Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

S HORÚČKOU nemusíte hneď bežať k lekárovi: Takto ju ZVLÁDNETE v domácich podmienkach

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Horúčka je obrannou reakciou organizmu a dá sa zvládnuť aj v domácich podmienkach. Upozornilo na to Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS).

Vysoké teploty a respiračné ťažkosti v súčasnosti podľa neho patria k najčastejším príčinám zásahov záchranárov.

"Ak je nižšia ako 38,5 stupňa Celzia, dodržiavame pitný režim a pokoj na lôžku, nie je potrebné užívať antipyretiká, teda lieky na zníženie teploty," priblížilo na sociálnej sieti.

Upozornilo, že pri deťoch treba teplotu znižovať už pri 38 stupňoch Celzia. V prípade bábätiek a detí, ktoré majú sklon k febrilným kŕčom, aj pri nižšej hodnote.

"Vtedy antipyretiká podáme ihneď a dieťa sledujeme," doplnilo.

S HORÚČKOU nemusíte hneď
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Studená voda na obklady nepatrí

Pri teplote nad 38,5 stupňa Celzia treba podľa OS ZZS podať lieky na zníženie teploty a telo ochladzovať studenými obkladmi či zábalmi.

"Pacienta ovinieme vyžmýkanou mokrou plachtou tak, aby končatiny zostali voľné. Meníme po 15 minútach, nepoužívame studenú vodu, ale vlažnú. Prípadne pacienta môžeme aj osprchovať vlažnou vodou. Ak sú ruky a nohy studené, zábaly nerobíme," ozrejmilo s tým, že dôležité je tiež piť dostatok tekutín.

Kedy zavolať lekára? 

Odbornú pomoc odporúča vyhľadať v prípade, ak je pacient apatický alebo odmieta piť. Lekára treba podľa neho kontaktovať aj v prípade, že horúčka neklesne po troch dňoch.

"Ak má ťažkosti s dýchaním, modré pery, v prípade dieťaťa prvýkrát febrilné kŕče alebo je mladšie ako dva mesiace, okamžite kontaktujeme tiesňovú linku 155," dodalo.

Viac o téme: ZdravieLiečbaPrevenciaHorúčka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9