Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Počas víkendu viete dať dole hneď niekoľko kíl! Vyskúšajte

(Zdroj: GettyImages)

Víkend by mal slúžiť na oddych, trávenie času s blízkymi, či leňošenie. Ak však celý týždeň pracujete na dokonalej postave, nezriekajte sa toho ani počas voľných dní. Netreba hneď bežať do posilňovne, stačí sa držať týchto pravidiel.

„Každý jeden deň by mal byť príležitosťou vyživiť svoje telo a dušu súčasne," konštatovala registrovaná dietologička Tallene Hacatoryaová. Podľa nej netreba zaobchádzať s víkendmi ako s voľnými dňami, počas ktorých nebudete robiť absolútne nič. A to hlavne vtedy, keď sa počas pracovného týždňa pravidelne hýbete. Ak chcete, aby ručička na váhe išla dole aj počas víkendu, stačí sa držať týchto rád, píše sa na livestrong.com.

1. Držte sa svojej spánkovej rutiny

Víkendy sa zdajú byť ideálny čas na to, zostať hore dlhšie, alebo si ráno pospať. Podľa

Hacatoryanovej by ste to radšej robiť nemali. Najlepšie urobíte, ak sa budete držať svojej spánkovej rutiny. „Lepšie tak spálite to, čo zjete počas dňa a budete mať pod kontrolu aj hladinu cukru v krvi," tvrdí odborníčka. Nedostatok spánku môže podľa nej aktivovať hormóny hladu, čo vedie k zbytočnému prejedaniu sa. Aj dospávanie počas víkendu nemá pozitívny vplyv na chudnutie. Z jednej malej štúdie z februára 2019 zverejnenej v ‌Current Biology vyplynulo, že účastníci, ktorí nespali dosť cez všedné dni a dobiehali to cez víkend, priberali a navyše sa u nich znížila citlivosť na inzulín, čo je rizikový faktor pre diabetes 2.

2. Zacvičte si ráno

„Ak si zacvičíte ráno, neskôr počas dňa budete menej jesť,“ konštatovala Hacatoryaová. Aeróbne cvičenie v ranných hodinách vedie k nižšiemu kalorickému príjmu, ako aj k výraznejšej zmene telesnej hmotnosti, k zníženiu brušného tuku v porovnaní s nočným tréningom.

3. Vychutnajte si svoju rannú šálku kávy

Víkend znamená, že máte viac času na to, aby ste si užili svoju rannú šálku kávy. Tak smelo do toho! Nielenže je rituál pitia kávy potešením, ale dávka kofeínu vám pomôže spáliť viac tuku.

Navyše šálka pred ranným tréningom zvýši váš výkon.

4. Pripravte si jedlo

„Víkend je skvelý čas začať plánovať, čo budete jesť cez týždeň,“ radí Hacatoryanová. Vyhraďte si nejaký čas a choďte do obchodu s potravinami, zásobte sa čerstvými produktmi a zdravými bielkovinami. Podľa výskumu z februára 2017, ktorý bol publikovaný v ‌International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity‌, tí, ktorí si doma pripravujú jedlo, majú tendenciu pestrejšie sa stravovať. Plánovanie jedla je spojené s nižším rizikom nadváhy najmä u žien.

5. Jedzte pri stole, nie pred obrazovkou

Pravdepodobne budete jesť menej, ak budete jesť pri stole, namiesto toho, aby ste skenovali telefón alebo pozerali televíziu. Aj keď je víkend skvelý čas na oddych a relax, snažte sa jesť ako v ktorýkoľvek iný deň a určite si pri tom sadnite za stôl. Rozptyľovanie sa pri jedle vedie k tomu, že budete jesť viac. Naopak, sústredenie sa na pokrm vám pomôže s vedomým jedením, čo je prax spojená s chudnutím.

6. Nevynechávajte jedlá

Niektorí ľudia vynechávajú jedlá cez víkend v očakávaní, že si doprajú skvelú večeru v reštaurácii. Ísť tam s pocitom hladu je však veľká chyba, pretože to môže uviesť telo do stresového režimu a zvýšiť pravdepodobnosť prejedania sa. Navyše možno nebudete veľmi príjemným spoločníkom, ak vám škŕka v žalúdku. Podľa Piedmont Healthcare sa vynechávanie jedál spája s nízkym krvným tlakom, únavou a podráždenosťou.

7. Sledujte svoj príjem alkoholu

Veľa ľudí považuje víkend za vhodný čas na popíjanie. Pitie alkoholu však môže zvrátiť pokrok v chudnutí. „Okrem nadbytočných kalórií ktoré obsahuje, spôsobí, že pocítite hlad a siahnete aj po potravinách, ktoré by ste inak nezjedli,“ tvrdí odborníčka na výživu. Ak chcete piť, držte sa maximálne dvoch nápojov za noc.

8. Zostaňte hydratovaní

Zostať hydratovaný je mimoriadne dôležité na udržanie cieľov v oblasti chudnutia bez ohľadu na deň v týždni. Pitie väčšieho množstva vody vám zabráni piť nápoje, ktoré obsahujú zbytočné kalórie. Podľa štúdie zo septembra 2010 uverejneného v ‌Nutrition Reviews‌, dospelí, ktorí pred jedlom pili sladené nápoje, skonzumovali o 7,8 percenta viac kalórií v porovnaní s tými, ktorí pili vodu.

Viac o téme: PohybChudnutieKilaSpanok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9