Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

RAJSKÝ plyn na relaxačné účely? V skutočnosti nie je bezpečný, hrozí OTRAVA a popáleniny!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Užívanie oxidu dusného, známeho aj pod laickým názvom rajský plyn, na relaxačné účely vyvoláva v Európe čoraz väčšie obavy.

V pondelok to vo svojej správe uviedlo Európske monitorovacie centrum pre drogy a drogovú závislosť (EMCDDA), podľa ktorého môže táto látka spôsobiť otravu, popáleniny či poškodenie nervového systému. Správa bola prevzatá z webstránky EMCDDA a agentúry AFP.

"Medzi užívateľmi panuje domnienka, že vdychovanie oxidu dusného je bezpečné. Vidíme však, že častejšie a intenzívnejšie užívanie tejto omamnej látky zvyšuje riziko vážneho poškodenia zdravia," uviedol riaditeľ EMCDDA Alexis Goosdeel.

Môže poškodiť nervový systém

Rajský plyn sa používa vo viacerých oblastiach – v zdravotníctve, priemysle či gastronómii. Podľa EMCDDA sa v posledných rokoch rozšíril aj ako relaxačná droga, po ktorej sa ľudia cítia povznesene. Rajský plyn je totiž ľahko dostupný, lacný, a vnímaný ako "relatívne bezpečný".

RAJSKÝ plyn na relaxačné
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vdychovanie rajského plynu spôsobuje poškodenie nervového systému, keďže v ľudskom organizme nenávratne deaktivuje vitamín B12, vážne omrzliny z vystavenia sa zmrazenému plynu či poranenia pľúc.

Užívanie oxidu dusného ako drogy sa v Európe rozšíril najmä v rokoch 2017–18, upozorňuje EMCDDA. Dodáva, že sa rozvinula "profitujúca dodávacia sieť so špecializovanými internetovými obchodmi, ktoré sa zameriavajú na propagáciu rajského plynu na relaxačné účely a ponúkajú ho pod zámienkou výroby šľahačky".

Aj holandské ministerstvo zdravotníctva minulý týždeň oznámilo, že od januára budúceho roka bude v Holandsku zakázané predávať a prechovávať oxid dusný.

Viac o téme: Relax ZdraviePrevenciaRajský plyn
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9