Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prvé PRÍZNAKY, ktoré sa SKRÝVAJÚ za PRELEŽENINAMI: Nebezpečný stav NAPÁDA kĺby i kosti!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: profimedia.sk)

Svetový deň prevencie preležanín „Stop dekubitom“ (Stop Pressure Ulcers Day) každoročne pripadá na tretí novembrový štvrtok. Aj v tomto roku upozorňuje iniciatíva European Pressure Ulcer Advisory Panel na potrebu lepšej prevencie dekubitov u ležiacich pacientov.

 

Výskyt preležanín v komunite imobilných pacientov je až 33 %. V súčasnej epidemiologickej situácii je hrozba veľmi aktuálna, najmä u pacientov s stredne ťažkým až ťažkým priebehom COVID-19 v dôsledku vážnych ťažkostí s dýchaním, ktorí sú dlhodobo imobilizovaní.

Čítajte tiež: Všímajte si SKRYTÉ príznaky rakoviny PRSNÍKA: Mnohé ženy o nich NEVEDIA!

Odhaduje sa, že komplexná starostlivosť o pacienta na lôžku môže pomôcť zamedziť vzniku preležanín v 80 až 95 % prípadov. Odborníci upozorňujú, že je nevyhnutné dbať na prevenciu ako sú polohovanie, použitie antidekubitných pomôcok, zvýšená pozornosť pre hygienu a voľba správnych hygienických pomôcok, ako aj výživa a hydratácia pacienta. 

Preležaniny môžu ohrozovať životy

U imobilných pacientov, ale aj u ľudí, ktorí sú dlhodobo na lôžku počas hospitalizácie kvôli úrazu či pri chronickom ochorení, môžu vzniknúť preležaniny. Ak sa podcenia, existuje riziko, že sa v rane rozvinie infekcia, rana sa zväčší a prenikne do hlbších vrstiev kože a svalovej hmoty, a môže dôjsť k zničeniu tkanív až na kosť. Liečba takéhoto dekubitu je veľmi náročná. U ľudí s chronickými preležaninami je zaznamenaná až 4-násobne vyššia úmrtnosť v porovnaní s rovnakou skupinou pacientov bez poškodenia kože. Situácia u pacientov s COVIDOM je oveľa výraznejšia v dôsledku poškodenia pľúc a následne zníženia prísunu kyslíka a živín do tkanív. Títo pacienti sú preto skutočne v ohrození v zmysle formácie dekubitov, vzniku sepsy z dekubitov až smrti.

Rizikové faktory

Dekubity alebo dekubitárne vredy sú defekty kože a podkožných štruktúr, ktoré vznikajú v dôsledku trenia a priameho tlaku podložky na disponované časti tela. Preležaniny vznikajú najčastejšie v miestach, kde vytŕčajú kosti z úrovne tela tak, že pri dlhodobom ležaní kosť tlačí na podložku a vyvíja tlak na okolité tkanivo. Väčšinou je to krížová časť, päty, členky a vonkajšie hrany chodidiel, oblasť bedier, ale aj kolená. 

Prvé PRÍZNAKY, ktoré sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Napriek tomu, že vo väčšine prípadov dokážeme predchádzať vzniku dekubitov, existujú aj takzvané nepreventabilné dekubity. Objavujú sa aj napriek tomu, že sú dodržané všetky preventívne opatrenia, v dôsledku vnútorných faktorov organizmu, ktorým nie je možné zabrániť.

Liečba dekubitov je však náročná a komplikuje ju nielen vek pacienta a všeobecne zlý zdravotný stav spôsobený chronickými ochoreniami, ale aj častá prítomnosť nekrózy a baktérií v rane. Liečbu sťažuje aj hĺbka dekubitárneho vredu a jeho tvar,“ hovorí PhDr. Beáta Grešš Halász PhD., MPH, z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Preležaniny a inkontinencia

Rizikovým faktorom pre vznik dekubitov je aj únik moču. Pokožka človeka s inkontinenciou je opakovane počas dňa vystavovaná amoniaku, ktorý má vyššie pH než pokožka, ale aj ďalších látok prítomných v moči a stolici. Pri nesprávnej alebo nedostatočnej hygiene pokožka trpí zaparením a zvyšuje sa šanca ďalšieho poškodenia kože.

Na pozore sa treba mať už pri prvých príznakoch

U ležiacich pacientov treba zbystriť pozornosť už pri začervenaní pokožky v mieste, kde sa telo najčastejšie dotýka podložky. Pacient väčšinou v tomto mieste cíti bolestivosť, pálenie alebo mravčenie. Nasleduje tvorba pľuzgierov, ktoré prechádzajú do poškodenia povrchovej časti kože.

Takto vznikajúci dekubitus sa postupne prehlbuje a tkanivo odumiera. V najťažších štádiách preležanín môžu byť zasiahnuté aj kĺby, telové dutiny alebo kosti. K úmrtiu v súvislosti s dekubitmi môže dochádzať kvôli riziku sepsy – otravy krvi.

Predchádzanie preležaninám

Zabrániť vzniku preležanín u imobilných osôb je možné iba vďaka komplexnej starostlivosti. Tá zahŕňa správnu výživu pacienta, dôslednú hygienu (čistiace peny, vlhčené obrúsky, ktoré obmedzia časté namáčanie kože, ale pokožku dôkladne vyčistia a vyživia), polohovanie pacienta každé 2 hodiny, redukcia vlhkosti (používanie vhodných inkontinenčných pomôcok), ale aj využitie antidekubitárnych matracov.

Viac o téme: ZdraviePreležaninyPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9