Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

NEUMÝVANIE rúk vás môže PRIPÚTAŤ na nemocničné lôžko: Odskáče si to PEČEŇ

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hygiena rúk patrí k najefektívnejším opatreniam v prevencii infekčných ochorení. Podstatnú úlohu zohráva nielen pri šírení respiračných ochorení, ale aj hepatitídy A, s ktorou podľa údajov NCZI skončilo v nemocnici 8 pacientov.

Hepatitída A sa označuje aj ako choroba špinavých rúk. V najťažších prípadoch môže toto ochorenie pripútať pacienta na nemocničné lôžko o čom svedčia aj posledné štatistické údaje Národného centra zdravotníckych informácií. S hepatitídou typu A bolo naposledy hlásených v slovenských nemocniciach 8 pacientov.

Ako sa prejavuje? 

Tráviace ťažkosti, nevoľnosť alebo nešpecifické príznaky podobné chrípke sprevádzajú nástup žltačky typu A, ktorá útočí na pečeň. Príznaky sa rôznia a ich intenzita do značnej miery závisí od veku infikovaného. Kým deti prekonávajú ochorenie jednoduchšie, u seniorov sa očakáva komplikovanejší priebeh. V pokročilom štádiu ochorenia už možno na pacientoch pozorovať typické žlté sfarbenie očných bielkov, kože a tmavý moč, čo svedčí o tom, že vírus napadol bunky pečene. U časti chorých sa však tieto príznaky nemusia prejaviť, ochorenie tak na seba neupozorní a šíri sa ďalej.

NEUMÝVANIE rúk vás môže
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čítajte tiež: Používanie TOALETNÉHO papiera sa vám môže vypomstiť: NAPODOBŇUJE ľudský hormón!

Ako sa môžete nakaziť? 

Nákaza sa prenáša najčastejšie orálno-fekálnou cestou. Z kontaminovanej stolice sa pri nedodržiavaní zásad osobnej hygieny dostane na ruky, odtiaľ na ruky inej osoby a odtiaľ do úst. To je dôvod prečo sa žltačke typu A tiež hovorí choroba špinavých rúk.

Ochorenie sa však môže prenášať aj kontaminovanou vodou, ale aj zle umytým ovocím a zeleninou. Proti ochoreniu existuje očkovanie. Odporúča sa zvážiť pred cestou do krajín tropického a subtropického pásma alebo do oblastí s veľmi nízkym hygienickým štandardom.

Tohtoročná téma Svetového dňa hygieny rúk, ktorý bol 5. mája, je zameraná na uznanie toho, že ku klíme alebo kultúre prevádzky sa môže aktívne prispieť čistením rúk, ale aj tým, že silná kultúra kvality a bezpečnosti motivuje ľudí, aby si umývali ruky.

Viac o téme: ZdravieRukyHygienaŽltačka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9