POŠKODZUJE čítanie pri SLABOM svetle zrak? Pravda o TVRDENÍ, ktoré koluje roky medzi ľuďmi

Zdroj: gettyimages.com
2023-03-07 06:00:00

Dobrá kniha zamestná mozog a pripraví myseľ na spánok. Problémom však môže byť osvetlenie, ktoré vám môže doslova zničiť oči. Alebo je to inak? Ako si ochrániť jeden z najdôležitejších zmyslových orgánov?

Čítanie knihy namiesto pozerania TV alebo do mobilu je dobrý spôsob, ako pripraviť telo na kvalitný spánok. Prítmie síce môže navodiť tú správnu predspánkovú atmosféru, no je vhodné pre vaše oči? Čítanie pri slabom osvetlení zrak nezničí, ale môže spôsobiť rad problémov, uvádza sa na livestrong.com.

„Oči sú navrhnuté tak, aby sa prispôsobili rôznym úrovniam osvetlenia a automaticky si navyknú, keď čítate v prítmí,“ vysvetlil optometrista Luis Rojas.

Čo sa stane?

Určite sa nič nestane, ak budete čítať knihu pri slabom osvetlení. Pravdepodobne však budete musieť viac žmúriť. Po niekoľkých stranách si všimnete, že máte unavené oči, rozmazané videnie alebo že vás začína bolieť hlava. Môžu byť tiež suché alebo podráždené.

„Oči potrebujú neustálu lubrikáciu, aby zvlhčili a chránili povrch oka pred vysušením a zároveň pomohli jasne vidieť," tvrdí Rojas.

Tma spôsobuje, že sa vám rozšíria zreničky a text, ktorý čítate, bude rozmazaný. Sústredenie sa na písmenká spôsobí únavu očí. Ak k tomu naťahujete krk, aby ste lepšie videli, môže vás z toho bolieť chrbát.

„Našťastie tieto problémy nespôsobia vašim očiam žiadne dlhodobé škody,“ hovorí optometrista. 

Tipy, ako sa starať o oči

Jednoduchý spôsob, ako znížiť namáhanie očí a celkové nepohodlie spojené s čítaním pri slabom osvetlením je čítať pri svetle, ktoré je dostatočne jasné.

„Umiestnite ho za seba, aby svetlo smerovalo na stránku, ktorú čítate,“ radí Rojas.

Ako dodal, ak máte potrebu žmúriť, aby ste dobre videli, je to znamenie, že by ste mali zmeniť polohu svetla alebo zapnúť ešte ďalšie.

„Preťaženie očí vás však môže potrápiť kedykoľvek, keď trávite dlhší čas pozeraním do kníh alebo obrazoviek, či už sedíte v tme alebo nie,“ tvrdí Rojas.

Aby bo váš zrak v poriadku, držte sa týchto rád:

  1. Dajte očiam pauzu - pri čítaní alebo používaní počítača sa každých 20 minút na 20 sekúnd pozerajte inde na niečo, čo je vzdialené 6 metrov.
  2. Obmedzte čas, ktorý trávite pozeraním televízie alebo čítaním - snažte sa nečítať a nepoužívať počítač celé hodiny bez prerušenia.
  3. Používajte umelé slzy - očné kvapky udržia vaše oči hydratované, ak majú tendenciu vysychať pri dlhom čítaní.
  4. Navštívte svojho očného lekára - rozmazané videnie, svrbenie očí, chronicky suché oči, citlivosť na svetlo a bolesti hlavy môžu naznačovať základný očný problém.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie čítanie oči

2023-03-07 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia