Stačí pár MINÚT tejto aktivity: OCHRANNÝ účinok u tých, ktorí bojovali s RAKOVINOU

Zdroj: gettyimages.com
2022-11-19 06:00:00

Uvoľnené endorfíny a rozprúdená krv v žilách. O to sa postará pohyb, ktorého vôbec netreba veľa. Žiadne každodenné potenie v posilňovni. I pár minút dokáže zázraky a ochráni nežnejšie pohlavie pred úmrtím po tom, čo si prežili náročné obdobie.

Stačí málo, no s veľkým dopadom! Niekoľko minút pravidelného cvičenia môže znížiť riziko úmrtia u žien, ktoré prežili rakovinu prsníka a to až o 60%, píše sa na dailymail.co.uk. Štúdia vedcov z Kalifornie sa zamerala na 315 žien, ktoré prežili postmenopauzálnu rakovinu prsníka, pričom si vypočuli od lekára diagnózu najmenej pred dvoma rokmi.

Stačí byť aj stredne aktívny

Výskumníci uskutočnili rozhovory medzi rokmi 2013 a 2015 s účastníčkami. Následne boli sledované až do ich smrti alebo do konca štúdie v apríli tohto roku. Dotazník aktivity sa zameral na cvičenie v trvaní najmenej 15 minút počas typického týždňa. Účastníčky, ktorých priemerný vek bol 71 rokov, boli rozdelené do troch skupín na základe množstva cvičenia, ktoré robili – aktívne, stredne aktívne alebo nedostatočne aktívne. Tie, ktoré cvičili menej ako 15 minút nepretržite počas siedmich dní, boli považované za nedostatočne aktívne.

Štúdia, ktorá bola publikovaná v JAMA Network Open, prišla na to, že 60-percentné zníženie rizika úmrtia bolo podobné medzi aktívnymi a stredne aktívnymi skupinami. Aj preto odborníci odporúčajú, aby sa cvičenie začlenilo do plánov starostlivosti, pretože „aj mierna aktivita môže byť životne dôležitá na predĺženie života“.

Ochrana pred chorobou

Rakovina prsníka je jednou z najčastejších rakovinových ochorení na svete. Už predchádzajúce výskumy zistili, že ženy, ktoré sa venovali pravidelnej fyzickej aktivite pred diagnózou rakoviny a po liečbe, mali menšiu pravdepodobnosť, že sa im zákerná choroba vráti alebo zomrú, v porovnaní s tými, ktoré boli neaktívne.

Autori najnovšej štúdie z Kaiser Permanente Southern California uviedli: „Ochranný účinok fyzickej aktivity na riziko vzniku rakoviny prsníka je známy. Jeho účinok po diagnostikovaní rakoviny prsníka však zostáva kontroverzný. Bolo naznačené, že mierne a namáhavé cvičenie má porovnateľné výhody. Výsledky prežitia sa však u pacientov s rakovinou študovali len zriedka. Cieľom tejto štúdie bolo vyhodnotiť spojenie fyzickej aktivity s rizikom úmrtnosti zo všetkých príčin u pacientov, ktorí prežili chorobu."

Autori dodali, že fyzická aktivita by mala byť povinná a začlenená do plánov v starostlivosti o zdravie. Aj mierny pohyb môže byť dôležitý, skvalitní život a predĺži ho. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie cvičenie rakovina prevencia

2022-11-19 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia