Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Koniec VYSMIEVANIU sa vírusovým infekciám: Po tomto už CHRÍPKU nebudete podceňovať

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ľudia hospitalizovaní s chrípkou môžu trpieť dlhodobými zdravotnými problémami, ktoré postihujú najmä pľúca a dýchacie cesty. Vyplýva to z novej štúdie zverejnenej v časopise The Lancet Infectious Diseases.

Štúdia porovnala covidové a chrípkové vírusy. Podľa nej mali pacienti počas 18 mesiacov po hospitalizácii s jedným alebo druhým ochorením zvýšené riziko smrti, opätovnej hospitalizácie a zdravotných problémov. Najvyššia miera rizika hrozila najmenej 30 dní od prvotnej nákazy.

"Zaujímalo nás, či a do akej miery trpia pacienti s chrípkou dlhodobými zdravotnými problémami," uvádza klinický epidemiológ Ziyad Al-Aly z Washingtonovej univerzity. "Najväčším prekvapením bolo zistenie, že dlhodobé zdravotné problémy prevažujú nad problémami v akútnej fáze nákazy. Dlhý covid je výrazne vážnejší problém ako covid a dlhá chrípka je výrazne vážnejší problém ako chrípka," dodáva Al-Aly.

Chrípka napáda pľúca, covid je menej "vyberavý"

Podľa štúdie je riziko úmrtia, hospitalizácie a zdravotných problémov výrazne vyššie u pacientov s covidom.

Koniec VYSMIEVANIU sa vírusovým
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Jedinou výnimkou je pri chrípke vyššia miera ohrozenia pľúcneho systému," uvádza Al-Aly.

Podľa neho sa tým ukazuje, že vírus chrípky je v skutočnosti výrazne viac špecializovaný na dýchací systém, ako sa doteraz predpokladalo. Koronavírus je agresívnejší a menej "vyberavý", pričom môže napadnúť hociktorý telesný orgán a spôsobiť dlhodobé zdravotné problémy napríklad v srdci, mozgu, obličkách či inde v tele.

"Predstava, že covid alebo chrípka sú výhradne akútne ochorenia ignoruje ich dlhodobé účinky na ľudské zdravie," zdôraznil Al-Aly.

"Pred pandémiou sme sa z väčšiny vírusových infekcií zvykli vysmievať a považovali sme ich vlastne za nedôležité – človek je pár dní chorý a potom to prejde. Teraz zisťujeme, že to tak nie je u každého, a že niektorí ľudia skončia s vážnymi dlhodobými zdravotnými problémami. Musíme prestať bagatelizovať vírusové infekcie a pochopiť, že sú dôležitým faktorom spôsobujúcim chronické ochorenia," uzavrel Al-Aly.

Viac o téme: ZdravieChrípkaPrevenciaPríznakyCovid
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9