Podľa TVÁRE spoznáte, čo NIČÍ vaše telo: Odhaľte zdravotný PROBLÉM pohľadom do zrkadla

Zdroj: gettyimages.com
2022-11-17 06:00:00

Pravdepodobne už tušíte, že za bledou a nevýraznou pleťou na tvári bude príliš veľa vypitých alkoholických koktejlov, no vedeli ste, že mliečne latté môže byť zodpovedné za tmavé kruhy pod očami a škvrny na brade?

Alebo že vaše vrásky na čele má na svedomí čokoláda?

Strava sa odrazí na pokožke

Naturopatická lekárka a špecialistka v starostlivosti o pleť Nigma Talibová, ktorá lieči celebrity ako Sienna Millerová a make-up guru Charlotte Tilburyovú, je presvedčená, že jedlo a nápoje majú priamy a niekedy až okamžitý vplyv na našu tvár, čo vedie k rozpoznateľným symptómom, ktoré identifikuje ako „mliečna tvár“, „alkoholová tvár“, „cukrová tvár“ a „lepková tvár“.

Keď pacient vojde do mojej ambulancie, hneď viem rozoznať, akým druhom potravín sa prejedá a skontrolujem, ako jeho tvár starne,“ hovorí. „Často sa pristihnem, ako sledujem náhodné tváre na ulici. Najradšej by som oslovila cudzích ľudí a povedala im, aby vylúčili mlieko zo stravy alebo sa držali cestovín, pretože z ich pleti je jasné, že im táto strava škodí. Niektorým stačí jeden deň, kedy by jedli pšenicu – cereálie na raňajky, chlieb na obed a cestoviny na večeru – k tomu, aby spôsobila nadúvanie a opuchy. Pár pohárov vína môže zase spôsobiť jemné vrásky okolo úst a očí a - ak ste intolerantní - smotanová omáčka alebo kúsok syra môžu spôsobiť škvrny alebo tmavé kruhy pod očami."

Nigma nie je prvá, ktorá verí, že tvár môže prezradiť pravdu o zdraví, ako sa píše na dailymail.co.uk. Mapovanie tváre je súčasťou starovekej medicíny, ktorá spája časti tváre so špecifickými orgánmi tela – rovnako ako reflexná terapia s chodidlami. A zatiaľ čo mnohí súčasní lekári sa tomuto prístupu vysmievajú, niektoré moderné značky starostlivosti o pleť ho prijali ako súčasť svojho programu analýzy pleti. Dokonca aj tí najtradičnejší lekári už pripúšťajú, že možno vidieť nadmerné pitie alkoholu alebo nedostatok spánku na koži. 

Za posledných desať rokov odborníčka videla tisíce pacientov a presvedčila sa, že to, čo jete, a vplyv na zdravie vašich čriev sa odrazí na starnutí tváre.

„Akékoľvek problémy s trávením určitých potravín – možno máte neznámu intoleranciu alebo jete viac jedla, ako dokážete stráviť – môžu spôsobiť kaskádu chemických a hormonálnych zmien, ktoré urýchľujú proces starnutia zvnútra i zvonku s výsledkom, ktorý sa rýchlo ukáže na tvári,“ upozorňuje. „Zdá sa, že niektoré skupiny potravín sú obzvlášť škodlivé: lepok, mliečne výrobky, cukor a alkohol. Každý z nich zaťažuje telo špecifickým spôsobom, čím prispieva k súboru príznakov starnutia, ako sú škvrny, opuchy, zmeny v tóne pleti, predčasné jemné linky a vrásky alebo ochabnutie. Časť vašej tváre, ktorá je najviac postihnutá – či už je to vaše čelo, brada, líca alebo oči – bude závisieť od časti tela, ktorá je najviac zaťažená skupinou potravín."

Odborníčka varuje, že nie je možné určiť, koľko určitých zjedených potravín je príliš veľa pre človeka, keďže je to individuálne. Nemusíte mať žiadny problém po vypití pollitrového mlieka, zatiaľ čo kúsok masla môže doslova vyvolať záchvat. Ak však dokážete identifikovať, čo je za problémom s vašou pokožkou na tvári, máte polovicu úspechu za sebou!

"Alkoholová" tvár

Typické príznaky: Výrazné vrásky alebo začervenanie medzi očami, poklesnuté viečka, rozšírené póry, dehydrovaná pokožka s vejárovitými vráskami na lícach, začervenané líca a nos, hlboké nosoústne ryhy.

"Cukrová" tvár

Typické príznaky: Linky a vrásky na čele, ochabnutie pod očami, vychudnutý pohľad na tvár, bolestivé pustulózne škvrny po celej tvári, stenčenie pokožky, Zjemnené a stenčené obočie, sivobiely až pastovitý odtieň pokožky.

"Mliečna" tvár

Typické príznaky: Opuchnuté viečka, vačky a tmavé kruhy pod očami, malé biele škvrny a hrbolčeky na brade.

"Lepková" tvár

Typické príznaky: opuchnuté červené líca, tmavé pigmentové škvrny alebo škvrny okolo brady.

Fotogaléria


Tagy:
cukor tvár pokožka lepok zdravotný problém

2022-11-17 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia