Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Odštartujte NOVÝ rok s týmto CVIČENÍM: Ochráni TEPNY a poradí si s CUKROM v krvi

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Aktivita, ktorá pochádza zo starovekej Indie, je oveľa viac než len obyčajné naťahovanie svalov. O dôvod viac, prečo zaradiť jogu medzi novoročné predsavzatia.

Podľa vedcov má joga pozitívny vplyv na krvný tlak, zlepšuje 10-ročné kardiovaskulárne riziko a upokojuje srdcový tep, píše sa na dailymail.co.uk. Aj preto by sa nemala podceňovať, keďže má množstvo výhod vrátane toho, že môže znížiť hladinu cukru v krvi u diabetikov.

Nižší systolický krvný tlak

V správe, ktorá bola uverejnená v Canadian Journal of Cardiology, sa spomína 60 dobrovoľníkov s príznakmi vysokého krvného tlaku, metabolického syndrómu, obezity a cukrovky. Analýza prebiehala v dvoch skupinách, kedy jedna cvičila štruktúrovanú jogu a druhá strečing päťkrát týždenne. Každý taktiež vykonával päťkrát do týždňa polhodinu aeróbnych cvikov, ako bol beh, bicyklovanie či plávanie.

Vedci merali dobrovoľníkom krvný tlak, srdcovú frekvenciu a riziko kardiovaskulárnych ochorení na začiatku štúdie a o tri mesiace neskôr. Obe skupiny zaznamenali pokles týchto faktorov.

Odštartujte NOVÝ rok s
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ale u tých, ktorí cvičili jogu, zbadali vedci väčší pokles systolického krvného tlaku alebo tlaku vyvíjaného na steny tepien počas každého srdcového tepu. Konkrétne u skupiny s jogou nastal pokles o 10 milimetrov ortuti (mmHg) v porovnaní so znížením o 4 mmHg v skupine so strečingom. Nebol pozorovaný žiadny rozdiel v diastolickom krvnom tlaku.

"Naša štúdia ukazuje, že joga môže byť zdravším doplnkom k aeróbnemu cvičeniu, pričom nejde len o naťahovanie svalov," povedal doktor Paul Poirier, kardiológ z Laval University v Quebecu. 

Nebolo jasné, prečo ľudia, ktorí cvičili jogu, zaznamenali zlepšenie než tí, ktorí robili iba strečing.

Viac o téme: ZdravieJogaPrevenciaKrvný tlak
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9