Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

PARKINSONOVA choroba môže v tele DRIEMAŤ celé ROKY: Toto ju ODHALÍ v PREDSTIHU!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Návšteva očného lekára prezradí oveľa viac, než len zmeny v oku a ochorenia súvisiace s týmto orgánom. Môže upozorniť i na neurodegeneratívny stav, ktorý sa naplno vyvinie o niekoľko rokov neskôr.

Detailnejší sken oka by mohol odhaliť príznaky Parkinsonovej choroby až 7 rokov pred diagnózou, ako informuje dailymail.co.uk

Odhalí markery

Snímky sietnice s vysokým rozlíšením sú rutinnou súčasťou vyšetrenia očí - najmä typ 3D skenovania známy ako „optická koherentná tomografia“ (OCT), ktorý sa používa v niektorých optikách a klkinikách, zvyčajne pred nejakým očným zákrokom. Vďaka tomuto vyšetreniu sa lekár dozvie dôležité informácie o vnútorných štruktúrach oka, vrátane podrobnejších informácií o stave sietnice a jej jednotlivých vrstvách. OCT sken dokáže za menej ako minútu vytvoriť prierez sietnicou - zadnou časťou oka - v neuveriteľných detailoch až na tisícinu milimetra. Ide o bezbolestné vyšetrenie. 

Odborníci sa domnievajú, že toto skenovanie by mohlo odhaliť markery, ktoré naznačujú Parkinsonovu chorobu roky predtým, než sa objavia príznaky.

PARKINSONOVA choroba môže v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nový nástroj skríningu? 

Vedci z University College London spolu s Moorfields Eye Hospital použili umelú inteligenciu na identifikáciu príznakov Parkinsonovej choroby z tisícok očných skenov. Zistili, že stenčenie dvoch vrstiev oka – vnútornej jadrovej vrstvy a vnútornej plexiformnej vrstvy gangliových buniek – bolo spojené so zvýšeným rizikom vzniku ochorenia. Zistenia boli prezentované v časopise Neurology.

Lekári už dlho vedia, že oko môže fungovať ako „okno“ do zvyšku tela, čo umožňuje priamy pohľad na mnohé aspekty nášho zdravia. Použitie údajov z očných skenov už predtým odhalilo príznaky iných stavov vrátane Alzheimerovej choroby, roztrúsenej sklerózy a schizofrénie.

Vedúci autor Dr Siegfried Wagner neskrýva svoje nadšenie: „Stále som prekvapený, čo dokážeme odhaliť skenovaním oka. Aj keď ešte nemožno naisto predpovedať, či sa u jednotlivca vyvinie Parkinsonova choroba, dúfame, že táto metóda by sa čoskoro mohla stať nástrojom predbežného skríningu u ľudí s rizikom ochorenia."

PARKINSONOVA choroba môže v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čím skôr sa odhalí choroba, a to sa netýka len Parkinsona, kým vypuknú viditeľnejšie príznaky, tým nižšia je šanca na rozvoj niektorých závažnejších stavov a väčší dopad na kvalitu života. Samozrejme, v prípade, ak by sa taktiež začalo skôr so zmenou životného štýlu. 

Ako dodáva profesor Alistair Denniston, oftalmológ z University Hospitals v Birminghame, spomínaná technológia má veľký potenciál a zachytí znaky a zmeny, ktoré sú príliš jemné na to, aby ich ľudia spozorovali. 

"Teraz dokážeme odhaliť veľmi skoré príznaky Parkinsonovej choroby, čím sa otvárajú nové možnosti liečby," tvrdí odborník. 

Ako spoznať chorobu? 

Parkinsonova choroba je spôsobená znížením množstva chemickej látky nazývanej dopamín v mozgu, ktorá hrá zásadnú úlohu pri regulácii pohybu tela. Ochorenie je charakterizované príznakmi, ako sú mimovoľné trasenie určitých častí tela, pomalé pohyby a stuhnuté a neohybné svaly.

Tím uviedol, že je potrebný ďalší výskum, aby sa zistilo, či zobrazovanie sietnice môže podporiť diagnostiku, prognózu a komplexnú liečbu pacientov postihnutých Parkinsonovou chorobou.

Viac o téme: ZdravieVyšetrenieOčiPrevenciaParkinsonova choroba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9