Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na Slovensku zúri ŽLTAČKA: V týchto mestských ČASTIACH končia deti v NEMOCNICI

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Košiciach eviduje dve ohniská nákazy žltačkou typu A. Ide o košický Luník IX a Moldavu nad Bodvou.

Potvrdila to vedúca odboru epidemiológie RÚVZ Veronika Tarkovská. V Detskej fakultnej nemocnici (DFN) Košice je s týmto ochorením hospitalizovaných 18 pacientov.

"V súčasnosti u marginalizovanej skupiny obyvateľstva v mestskej časti Luník IX evidujeme 166 prípadov a v Moldave nad Bodovou 32 prípadov ochorení na vírusovú hepatitídu typu A," spresnila Tarkovská.

Vzhľadom na dlhú inkubačnú dobu ochorenia, mechanizmus prenosu takzvanej choroby špinavých rúk, ako aj na zvýšenú intenzitu úzkeho kontaktu v rodinách nepredpokladá, že by aktuálne jarné prázdniny počty chorých výrazne ovplyvnili.

Epidemická situácia je pod kontrolou

Primárka Detského infekčného oddelenia DFN Dana Hudáčková spresnila, že deti hospitalizované so žltačkou sú vo veku od desiatich mesiacov do deviatich rokov.

"Vo všeobecnosti je ich stav stabilizovaný," uviedla s tým, že počet lôžok aktuálne postačuje. "Vedenie DFN bedlivo sleduje vývoj epidemickej situácie v regióne a svoje kroky aktívne koordinuje s RÚVZ. Súčasne vykonalo protiepidemické opatrenia a vnútronemocničné opatrenia tak, aby k obmedzeniu zdravotnej starostlivosti a reprofilizácii lôžok nedošlo," dodal riaditeľ nemocnice Andrej Koman.

Viac o téme: ChorobaPrevenciaŽltačka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9