Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Odborníci varujú: VETRAJTE čo najmenej a nešportujte, inak na to DOPLATÍTE!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Dlhšie trvanie smogu môže mať nepriaznivé účinky na zdravie citlivých skupín ľudí. Ide napríklad o deti, tehotné ženy, osoby s chronickým ochorením dýchacieho systému či s oslabenou imunitou.

Upozornil na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v súvislosti s vyhlásením smogovej situácie v okresoch Bratislava a Pezinok. Počas jej trvania odporúča obmedziť pobyt vonku či menej vetrať.

"Ak patríte do citlivej skupiny obyvateľov, odporúčame skrátiť čas pobytu vonku. Vonku nešportujte ani nevykonávajte ťažšiu fyzickú prácu, pretože v týchto prípadoch človek dýcha intenzívnejšie a vdýchne väčšie množstvo znečisteného vzduchu," odporučila vedúca odboru hygieny životného prostredia úradu Milada Eštóková.

Najlepšie podmienky sú skoro ráno

ÚVZ zároveň radí skrátiť dobu vetrania obytných miestností. Ľudia by sa tiež mali vyhnúť domácim prácam a aktivitám, ktoré zvyšujú potrebu vetrania v byte. Ide napríklad o práce s použitím farieb, lakov a lepidiel, brúsenie či fajčenie.

Odborníci varujú: VETRAJTE čo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Najvyššie hodnoty znečisťujúcich látok bývajú podľa ÚVZ v ranných hodinách a večer po západe slnka.

"Pre pobyt vonku zvoľte najpriaznivejší časový úsek dňa. Najlepšie podmienky pre pobyt vonku aj vetranie sú teda v skorých popoludňajších hodinách," odporúča úrad.

Bude pretrvávať naďalej

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v utorok (22. 8.) vydal upozornenie na smogovú situáciu pre prízemný ozón v okresoch Bratislava a Pezinok.

"Vzhľadom na charakter počasia sa predpokladá pretrvávanie koncentrácií prízemného ozónu, ktoré prekračujú informačný prah pre ozón na západe Slovenska," uviedol ústav.

Viac o téme: ZdravieVzduchZnečistenieSmog
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9