Veľká CHYBA, ktorou sa pripravujete o ÚČINKY liekov: V akom ČASE by sa mali užiť?

Zdroj: gettyimages.com
2022-11-21 22:00:00

Cirkadiánne rytmy, teda vnútorné hodiny tela, neovplyvňujú len cyklus spánku a bdenia, ale aj mentálne a fyzické systémy v ľudskom tele. Dokonca môžu pozitívne ovplyvniť účinnosť liekov, ak sú podávané v správnom čase.

Jeden výskum ukazuje, že väčšina ľudí neužíva lieky v čase, ktorý by optimalizoval ich účinok. Výskum sa dokonca prikláňa k tomu, že načasovanie uvedené na recepte nemusí byť úplne správne, ako sa uvádza na dailymail.co.uk.

Aspirín radšej večer

Narušenie spánku a cirkadiánneho rytmu spôsobené faktormi, ako je práca na nočné smeny, častá zmena časových pásiem, pracovná náročnosť, môžu zvýšiť riziko vzniku vysokého krvného tlaku, srdcových chorôb a mŕtvice. Práve cirkadiánne rytmy môžu určiť, kedy sa tieto symptómy vyskytnú.

Napríklad mŕtvica nastáva vtedy, keď praskne krvná cieva v mozgu alebo, keď dôjde k blokáde prívodu krvi do mozgu spôsobenej hromadením tukových plakov v krvných cievach. Podobne k infarktu dochádza, keď je prívod krvi do srdca náhle zablokovaný plakmi v koronárnych artériách. Štúdie na 11 816 pacientoch s mozgovou príhodou ukázali 49-percentný nárast pravdepodobnosti mozgovej príhody medzi 6-tou hodinou ráno a poludním. Podobné zistenia boli zdokumentované aj pri srdcových infarktoch. 

Hlavným dôvodom je zvýšenie srdcovej frekvencie a krvného tlaku v ranných hodinách pred prebudením. Vďaka tomu sa budíme a začíname fungovať. V krvi sa zároveň začnú zvyšovať aj faktory zrážanlivosti, vrátane množstva krvných doštičiek. Tie však môžu pôsobiť aj proti nám tým, že vytvárajú zrazeniny, ktoré blokujú krvné cievy. 

Lekári preto ľuďom s vysokým krvným tlakom alebo iným rizikom mŕtvice či srdcového infarktu predpisujú antihypertenzíva alebo lieky proti zrážanlivosti krvi. Najčastejšie je to aspirín. Svojim pacientom odporúčajú, aby ho užívali hneď ráno, pretože vtedy sú najviac ohrození. Najnovší výskum však ukazuje, že lieky na krvný tlak sú účinnejšie, keď sa užívajú pred spaním.

Aj štúdia zo Španielska z roku 2019 ukázala, že tí, ktorí užívali tabletky večer, mali takmer polovičné riziko kardiovaskulárnej smrti, vrátane zlyhania srdca a mŕtvice. Je to výsledok toho, čo je známe ako farmakokinetika, spôsob, akým sa lieky absorbujú a distribuujú v tele a následne rozkladajú a vylučujú.

Všetky tieto procesy vyžadujú čas. Takže užívanie liekov na krvný tlak pred spaním znamená, že hladiny liekov stúpajú a zostávajú v tele na relatívne vysokých úrovniach. V dôsledku toho môžu znížiť krvný tlak tak, aby sa zhodoval s časom, keď k prudkému zvýšeniu krvného tlaku bežne dochádza medzi 6. hodinou ráno a poludním. Podobný účinok sa pozoruje pri aspiríne, ktorý sa bežne predpisuje na zníženie rizika mŕtvice, pretože znižuje schopnosť krvných doštičiek zhlukovať sa a vytvárať nežiaduce krvné zrazeniny.

Statíny pred spaním 

Ďalším rizikovým faktorom vzniku srdcového infarktu alebo mozgovej príhody je zvýšená hladina zlého cholesterolu. Na vyriešenie tohto problému sa mnohým ľuďom predpisujú statíny, ktoré spomaľujú produkciu cholesterolu v pečeni. Samozrejme, existuje aj optimálny čas na užívanie statínov. 

