Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

NENÁPADNÉ ochorenie, ktoré berie dych: Postupne vám zničí PĽÚCA!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ľudia s chronickou obštrukčnou chorobou pľúc (CHOCHP) by sa mali preventívne, aj v súvislosti s novým koronavírusom, dať zaočkovať proti chrípke. Nevyhnutné je tiež prestať fajčiť.

Informovala o tom Ivana Vaněková z Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) Košice s tým, že pacientov s CHOCHP pribúda, ide o tretiu najčastejšiu príčinu úmrtí.

Čítajte tiež: Máte VYSOKÝ krvný tlak v tejto časti dňa? Hrozivá PREDPOVEĎ infarktu či mŕtvice!

Ťažšie sa diagnostikuje

CHOCHP je chronické zápalové ochorenie dýchacích ciest – priedušiek a pľúc. Vzniká následkom dlhodobého vdychovania škodlivín. Najčastejšie ide o vdychovanie cigaretového dymu pri fajčení, zriedkavejšie toto ochorenie vzniká v rámci dlhodobého pobytu v znečistenom pracovnom alebo životnom prostredí. Jeho nebezpečenstvo spočíva aj v tom, že pľúca nebolia, a preto sa ťažšie diagnostikuje.

„Ochorenie je charakterizované zužovaním priesvitu priedušiek, ktoré má za následok zníženie pľúcnych objemov a kapacít pri spirometrickom vyšetrení pľúc. Prejavuje sa postupne sa zhoršujúcou dýchavicou (pozorovanou pri čoraz menšej námahe) a chronickým kašľom,“ vysvetlil prednosta kliniky pneumológie a ftizeológie Pavol Joppa.

Ako vyzerá liečba? 

Ochorenie nie je možné vyliečiť, cieľom liečby je spomalenie straty pľúcnych funkcií, ideálne ich stabilizácia.

Farmakologická liečba je podľa jeho slov založená na inhalačne podávaných liekoch účinkujúcich prevažne na rozšírenie priedušiek, v menšej miere na zmiernenie zápalu.

NENÁPADNÉ ochorenie, ktoré berie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„V terminálnych štádiách ochorenia, keď sa objavuje dychové zlyhávanie, sa podáva dlhodobá domáca liečba kyslíkom, prípadne neinvazívnou ventilačnou podporou pomocou dýchacieho prístroja a tvárovej masky,“ dodal.

Nevyhnutné je tiež ukončenie vystavenia dýchacích ciest škodlivým vplyvom - v prípade fajčenia je potrebné prestať fajčiť. Vhodná je i primeraná pravidelná fyzická aktivita.

Pravidelným užívaním liekov na liečbu CHOCHP sa podľa Joppu udrží kontrola nad zápalom v dýchacích cestách. Ten pri vzplanutí a zhoršení zvyšuje riziko pre rôzne respiračné vírusové ochorenia, akým je napríklad chrípka. Ako povedal, každý takýto pacient by mal byť proti nej každoročne chránený očkovaním.

Na Slovensku je s diagnózou CHOCHP sledovaných okolo 90.000 osôb, ich počet je pravdepodobne vyšší. Ide však o ľudí s ešte nerozpoznaným ochorením. UNLP uvádza, že celosvetovo postihuje asi 12 percent dospelej populácie, čo je približne 385 miliónov ľudí.

Nemocnica pripomína, že pacienti s chronickými pľúcnymi ochoreniami, ako sú respiračné alergie, astma či CHOCHP nemajú výrazne zvýšené riziko ochorenia na COVID-19 oproti ostatnej populácii. Najrizikovejší sú starší ľudia a fajčiari. Približne desať percent týchto pacientov končí hospitalizovaných v nemocnici s COVID-19.

Viac o téme: ZdravieChorobaOčkovaniePľúca
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9