Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

OMYL o prírodných produktoch: Odborníci sa pozreli na ich ZLOŽENIE, smutný výsledok!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Veľké sklamanie? Prírodné produkty starostlivosti  o pleť nie sú až také zdravé, ako sa na prvý pohľad zdá. Podľa vedcov takmer všetky obsahujú alergény.

O prírodných produktoch je známe, že sú zdravšie a menej agresívne. Nevyrábajú sa z mŕtvych zvierat, ani sa nesmú na nich testovať. Výskumníci však teraz prišli s prekvapivým objavom. V takmer 90 percentách z 1 651 skúmaných produktov osobnej starostlivosti o pleť vrátane pleťových vôd, mydiel a zvlhčovačov, našli aspoň jeden zo 100 najbežnejších alergénov. Tie spôsobujú kontaktnú dermatitídu, ako sa upozorňuje na sciencealert.com. Štúdia bola zverejnená v časopise JAMA Dermatology.

Prírodné neznamená automaticky zdravé

Koho trápi dermatitída trápi, dobre vie, že nejde len o chvíľkové podráždenie. Ide o červenú svrbivú vyrážku, ktorá môže v najhoršom prípade vytvárať pľuzgiere na zapálenej pokožke. Podľa vedcov každoročne stúpa počet ľudí, ktorých toto nepríjemné ochorenie postihuje. Dá sa jej predísť, pokiaľ sa človek orientuje v dlhom zozname zložiek nachádzajúcich sa v produktoch starostlivosti o pleť a zároveň vie, ktoré z nich môžu stav pokožky zhoršiť. To sa však ľahko povie, ako urobí.

Typický produkt starostlivosti o pleť alebo kozmetický výrobok môže obsahovať 15 až 50 zložiek. Inými slovami, čím viac produktov používate, tým viac vystavujete svoju pokožku potenciálnym alergénom. Vedci sa preto zamerali na prírodné produkty, ktoré by mali byť zdravšie. Získali zoznamy zložiek produktov z webových stránok maloobchodníkov a porovnali ich s online databázou, ktorá uvádza bežné zložky, ktorým by sa ľudia s kontaktnou dermatitídou mali vyhnúť. Databázu spravuje American Contact Dermatitis Society.

Vedcov šokovalo odhalenie, že produkty obsahovali v priemere štyri až päť známych alergénov.

OMYL o prírodných produktoch:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Išlo najmä o vonné látky ako je napríklad levanduľa, ktoré spustili kontaktnú dermatitídu,“ konštatoval dermatológ Peter Young.

Tieto výsledky podľa neho naznačujú potrebu vzdelávať pacientov, aby boli informovaní o produktoch, ktoré si aplikujú na svoju pokožku.

Len marketingový ťah?

Nejde o prvý výskum skúmajúci alergény v produktoch osobnej starostlivosti. Už v roku 2017 americká štúdia zistila, že len málo hydratačných krémov neobsahovalo alergény a dokonca aj výrobky bez vône niekedy mali v zložení vonné látky, ktoré dráždili pokožku. Tento problém bol na radare dermatológov už nejaký čas, ale zdá sa, že ich posolstvo prevalcoval marketingový ošiaľ okolo prírodných produktov, ktoré hlásajú, že škodlivé zložky neobsahujú. Toto označenie produktov však nehovorí spotrebiteľom nič o bezpečnosti zložky.

„Slovo "prírodné" je len marketingové heslo, ktoré sa spolieha na históriu, keď ľudia získavali tradičné lieky a kozmetiku z prírody,“ uviedol dermatológ.

Marketing podľa neho ovplyvňuje vnímanie spotrebiteľov.

Podľa odborníka niektorí výrobcovia prírodných produktov zavádzajú a nie sú pravdivé. Ako dodal, pojmy ako "hypoalergénne" a "testované dermatológom" sú vymyslené, aby pôsobili dôveryhodne, keďže neexistujú žiadne zákonné kritériá, ktoré musia výrobcovia splniť, aby mohli tieto tvrdenia spĺňať.

Viac o téme: KozmetikaPrevenciaZložkyAlergényPrírodné produkty
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9