Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nečakajte na PRÍZNAKY, aj tak nič nepocítite: Zbytočné OBAVY mužov, ktoré ich OHROZUJÚ

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Je tu mesiac boja proti rakovine prostaty. Muži si v novembri môžu nechať narásť fúzy a upozorniť tak na tichého zabijaka – rakovinu prostaty.

Kampaň Movember má  inšpirovať mužov, aby sa lepšie starali o svoje zdravie a nepodceňovali prevenciu, aby si zvýšili povedomie o zákerných a nebezpečných mužských ochoreniach a problémoch, ako sú rakovina prostaty, rakovina semenníkov, ktoré patria medzi najčastejšie onkologické ochorenie u mužov na Slovensku. Laboratóriá AGELLAB ponúkajú komplexný preventívny balíček vyšetrenia ,,Zdravie prostaty“ len z odberu krvi.

Každý rok je na Slovensku je diagnostikovaných viac ako 2 tisíc nových prípadov tohto druhu rakoviny, ktorá spôsobuje viac ako 600 úmrtí ročne. Podľa odhadov však až takmer 9 tisíc mužov na Slovensku trpí týmto ochorením. Postihnúť kohokoľvek, najmä mužov nad 50 rokov. Včasný záchyt a správne zvolená liečba môžu zachrániť život.

Najúčinnejšie vyšetrenie

Krvný test vyšetrenia prostaty je známy ako test PSA (prostatický špecifický antigén). PSA je bielkovina, ktorá sa tvorí len v prostatických žľazách. Pri poškodení štruktúry buniek sa dostáva do krvi vo zvýšenej miere a môže týmto spôsobom upozorniť na zmenené procesy v prostate. Jej hladina v priebehu života rastie, takže príčinou jej zvýšenia môže byť aj zväčšenie objemu prostaty súvisiace s vekom.

Vyšetrenie PHI je momentálne najúčinnejšie vyšetrenie v prevencii a zároveň v diagnostike rakoviny prostaty. Vyšetrenie nového parametra p2PSA má momentálne najvyššiu špecificitu na karcinóm prostaty. Podľa množstva pro2PSA možno usúdiť, či pacient má nádor, alebo mu hrozí. Práve hodnota p2PSA indikuje, či je nádor rýchlo rastúci (a tak je pre pacienta veľmi nebezpečný), alebo je, naopak, pomaly rastúci (teda menej rizikový). Doteraz najznámejším a najdlhšie sledovaným nádorovým indikátorom bol PSA. Výsledok tohto vyšetrenia nie je jednoznačný, keďže môže byť zvýšený aj z iných než nádorových príčin, napríklad pri zápaloch prostaty alebo močových ciest, či pri nezhubnom zväčšení prostaty (benígna hyperplázia). Práve vďaka stanoveniu pro2PSA a indexu zdravej prostaty (PHI) sa dá vylúčiť potreba biopsie, respektíve k nej pristúpiť iba v nevyhnutnom prípade. Stačí klasický odber krvi a pacient relatívne rýchlo spozná výsledok vyšetrenia, a je tak ušetrený od bolestivého zákroku biopsie spojenej často s negatívnymi komplikáciami,“ vysvetľuje riaditeľka laboratórií AGELLAB Ing. Elena Gaboňová.

Nečakajte na PRÍZNAKY, aj
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako to prebieha? 

V rámci prevencie karcinómu prostaty je potrebné pre klienta objednať sa na test, kde si zvolí jedno z 12 odberných miest na Slovensku siete laboratórií AGELLAB a rezervuje si termín. Ide o rýchly, bezbolestný a rutinný postup, kedy na odbernom mieste je odobratá vzorka krvi. Tá je následne odoslaná do laboratória na analýzu hladín PSA a stanovenie indexu zdravej prostaty PHI, vypočítaným z parametrov PSA, voľné PSA a 2pPSA.

V priebehu roka je bežná cena vyšetrenia ,,Zdravie prostaty 55 EUR“.

„V rámci akcie Movember sme počas celého mesiaca pripravili ponuku laboratórneho skríningu prostaty vo výhodnej ponuke za 20 EUR,“ hovorí riaditeľka laboratórií AGELLAB.

Každý, kto absolvuje tento test, dostane najneskôr do 3 pracovných dní laboratórnu správu v podobe zašifrovaného e-mailu, s interpretáciou a s podrobným, zrozumiteľným súhrnom všetkých vyšetrovaných parametrov.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaRakovina prostaty
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9