VIDEO Nevinný ZVYK v ZIME, ktorým si privoláte VÍRUSY: Táto CHYBA vás môže stáť zdravie!

Zdroj: gettyimages.com
2020-11-23 12:00:00

Mnohí to zvyknú robievať práve počas chladnejších mesiacov, aby sa im zima nedostala „pod perinu“ a neochoreli by. Paradoxom je, že spravia pravý opak! Prispejú k zvýšenému riziku, že sa im vírusy dostanú „pod kožu“ a je len otázkou času, kedy u nich prepukne choroba.

Vetraním k vzduchu bez vírusu

Keď vonku vládne zimné počasie, zvykneme menej otvárať okná, aby sa chlad nedostal dovnútra. Nejde však o práve najideálnejšie riešenie. Výskyt viróz a bakteriálnych infekcií sa pripisujú práve nízkym teplotám vonku, no ich šíreniu sa darí tiež v príliš prekúrených miestnostiach.  Preto sa odporúča v zime čo najviac vetrať a vpustiť tak chladnejší vzduch do miestnosti, ako sa píše na thesun.co.uk

Čítajte tiež: Máte VYSOKÝ krvný tlak v tejto časti dňa? Hrozivá PREDPOVEĎ infarktu či mŕtvice!

Upozorňuje na to video, ktoré vytvorilo Britské ministerstvo zdravotníctva v spolupráci s vedcami z University of Leeds, ktoré ukazuje, ako sa častice šíria, a ako tomu môže zabrániť vetranie, teda čerstvý vzduch zvonku. Podľa odborníkov pravidelným vetraním v zimnom období možno znížiť pravdepodobnosť prenosu koronavírusu. Častice vírusu majú totiž schopnosť držať sa vo vzduchu určitý čas. Vetraním možno znížiť riziko nákazy až o 70 percent!

Ako dlho nechať okno otvorené? 

Keď teploty vonku dosahujú okolo nuly, ľudia zvyknú veľa času tráviť vo vykúrených interiéroch. Práve preto treba verejnosť upozorňovať na to, aby viac vetrali a nechávali okná otvorené častejšie. Odporúča sa to hlavne vtedy, keď máte v dome návštevu a viac osôb sa nachádza v interiéri. Podľa ministerstva zdravotníctva treba po celý deň nárazovo otvárať okná na 10-15 minút. Aby ste sa uistili, že sú v miestnosti odstránené všetky častice vírusov, okná môžete nechať mierne otvorené aj dlhodobo. 

Kvapôčky koronavírusu z dýchacích ciest sú ťažšie, takže padajú na podlahu, kde ostávajú. Avšak, jeho drobné častice zostanú vo vzduchu. 

Ministerka zdravotníctva Jo Churchillová potvrdzuje, že vetranie je nevyhnutné najmä v zimných mesiacoch: „Keďže je čoraz chladnejšie a vlhšie počasie, krátkodobé vpúšťanie čerstvého vzduchu pomáha znižovať riziko koronavírusu v našich domovoch.“

Kedy je prenos koronavírusu najpravdepodobnejší? 

Ďalšia odborníčka zdôraznila prenos vírusu, ku ktorému môže dôjsť hlasnou rečou, a ak ste v tesnej blízkosti niekoho. Práve vtedy je kľúčové zabezpečiť vetranie v miestnosti.

Profesorka Catherine Noakesová z Leedsovej univerzity dodala: „Keď v miestnosti nie je čerstvý vzduch a ľudia vytvárajú veľké množstvo aerosólu prostredníctvom aktivít, ako je spev a hlasná reč, to znamená, že prenos koronavírusu je veľmi pravdepodobný. Čerstvý vzduch musí prichádzať z vonkajšieho prostredia.“

Pomôžu aj ventilátory

Ako uvádza profesorka, účinné sú aj rôzne ventilátory a iné systémy.

Ventilačné jednotky alebo akékoľvek domáce systémy, ktoré využívajú vonkajší vzduch, môžu byť rovnako účinné ako otváranie okien alebo dverí, pokiaľ obmedzujú recirkuláciu rovnakého vzduchu,“ upozorňuje Noakesová. 

Pozrite sa na spomínané video od Britského ministerstva zdravotníctva:

Fotogaléria


Tagy:
zima video vetranie vírusy koronavírus

2020-11-23 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia