Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Neskutočné, koľko peňazí stojí ekonomiku táto choroba: ČÍSLO, ktoré sa kvôli koronavírusu ešte zvýši!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Na Slovensku trpí depresiou viac ako 300.000 ľudí a každý rok pribúda takmer 15.000 nových pacientov. Celkové náklady na komplexnú starostlivosť o pacientov s depresiou na Slovensku prevyšujú 71 miliónov eur, uvádza štúdia Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce (VŠZaSP) svätej Alžbety v Bratislave. 


Dosahy pandémie nového koronavírusu však spôsobia, že bude treba investovať ešte viac. Upozornili na to odborníci na utorkovej online tlačovej konferencii.

Čítajte tiež: HORŠIE následky, ako keby ste pili KOLU: Tento nápoj prekonal ostatné sladené nápoje!

Príznaky depresie

Depresia je vážne ochorenie, ktoré podľa Svetovej zdravotníckej organizácie patrí medzi najčastejšie príčiny práceneschopnosti vo svete. V čase pandémie ľudia pociťujú zvýšený psychický tlak, obavu z ochorenia až úzkosť.

"Prejavuje sa príznakmi ako nechutenstvo, nespavosť či depresívne nálady. Obávajú sa zo straty príjmu, ale aj o blízkych," hovorí o dosahoch pandémie na duševné zdravie psychiater Matúš Virčík.

Sociálna izolácia to zhoršuje

Okrem zvyšujúceho sa počtu nových prípadov odborníci registrujú aj zhoršenia u existujúcich pacientov s depresiou, ale aj inými duševnými ochoreniami. Sociálna izolácia im bráni navštevovať svojho psychiatria v ambulancii, alebo absolvovať psychoterapiu.

"Na Slovensku máme kvalitné linky prvej pomoci, ako aj viaceré online poradne. Rovnako je možné absolvovať psychoterapiu online, alebo kontaktovať svojho lekára telefonicky. Dôležité je, aby pacient vyhľadal odbornú pomoc," radí Virčík, ako v tejto situácii postupovať.  

Neskutočné, koľko peňazí stojí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ďalší nárast celkových nákladov

Štúdia VŠZaSP sv. Alžbety ukázala, že depresia výrazne ovplyvňuje aj zdravotný a sociálny systém. Celkové ročné náklady na všetkých pacientov s depresiou na Slovensku predstavujú viac ako 71 miliónov eur a priame, teda zdravotné náklady tvoria iba tretinu.

"Skryté náklady, v podobe sociálnych výdavkov na práceneschopnosť a stratu produktivity práce sú v prípade duševných ochorení a najmä depresie veľmi vysoké," vysvetľuje autor štúdie Róbert Babeľa z Ústavu zdravotníckych disciplín VŠZaSP sv. Alžbety.

Problémom sú však aj neliečení pacienti. Na Slovensku je diagnostikovaný a adekvátne liečený priemerne iba každý piaty človek s depresiou. Možno teda predpokladať aj ďalší nárast celkových nákladov.

"Vďaka vyčísleniu ekonomických dosahov ochorenia môžeme lepšie uvažovať nad tým, akým spôsobom efektívne investovať do prevencie a liečby depresie na Slovensku," vysvetľuje cieľ analýzy Babeľa. "Z výšky vypočítaných nákladov a počtu neliečených pacientov vyplýva, že ďalšie investície sú nevyhnutné. Tie majú očakávanú vysokú úroveň návratnosti. Pri investícii jedno euro sa očakáva ekonomický benefit vrátane vplyvov na zdravie na úrovni viac ako piatich eur," zhodnotil odborník.

Viac o téme: EkonomikaZdravieDepresiaPeniaze
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9