Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Antidekubitné lôžka a systémy sú súčasťou prevencie dekubitov

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Dekubity, často nazývané aj preležaniny, predstavujú závažný problém v starostlivosti o pacientov s obmedzenou pohyblivosťou. Tieto bolestivé a často závažné kožné lézie vznikajú v dôsledku tlaku, trenia a vlhkosti na konkrétnych častiach tela.

Našťastie existujú antidekubitné lôžka a systémy, ktoré sú navrhnuté tak, aby tieto problémy minimalizovali alebo im predchádzali.

Antidekubitné lôžka ako prevencia dekubitov

Dekubity možno rozdeliť do štyroch štádií, pričom tie vo vyšších štádiách môžu ohroziť pacienta na živote. Ako sa však pred týmito bolestivými léziami chrániť? Aj v tomto prípade platí, že najlepšou ochranou je prevencia.

Aby sa teda zabránilo vzniku preležanín, ako prevencia sa používajú antidekubitné lôžka a systémy. Ide o lôžka a matrace s kompresorom, navrhnuté tak, aby minimalizovali alebo úplne zabránili tvorbe preležanín. Tieto technológie sa používajú v nemocniciach, domovoch dôchodcov a iných zdravotníckych zariadeniach, kde je starostlivosť o imobilných pacientov kľúčovým aspektom.

Antidekubitné lôžka a systémy sú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: recebin / Shutterstock.com)

Samozrejme, svoje využitie nájdu aj v domácnostiach, pretože mnoho pacientov s obmedzenou pohyblivosťou je práve v domácej starostlivosti. Nemusí ísť však len o dlhodobo ležiacich pacientov, ohrození sú aj pacienti po úrazoch či operáciách (bez ohľadu na vek), keďže preležaniny sa vedia vytvoriť aj v pomerne krátkej dobe. Takže, ak by ste podobnú zdravotnícku pomôcku potrebovali aj vy, všetky prehľadne zoradené produkty nájdete na Zdravotnatechnika.sk.

Čo je charakteristické pre antidekubitné lôžka a systémy (matrace s kompresorom)? Majú špeciálnu konštrukciu, ktorá rozloží hmotnosť pacienta rovnomerne, čím znižuje tlak na konkrétne miesta. To pomáha minimalizovať tlak na tkanivá a znižuje sa riziko tvorby preležanín. Niektoré lôžka disponujú aj integrovanými systémami na kontrolu vlhkosti, čo je tiež dôležité pre prevenciu. Udržiavajú pokožku pacienta suchú a čistú, čím sa minimalizuje riziko podráždenia a infekcie. Okrem toho je väčšina lôžok polohovateľných.

Výhody antidekubitných lôžok a systémov

Hlavnou výhodou týchto systémov je ich schopnosť predchádzať tvorbe preležanín u pacientov s obmedzenou pohyblivosťou. Pacientom poskytuje vyšší komfort aj kvalitu spánku, čo je pri rekonvalescencii mimoriadne dôležité.

Prevencia môže navyše viesť aj k zníženiu nákladov na liečbu, pretože tá je často nielen zdĺhavá, ale aj nákladná. Antidekubitné lôžka a systémy môžu prispieť aj k lepšej kvalite života pacientov tým, že minimalizujú riziko bolesti a následných komplikácií po vzniku preležanín.

Kvalitná zdravotná technika

Samozrejme, je dôležité dbať na správny výber a spoľahnúť sa na kvalitnú zdravotnícku techniku. Tá nezahŕňa iba antidekubitné lôžka, ale napríklad aj kavitačné kozmetické prístroje či rehabilitačné prístroje. Profesionálne zdravotnícke pomôcky sú navrhnuté a vyrobené so špeciálnym zameraním na zdravotnú starostlivosť a medicínske potreby.

Ich použitie môže prinášať množstvo výhod pre pacientov aj poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Kvalitná zdravotnícka technika sa dá objednať aj na webe firmy KRÁSNÝ – zdravotnická technika s.r.o., ktorá expeduje produkty aj na Slovensko.

Viac o téme: NemocnicaPacientPR článokDekubity
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9