Za BOLESŤAMI chrbta sa môžu skrývať problémy s PANKREASOM: Keď orgány kričia o POMOC!

Zdroj: gettyimages.com
2023-03-07 12:00:00

Bolesť v chrbte a bruchu zvyčajne naznačuje, že v tele prebieha zápal. Ukazuje, že niečo nie je v poriadku s mäkkými tkanivami, svalstvom a orgánmi v danej oblasti. Aké sú najznámejšie príčiny tejto nepríjemností?

Nepohodlie v oblasti chrbta býva spôsobené zápalovými procesmi, ako sa uvádza na steptohealth.com. Ďalšou častou príčinou sú poruchy chrbtice v dôsledku opotrebovania, ako aj zlé držanie tela pri sedení alebo spánku. Okrem toho za tým môžu byť choroby obličiek a dýchacích ciest. Keď sa však bolesť chrbta spája s nepríjemnými pocitmi v bruchu, môže ísť o viscerálne stavy.

9 príčin bolestí chrbta

Bolesť chrbta, ktorá vyžaruje do brucha, môže začať náhle alebo postupne v závislosti od závažnosti ochorenia. Postihnuté môžu byť obličky, črevo, chrbtica, pankreas a žlčník.

1. Obličkové kamene

Obličkové kamene, tiež nazývané renálna litiáza alebo nefrolitiáza, sú malé kamene alebo kryštály tvorené soľami a minerálmi, ktoré sa ukladajú vo vnútri obličiek alebo močových ciest. Prejavujú sa vtedy, keď začnú zostupovať. Bránia prechodu moču z obličiek do močovodov, čím zvyšujú renálny tlak a spôsobujú bolesť v dolnej časti chrbta a na bokoch brucha. Stoja tiež za nepohodlím, keď klesajú a zraňujú vnútornú časť močového traktu.

Štúdie opisujú renálnu litiázu ako intenzívnu koliku, ktorá môže spôsobiť bolesť brucha, bedrovej oblasti alebo slabín. Postihnutá osoba môže mať ťažkosti s močením, krvou v moči a zvýšenú frekvenciu močenia. Ak máte podozrenie na tento stav, mali by ste vyhľadať lekársku pomoc. Ochorenie sa lieči liekmi na zničenie a odstránenie kameňov, pri ťažšej forme dokonca chirurgickým zákrokom.

2. Črevné plyny

Plyny sú normálny produkt črevného metabolizmu a fermentácie potravín. Ich nadmerná produkcia a hromadenie však môže spôsobiť nepohodlie. Bolesť je zvyčajne difúzna a prejavuje sa ako brnenie v bruchu a kŕčmi, ktoré vyžarujú do chrbta. Okrem toho môžu postihnutí ľudia pociťovať aj plynatosť, nevoľnosť, vracanie, pálenie záhy a poruchy trávenia. Vo väčšine prípadov nepohodlie zmizne po niekoľkých hodinách. Odborníci odporúčajú ľuďom v takýchto stavoch jesť ľahké jedlá, konzumovať ovocie a piť veľa vody. Ak nepohodlie nezmizne alebo sa jeho intenzita zvýši, mali by ste sa poradiť s lekárom.

3. Poruchy chrbtice

Patológie chrbtice zvyčajne spôsobujú nepretržitú bolesť v chrbte, vyžarujúcu do strán brucha. Ten istý nerv totiž môže byť zodpovedný za problémy v chrbtici aj bruchu. Osteoartróza alebo artróza chrbtice je hlavnou príčinou tohto nepohodlia. Je charakterizovaná opotrebovaním chrupavky medzistavcových platničiek, čo spôsobuje bolesť a iné abnormality. Tento stav môže byť výsledkom dedičnej poruchy, menopauzy alebo starnutia.

Aj zlé držanie tela pri sedení, chôdzi alebo spánku môže byť zodpovedné za bolesti. V týchto prípadoch stavce zaujmú abnormálne polohy, ktoré poškodia ich štruktúru a degenerujú susedné tkanivá. Postihnutý zvyčajne udáva bolesti v krku a chrbte. Problémy s chrbticou by mal posúdiť reumatológ alebo ortopéd. Na identifikáciu príčiny nepohodlia sa zvyčajne vyžaduje röntgen. Terapeutický plán zahŕňa použitie protizápalových a analgetických liekov, ako aj fyzikálnu terapiu.

4. Zlomeniny stavcov

Vo väčšine prípadov dochádza k zlomeninám stavcov po traume z dopravnej nehody alebo páde z výšky. Podobne aj ľudia s osteoporózou alebo rakovinou kostí sú náchylnejší na tento typ poranenia. Nepohodlie je zvyčajne nepretržité a intenzívne. Postihnutý pociťuje veľmi silnú bolesť, ktorá prechádza z chrbta do brucha.

Navyše ju neuvoľňuje odpočinok ani bežné analgetiká. Tento stav je charakterizovaný bolesťou v dolnej časti brucha v dôsledku kontaktu rebier s iliakálnou kosťou. Ak existuje podozrenie na zlomeninu, je potrebné urýchlene vyhľadať lekársku pomoc. Liečba zvyčajne zahŕňa chirurgický zákrok a metódy na opätovné usporiadanie a fixáciu stavcových štruktúr. Zotavovanie je pomalé.

5. Črevné ochorenia

Dráždivé a zápalové črevné poruchy sú zodpovedné za vznik difúzneho brušného nepohodlia. Podobne poruchy hrubého čreva môžu spôsobiť bolesť v bokoch brucha a v chrbte. Zápalové ochorenie čriev (IBD) je jednou z najčastejších príčin. Diskomfort sprevádzajú ďalšie príznaky ako nevoľnosť, pálenie záhy, reflux, zápcha či hnačka. Bolesť môže byť prítomná u polovice ľudí s IBD a štúdie naznačujú, že relaxácia, kognitívne zmeny a diétne úpravy ju pomáhajú zmierniť. Existujú dôkazy, že IBD má extraintestinálne prejavy, z ktorých niektoré môžu ovplyvniť chrbticu a spôsobiť bolesť. Terapeutický plán zvyčajne zahŕňa zmeny v stravovaní a užívanie liekov na zmiernenie symptómov.

6. Pankreatitída

Pankreatitída je zápal pankreasu s následnou zmenou jeho fungovania. Môže byť akútna alebo chronická v závislosti od dĺžky trvania zápalu a zmien v orgáne. Bolesť začína v hornej časti brucha a vyžaruje po stranách do chrbta. Prítomná býva nevoľnosť, vracanie, poruchy trávenia a tuk v stolici v dôsledku zníženia pankreatických enzýmov. Akútna pankreatitída zvyčajne ustúpi do týždňa od začiatku liečby. Chronická forma však zahŕňa nezvratné poškodenie pankreasu a vyžaduje si celoživotnú paliatívnu starostlivosť.

7. Žlčníkové problémy

Cholecystitída je zápal žlčníka a najčastejšie ju spôsobujú žlčníkové kamene. Bolesť sa zvyčajne objavuje v hornej časti brucha a rozširuje sa na chrbát, takže podľa štúdií môže byť ťažké odlíšiť ju od svalových patológií. Postihnutí okrem bolesti trpia zároveň nevoľnosťou, vracaním, horúčkou. Diagnóza je založená na klinických nálezoch, ktoré sú potvrdené ultrazvukom a krvnými testami. Chirurgické odstránenie žlčových kameňov je zvyčajne najlepším riešením.

8. Tehotenstvo a jeho komplikácie

Tehotenstvo môže tiež spôsobiť bolesti chrbta a brucha súčasne. Stáva sa to vtedy, keď rast maternice stláča nervy. Za tento nepríjemný pocit v posledných týždňoch sú zase zodpovedné kontrakcie maternice. Telo sa takto postupne pripravuje na pôrod. Za bolesťou sa môže skrývať aj potrat, infekcie močových ciest a odtrhnutie placenty. Preto je dôležité, aby si tehotné ženy uvedomovali tento príznak a vyhľadali lekársku pomoc pri silnej bolesti spojenej s inými príznakmi, ako je vaginálne krvácanie.

9. Pyelonefritída

Pyelonefritída nie je nič iné ako prejav infekcie horných močových ciest. Vyskytne sa vtedy, keď sa bakteriálny mikroorganizmus dostane do renálneho parenchýmu, čím bráni správnemu fungovaniu orgánu. Prejavuje sa bolesťou v boku, bruchu a v krížoch. Liečba tohto stavu závisí od druhu baktérie. Antibiotická terapia je zvyčajne účinná.

Kedy vyhľadať lekársku pomoc?

Bolesť chrbta a brucha môže vyplynúť z rôznych stavov. Väčšinu vyrieši lekárske ošetrenie. V tomto zmysle je pre rýchlejšie zotavenie dôležitá včasná pomoc odborníka. Je tiež nevyhnutné navštíviť lekára, ak bolesť znemožňuje normálne fungovanie, zvyšuje sa jeho intenzita či pretrváva niekoľko dní.

Fotogaléria


Tagy:
bolesť brucho chrbát

2023-03-07 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia