunom OZ ČERVENÝ NOS Clowndoctors za všetko, čo robia pre ich pacientov.

Vyše 70-členný klaunský tím pôsobí na celom Slovensku

V roku 2006 bol klaunský tím rozšírený o nových členov aj v regiónoch Žiliny a Banskej Bystrice, kde začali pravidelné návštevy detských oddelení. V roku 2008 k nim pribudli nemocnice na východe Slovenska.

„Veľmi si vážime a ďakujeme za dôveru a vzájomnú spoluprácu zdravotníckemu personálu ako aj vedeniam jednotlivých nemocníc, kliník a oddelení na celom Slovensku, kde v súčasnosti pôsobíme,“ hovorí Milan Šagát.

Po 20 rokoch má združenie vyše 70 profesionálnych zdravotných klaunov, ktorí pravidelne navštevujú viac ako 50 nemocníc, čo znamená vyše 80 detských oddelení. Ale navštevujú aj dospelých pacientov a seniorov. Mesačne urobia približne 230 zdravotných klauniád - vrátane pravidelných návštev na detských oddeleniach aj špeciálnych programov. Od začiatku svojho pôsobenia zrealizovali profesionálni zdravotní klauni už viac ako 32 000 klauniád pre deti aj dospelých v zariadeniach po celom Slovensku.

Výnimočný rok

Na jubilejný rok 2024 má združenie pripravených viacero výnimočných aktivít a spoluprác. Červený nos sa stal charitatívnym partnerom štafetového behu Od Tatier k Dunaju a postaví aj vlastný bežecký tím.  Zdravotní klauni budú súčasťou niekoľkých umeleckých festivalov, vrátane festivalu humoru Kremnické Gagy. Zrealizujú navyše práve 20 klaunských návštev v seniorských zariadeniach, ktoré nenavštevujú pravidelne. „Najväčšie prekvapenie pripravujeme na posledné mesiace v roku – prinesieme nový program, ktorý spríjemní pobyt detí v nemocniciach,“ naznačil umelecký riaditeľ Červeného nosa Pavel Mihaľák.

Nový spot plný smiechu a radosti v réžii Jonáša Karáska

K 20. narodeninám pripravila organizácia v spolupráci s produkčnou agentúrou aj nový spot, ktorý je plný radosti a smiechu a výborne vystihuje poslanie zdravotných klaunov v nemocniciach. Nový spot režíroval skvelý Jonáš Karásek, ktorý režíroval divácky mimoriadne úspešnú čiernu komédiu Invalid, ale aj krátkometrážny film o obezite.

20 rokov smiechu v nemocniciach vďaka podporovateľom

Združenie by nemohlo napĺňať svoju misiu - prinášať prostredníctvom klaunského umenia radosť a smiech tým, ktorí to potrebujú - bez podpory od darcov a partnerov. Ide prevažne o individuálnych darcov, prispievateľov 2% z dane, ale aj firmy či príspevky z grantov a verejnej zbierky.

Viac o téme: Cerveny nosClowndoctorsDetska nemocnicaNUDCH
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9