Hladiny cholesterolu v krvi sa riadia cirkadiánnym rytmom, ten sa normálne tvorí medzi polnocou a šiestou hodinou ráno. Najlepší čas na užívanie statínov závisí od typu, ktorý užívate, niektoré zostávajú účinné v krvi štyri až šesť hodín, iné však účinkujú 20 alebo dokonca 30 hodín. Ak teda užívate krátkodobo pôsobiaci statín, vezmite si ho pred spaním, keď máte predpísané tie s dlhšou účinnosťou, dajte si ich kedykoľvek, pretože ich pôsobenie sa bude vždy prekrývať s vyššími hladinami produkcie cholesterolu v noci.

Vplyv aj na nádory

Vedci sa zhodujú v názore, že vedomosti o telesných hodinách by mohli pomôcť aj pri liečbe rakoviny. Laboratórne štúdie ukazujú, že nádory rastú oveľa rýchlejšie, ak je narušený cirkadiánny systém. Udržiavanie synchronizovaných telesných hodín zahŕňa zdravé stravovanie, dostatočné vystavovanie sa svetlu, aktívny pohyb, pravidelný režim spánku a bdenia, vstávanie a chodenie do postele každý deň v rovnakom čase.

Zdravotné problémy podľa času

Polnoc - Ekzém a psoriáza

Intenzívne svrbenie pri týchto kožných ochoreniach sa vyskytuje medzi 20:00 a 2:00, pričom vrcholí okolo polnoci, keď je pokožka prirodzene najpórovitejšia a stráca vlhkosť, stáva sa suchšou a svrbiacou.

1:00 - Dna spôsobená kryštálmi kyseliny močovej v kĺboch

​​Má tendenciu udrieť medzi 1:00 a 5:00, vrcholí okolo 3:00 až 4:00 a zhoduje sa s nočným poklesom telesnej teploty, čo podporuje tvorbu kryštálov.

2:00 – Migréna

Neznesiteľné bolesti hlavy začínajú okolo 2 hodiny ráno.

3:00 - Bolesť zubov

Vrcholí medzi 3:00 a 7:00 v dôsledku zmien v receptoroch bolesti, poháňaných telesnými hodinami.

4:00 - Astma

Príznaky astmy bývajú najhoršie okolo 4:00 ráno. Funkcia pľúc je zvyčajne najlepšia okolo 16:00 a najnižšia práve o 4:00 pravdepodobne v dôsledku nadmerne aktívnych imunitných reakcií v pľúcach.

5:00 - Pôrod

Bábätká sa zvyčajne rodia medzi 1:00 a 7:00, najviac okolo 4:00 až 5:00. Toto môže byť čas, ktorý bol pre našich predkov optimálny a spojený s nočným uvoľňovaním hormónu melatonínu.

6:00 - Kašeľ a iné pľúcne stavy, ako je emfyzém a chronická bronchitída

Majú tendenciu sa zhoršovať v skorých hodinách, často v dôsledku nahromadenia hlienu v pľúcach. 

7:00 - Bolesť kĺbov spôsobená reumatoidnou artritídou

Vrcholí okolo 4:00 až 8:00, keď sa uvoľní viac zápalových chemikálií v rámci prípravy na väčšiu imunitnú ochranu počas dňa. O tomto čase vrcholí aj bolesť osteoartrózy a stuhnutosť kĺbov.

9:00 - Riziko mŕtvice a srdcového infarktu

Vrcholí medzi 6:00 a poludním. Súvisí to so zvýšením krvného tlaku a faktormi zrážania krvi v skorých ranných hodinách.

10:00 - Migrény

Ak ste ranné vtáča, migrény sa u vás zvyčajne vyskytujú medzi 8:00 a poludním. Večerné typy trpia na ne popoludní a podvečer. 

11:00 - Zvýšená bdelosť a energia

Náš cirkadiánne poháňaný nárast bdelosti vrcholí, pretože nás pripravil na nový deň a zvýšil úroveň aktivity.

23:00 - Inkontinencia

U starších ľudí sa začnú prejavovať problémy s inkontinenciu, ktorá trvá až do skorých ranných hodín. Je to preto, že cirkadiánny rytmus v hormónoch, ktoré regulujú produkciu moču, sa s pribúdajúcim vekom mení, takže produkcia moču nie je obmedzená len na deň.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie lieky prevencia cirkadiánny rytmus

2022-11-21 22:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia