Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vyberáte letnú dovolenku? Na toto mnohí zabúdajú, pritom ohrozujú seba i najbližších!

Výber letnej dovolenky s malými deťmi netreba podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR podceňovať.
Výber letnej dovolenky s malými deťmi netreba podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR podceňovať. (Zdroj: thinkstock.com)

Výber letnej dovolenky s malými deťmi netreba podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR podceňovať. Pri jej voľbe je dôležité dať prednosť menej náročným krajinám, ubytovaniu v hoteli na dobrej úrovni a dostatočne dlhej príprave na cestu.

"Podmienky vyhovujúce dospelým môžu byť totiž pre deti nevhodné alebo zaťažujúce," vysvetlil ÚVZ SR.

S deťmi do troch rokov hygienici neodporúčajú cestovať do tropických krajín. Okrem veku je dôležitý aj zdravotný stav detí, pred plánovanou cestou je nutné poradiť sa s detským lekárom, prípadne na oddeleniach pre cudzokrajné choroby.

"Treba zvážiť cestovanie s chronicky chorými deťmi so špeciálnou liečbou alebo diétou," upozornil ÚVZ SR.


Toto ste o vypadávaní vlasov zrejme nevedeli: Kedy už je zle?!


Na cestu do cudziny je dôležité vziať so sebou dostatok hračiek či kníh. Deti do jedného roka by podľa hygienikov vôbec nemali byť vystavované slnečnému žiareniu. U tých starších sú vhodné opaľovacie krémy s faktormi 30 až 50, samozrejmosťou je pokrývka hlavy.

Za lekárom aj dospelý

Návštevu lekára pred cestou do iných krajín by nemal opomenúť ani dospelý. Dôležité je to najmä u ľudí, ktorí idú do krajín s nízkym hygienickým štandardom.

"Lekár by mal poznať účel cesty, dĺžku predpokladaného pobytu, typ ubytovania, prostredie či spôsob stravovania," dodáva ÚVZ SR.

Ošetrujúci môže pacienta informovať o povinných či odporúčaných očkovaniach, liekoch na samoliečbu, prevencii niektorých ochorení či spôsobe, ako obmedziť riziká ochorení v zahraničí.

Čítajte tiež: Neuveriteľný dopad nedostatku spánku: Požieranie mozgu a spustenie nebezpečnej choroby!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9