Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Letný MANUÁL stravovania: Odborník varuje, toto JEDLO môže byť zdrojom INFEKCIE

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Strava počas leta by mala byť ľahko stráviteľná a s nižšou energetickou hodnotou. Neodporúča sa konzumácia ťažkých a mastných jedál. Tie zaťažujú tráviaci systém a uberajú energiu.

Upozornil na to vedúci odboru hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Marek Slávik.

Ako by mal vyzerať jedálniček? 

"Zložením má byť strava vyvážená a pestrá, mala by obsahovať dostatok celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov a strukovín, menej jedál a potravín bohatých na tuky, najmä nasýtené tuky a na jednoduché sacharidy," skonštatoval.

Apeluje tiež na dostatok ovocia a zeleniny, najmä sezónnych, ktoré podľa jeho slov obsahujú okrem tekutín množstvo vitamínov, minerálov, enzýmov a vlákniny.

"V lete je priebežné dopĺňanie vitamínov a minerálnych látok stravou obzvlášť dôležité," doplnil.

Letný MANUÁL stravovania: Odborník
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dostatočná strava je alfou a omegou

Slávik tiež odporúča častejšiu konzumáciu v menších dávkach.

"Nie je vhodné jesť ani príliš veľa, ani príliš málo. Niektorí seniori v extrémnych teplotách strácajú chuť do jedla, opatrní by mali byť aj diabetici, tieto skupiny populácie by mali mať pravidelnú dostatočnú stravu," zdôraznil.

Ľudia by sa podľa jeho slov v lete mali vyhýbať tiež ľahko kaziacim sa potravinám, akými sú napríklad údeniny, mäkké salámy, majonézové šaláty či niektoré mliečne výrobky. Upozornil, že môžu byť zdrojom infekcie.

Nezabúdajte na pitný režim

Vysoké teploty v lete vedú aj k zvýšeným stratám vody z organizmu najmä potením, čo je spojené aj so stratou minerálov vrátane sodíka. Straty tekutín a minerálnych látok je preto podľa odborníkov ÚVZ SR potrebné nahrádzať správnym pitným režimom.

Viac o téme: LetoJedloStrava
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9