Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ako si správne čistiť zuby – nerobte tieto chyby!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: bernardbodo - stock.adobe.com)

Prevencia je vždy lepšia než liečba a platí to aj pri starostlivosti o zuby a ústnu dutinu. Správne čistenie zubov vám môže zabezpečiť zdravý a krásny úsmev na dlhé roky.

Vyvarovaním sa najčastejších chýb pri starostlivosti o chrup, eliminujete ťažkosti spojené so zanedbanou ústnou hygienou, a, samozrejme, ušetríte nemalé peniaze za ošetrenie zubného kazu.

Ako si správne umývať zuby?

Správna technika čistenia zubov

Je základným kameňom pre udržanie zdravého chrupu. Mnohí aj napriek tomu stále nevedia, ako na to. Hlavne deti a dospievajúci majú tendenciu prehliadať túto dôležitú činnosť alebo si ju rýchlo odbiť.

Správna technika zahŕňa jemné krúživé pohyby kefkou alebo krátky pohyb od ďasien smerom von, ktorým akoby stierame povlak zo zubov. Dôležité je vyčistiť ich celú plochu, a to aj zo zadnej strany.

Najčastejšie chyby pri čistení zubov

Pri umývaní zubov sa môžeme dopustiť niekoľkých bežných chýb. Jednou z nich je príliš veľký tlak kefky, čím si môžeme poškodiť zubnú sklovinu a ďasná. Ideálne je umývať si zuby aspoň dvakrát denne. Častejšie umývanie, napríklad po každom jedle, môže mať negatívny účinok, pretože môže spôsobiť opotrebovanie skloviny.

Ďalšou chybou je príliš rýchle čistenie. Držať sa treba odporúčaní, ktoré hovoria, že by sme si mali umývať zuby aspoň dve minúty. Taktiež sa často zabúda na čistenie jazyka a ďasien, kde sa tiež hromadia baktérie a zvyšky potravy. Z rovnakého dôvodu je potrebné aj čistenie medzizubných priestorov pomocou nite alebo medzizubnej kefky.

Chybou je aj umývanie hneď po jedle. Po konzumácii kyslých potravín alebo nápojov by ste mali počkať aspoň 30 minút. Kyslé potraviny môžu dočasne zjemniť sklovinu, a čistenie zubov hneď po jedle ju tak môže poškodiť. Pri umývaní by ste sa nemali snažiť čistiť ďasná samotné. Nepoužívajte ani pohyby hore-dole, pretože to môže spôsobiť poškodenie ďasien.

Vhodná zubná kefka je nevyhnutná

Výber správnej kefky je ďalším kľúčovým faktorom pre efektívne čistenie. Keďže existuje množstvo druhov, mali by ste si vybrať takú, ktorá vám najlepšie vyhovuje. Mäkká alebo stredne tvrdá zubná kefka je pre väčšinu ľudí ideálna, no konkrétny výber závisí od individuálnych potrieb.

Ako si správne čistiť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: aijiro - stock.adobe.com)

Mäkká kefka je dostatočne účinná na odstránenie zvyčajných nečistôt, ale je šetrná a ideálna pre ľudí s citlivými ďasnami a zubami. Stredne tvrdé verzie môžu byť vhodné pre ľudí, ktorí majú zdravý chrup i ďasná, ale potrebujú efektívnejšie odstraňovať nečistoty. Tvrdá kefka sa väčšinou neodporúča, pretože môže poškodiť ďasná a sklovinu. Je určená iba pre veľmi špecifické prípady na odstránenie odolnejších nečistôt.

Štetiny by mali byť v každom prípade ploché a zoradené tak, aby nevytvárali ostré hrany. To zabezpečí efektívne čistenie a minimalizuje riziko poškodenia. Kefka by mala byť ergonomická, aby sa dobre držala a umožnila lepšiu kontrolu.

Zubné kefky – je lepšie používať elektrickú alebo bežnú?

Častou otázkou pri výbere kefky je, či je lepšia elektrická alebo bežná. Odpoveď je však taká, že obidve možnosti majú svoje výhody. Elektrická zubná kefka má tendenciu robiť rýchlejšie a konzistentnejšie pohyby, čo môže znamenať efektívnejšie a jednoduchšie čistenie. Bežné kefky však môžu byť pre niekoho pohodlnejšie a ekologickejšie, keďže nepotrebujú batérie.

Rozdiel je aj v tom, ako si správne umývať zuby elektrickou a bežnou kefkou, pričom pri elektrickej je dôležité napríklad to, či ide o sonickú alebo rotačnú verziu.

Jednozväzkové zubné kefky

Jednozväzková zubná kefka je určená na špeciálne čistenie. Je ideálna pre ľudí s ortodontickými pomôckami, implantátmi alebo inými zvláštnymi potrebami. Tieto kefky s jedným vláknom vám umožnia dôkladne čistiť ťažko dostupné miesta v ústnej dutine. Správne čistenie ústnej dutiny jednozväzkovou kefkou je pomerne individuálne, s vyčistením ťažko dostupných miest však nemá najmenší problém.

Čistenie medzizubných priestorov

Medzizubné priestory sú v prípade ústnej hygieny veľmi často zanedbávané, a pritom predstavujú jej dôležitú časť. Na čistenie sa používajú rôzne pomôcky ako medzizubné kefky, niť alebo ústna sprcha. Dôkladné čistenie medzizubných priestorov zabraňuje tvorbe kazu a zápalov ďasien.

Ako si správne čistiť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Avocado_studio - stock.adobe.com)

Medzizubné kefky

Medzizubné kefky sú malé kefky určené na čistenie medzizubných priestorov. Sú ideálne na odstránenie zvyškov potravy a baktérií z ťažko dostupných miest. Pri ich výbere je dôležité nájsť tú správnu veľkosť. Nie sú však vhodné pre každého, pretože niekto má medzi zubami také malé medzery, že je vhodnejšie použiť niť alebo sprchu.

Zubná niť

Zubná niť je ďalšou dôležitou pomôckou pre udržiavanie zdravých ďasien a prevenciu tvorby kazu. Čistenie touto pomôckou by malo byť súčasťou vašej každodennej rutiny, pretože pri správnom použití odstráni zvyšky potravy a baktérie z medzizubných priestorov.

Ústne sprchy

Ústna sprcha je moderným spôsobom starostlivosti o ústnu dutinu. Tieto zariadenia používajú vodu, ktorá je pod tlakom a dokážu dôkladne vyčistiť ústa. Ústne sprchy sú efektívne pri odstránení zvyškov potravy a baktérií zo všetkých častí ústnej dutiny, a to aj z medzizubných priestorov.

Ústna voda

Ústna voda je ďalším dobre známym pomocníkom na udržanie ústnej hygieny, pretože jej používanie po čistení zubov môže pomôcť dôkladne opláchnuť ústa a ďasná, pričom príjemným bonusom je svieži dych. Vybrať si zo širokej ponuky môžete rôzne druhy, vrátane tých s antibakteriálnymi vlastnosťami, bieliacimi schopnosťami, na paradentózu, bez alkoholu alebo pre deti.

Pre udržanie zdravia ústnej dutiny a prevenciu zubných problémov, ako sú kazy a ochorenia ďasien, je správne čistenie zubov a medzizubných priestorov naozaj kľúčové. Aby ste sa preto mohli tešiť nielen z krásneho úsmevu, ale aj dobrého zdravia a lepšieho sebavedomia, nepodceňujte význam správneho čistenia, na ktoré môžete využiť viacero dostupných prostriedkov a veľmi jednoduchých postupov.

Viac o téme: ZubyČistenie zubovústna hygienaPR článok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9