Žena pila každý deň červené VÍNO: Po TÝŽDNI sa ozvalo jej telo, takto DOPADLA!

Zdroj: gettyimages.com
2023-03-06 06:00:00

Experiment jednej redaktorky zdravia odhalil, aké môže mať pohár červeného vína pred spaním účinky na celkové zdravie. Výsledok bol prekvapivý a záver jednoznačný.

Ako začala redaktorka, nikdy príliš neholdovala alkoholu. Keď už išla von s priateľmi alebo na filmový večer s mamou, dala si jeden či dva koktejly, no zvyčajne alkohol nebol a stále nie je súčasťou jej rutiny, píše sa na thehealthy.com. Práve preto si dala takúto výzvu a vyskúšala, čo s ňou spraví jeden drink každý večer po dobu jedného týždňa. 

Zo svojej práce ako redaktorka zdravia už vedela, že červené víno môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu, podporiť kognitívne funkcie a dokonca viesť k dlhšiemu životu – ale tieto účinky pravdepodobne neuvidí zo dňa na deň. Preto si dopriala pohár červeného aspoň po dobu jedného týždňa. 

Účinky červeného vína

K tomuto experimentu pristupovala ako keby išlo o nejaký rituál. Každý večer, keď bola pripravená na večerný relax, si dala pohár červeného vína. Nemala však zakaždým ten istý typ vína a taktiež si občas naliala viac ako mala a skôr to vyzeralo, ako by mala takmer dva poháre. Dávala si však pozor a naliala si približne 5 uncí, čo je štandard podľa National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism.

Spánok

V prvom rade sa mladá žena priznala, že dať si drink po dlhom náročnom dni bol veľmi dobrý nápad! Vďaka pomalému popíjaniu červeného vína sa cítila fyzicky uvoľnenejšie a trochu ospalejšie. Holistická odborníčka na výživu Katie Bressacková, INHC, AADP so sídlom v Los Angeles, tvrdí, že je to preto, že alkohol upokojuje nervový systém tým, že sa cítite ospalí. Spôsobuje tiež spomalenie mozgovej aktivity, čo spôsobuje, že taktiež unavuje.

Bohužiaľ, tá ospalosť bola zvláštna. Hoci bola rýchlo unavená, jej spánok bol nepokojný a zvyčajne sa každú noc zobudila aspoň raz uprostred noci. Podľa The Sleep Foundation to nie je nič nezvyčajné. Webová stránka organizácie vysvetľuje, že keď vaša pečeň pomaly metabolizuje alkohol, látka môže naďalej cirkulovať vo vašom tele. To znamená, že aj keď vás alkohol môže rýchlo uspať, postupne sa znižuje obsah alkoholu v krvi počas noci. Pečeňové enzýmy tvrdo pracujú, čo môže spôsobiť narušenie spánku.

Alkohol určite nie je skvelý na pokojný spánok. Bressacková to potvrdzuje a vysvetľuje, že okrem toho, že proces, ktorý sa deje v pečeni spôsobuje problémy a narúša odpočinok, látka môže tiež vyvolať množstvo ďalších problémov v tele.

Je to diuretikum, takže zrejme budete musieť v noci vstávať a chodiť na záchod. Obsah cukru môže zvýšiť hladinu cukru v krvi, preto sa stáva, že sa zobudíte v noci s pocitom bdelosti. Alkohol tiež ovplyvňuje váš REM spánok, takže sa nikdy nedostanete do hlbokého spánku, ktorý naše telo potrebuje, aby sa na druhý deň ráno cítilo oddýchnuté a zregenerované. Štúdie tiež ukazujú, že konzumácia alkoholu zvyšuje spánkové apnoe,“ upozorňuje odborníčka. 

Trávenie

Bolo zaujímavé, že po červenom víne netúžial po žiadnom jedle. Bolo veľmi sýte a v podstate samé o sebe predstavovalo pochúťku. Zvykla si ho dať každý večer pred 18:00. 

„Pohár červeného vína vás určite dokáže zasýtiť, najmä, keď si ho dáte na začiatku večera,“ vysvetľuje Bressacková. „Mám pocit, že to je tiež individuálne. Niektorí ľudia zdieľajú, že alkohol stimuluje ich chuť do jedla, zatiaľ čo iní cítia zníženie chuti.“

Bez ohľadu na to, čo robí s vašou chuťou do jedla, pitie vína každý deň pravdepodobne nebude veľmi šetrné k pohybom čriev. Podľa skúseností redaktorky bola jej stolica vodnatejšia a tmavšej farby ako zvyčajne.

"Bohužiaľ to môže byť ďalší vedľajší účinok pitia," hovorí Bressacková. "Alkohol nie je najlepší na trávenie a pohyby čriev môžu často pripomínať skôr hnačku, alebo dokonca môžu niektorým ľuďom spôsobiť zápchu."

Koža

Ak sa blíži nejaká dôležitá udalosť, ako napr. fotenie alebo stretnutie, radšej na alkohol ani len nepomyslite. Počas týždňa s červeným vínom si všimla, že sa jej na čele objavila červená škvrna. Môže za to obsah cukru vo víne a jeho účinok na trávenie. 

„Pridajte probiotiká a iné fermentované potraviny, aby ste pomohli vašej črevnej flóre. Zníži sa tiež výskyt opuchov,“ radí odborníčka.

Dermatológovia dokonca tvrdia, že kyslé uhorky proti starnutiu zo 70. rokov sú stále zlatým štandardom pre nádhernú pleť!

Duševné zdravie

Je jedno, či si dopriala pohárik vo vani alebo popíjala pri večeri s priateľmi. Ako redaktorka dodala, tento rituál jej priniesol zvláštny druh pokoja. Aby ste sa vyhli poškodeniu zdravia mozgu, odporúčaný štandardný počet nápojov za týždeň sú štyri. Na druhej strane, malo to jednu výhodu. Vďaka tomuto experimentu si uvedomila, aké je dôležité dopriať si čas len sama pre seba. 

Po zhodnotení všetkých účinkov je výsledok jednoznačný - víno každý večer? Už nikdy!

Fotogaléria


Tagy:
alkohol víno zdravie prevencia

2023-03-06 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia