Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

MLIEKO, ktoré vás môže dostať z CUKROVKY: Siahnite po tomto DRUHU a tešte sa z výsledkov!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Proteín v niektorých druhoch mlieka môže uvoľňovať žalúdočné hormóny, ktoré zvyšujú pocit plnosti. Vďaka tomu bude vaša hladina cukru v krvi pod kontrolou.

Prípadov metabolických ochorení pribúda a čo sa týka cukrovky, tiež nie je situácia práve najpriaznivejšia. Našťastie aj malé zmeny môžu výrazne zmeniť priebeh ochorenia!

Skvelé pre diabetikov

Najlepším nápojom na kontrolu hladiny cukru v krvi je voda, pretože umožňuje vyplavenie väčšieho množstva glukózy z krvi. Niektoré výskumy však naznačili, že mlieko obohatené o bielkoviny môže mať dlhodobé účinky na hladinu cukru v krvi, ako sa píše na express.co.uk. 

Štúdia z roku 2018, publikovaná v Journal of Dairy Science zistila, že mlieko konzumované s raňajkovými cereáliami výrazne znižuje hladinu cukru v krvi počas dňa. Výskumníci z Human Nutraceutical Research Unit na University of Guelph, ktorí spolupracovali s University of Toronto, posúdili účinky mlieka s vysokým obsahom bielkovín. Prišli na to, že pitie mlieka so srvátkovým proteínom malo najväčší vplyv na kontrolu hladiny cukru v krvi. Cieľom štúdie bolo preskúmať vplyv pitia tohto nápoja s vysokým obsahom bielkovín na zasýtenie po prvom a druhom jedle dňa.

Ukázalo sa, že zvýšenie koncentrácie srvátkového proteínu v mlieku môže byť priaznivé z niekoľkých dôvodov. Trávenie takýchto bielkovín, prirodzene prítomných v mlieku, podporuje uvoľňovanie žalúdočného hormónu, ktorý spomaľuje trávenie a zvyšuje pocit plnosti. Srvátkový proteín sa postará o rýchle dosiahnutie účinkov, zatiaľ čo kazeín ich predlžuje. 

MLIEKO, ktoré vás môže
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Keď sa zvýšil príjem srvátkového proteínu na raňajky, vedci pozorovali len mierny rozdiel v množstve jedla skonzumovaného na obed. Ak ho však nahradilo mlieko s vysokým obsahom bielkovín, hladina glukózy v krvi sa znížila aj po obede, čo znamená, že malo väčší účinok ako srvátka! 

„Mlieko so zvýšeným podielom srvátkového proteínu má mierny vplyv na glykémiu pred obedom, čím sa dosahuje väčší pokles ako pri bežnom mlieku,“ vysvetlil Science Direct.

Pozor na vysoký glykemický index

Giulia Guerriniová, vedúca farmaceutka varovala, že nie každé mlieko je vhodné pre tých, ktorí si chcú udržať zdravú hladinu cukru v krvi.

„Na rozdiel od mlieka s bielkovinami je cukor v ovsenom mlieku špecifickým druhom nazývaným maltóza. Má extrémne vysoký glykemický index 105. Pre porovnanie, bežné tučné mlieko má GI medzi 31 a 34 a čokoľvek okolo 70 sa považuje za vysoké. Keďže ľudia s cukrovkou typu 2 nie sú schopní produkovať dostatok inzulínu na udržanie hladiny cukru v krvi, mali by sa úplne vyhýbať potravinám a nápojom s vysokým GI, ako je napr. spomínané ovsené mlieko," vysvetľuje odborníčka. 

Pre optimálnu kontrolu hladiny cukru v krvi by sa však úpravy stravy mali spájať s pravidelným cvičením.

Viac o téme: CukrovkaCukorMliekoBielkovinySrvátka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9