Toto ste o vypadávaní vlasov zrejme nevedeli: Kedy už je zle?!

Pozor na vypadávanie vlasov!
Zdroj: thinkstock.com
2017-06-03 06:00:00

Z ničoho nič vám začali padať vlasy? Máte pocit, že za chvíľu vám na hlave nič neostane? Nie ste v tom sami, s týmto problémom bojuje každoročne veľké množstvo ľudí. Môžu za to zmeny ročných období a s tým spojené prudké otepľovanie a ochladzovanie.

Podľa docenta dermatológie Adama Friedmana ide o bežný jav. Vypadávanie vlasov je normálne. Až 20 percent z nich prestáva rásť a čoskoro vypadne.

"Zdravá žena stráca 150 až 175 vlasov denne, zatiaľ čo u mužov je to o niečo menej," hovorí Friedman.

Ako dodal, netreba sa obávať tohto množstva, hoci vypadávajú, zároveň rastú aj nové.

Probém si všimnete neskôr

Prudké výkyvy teplôt môžu spôsobiť mierny stres, človek sa cíti nesvoj, raz mu je zima, o niekoľko hodín príliš teplo. To môže v tele spôsobiť procesy, ktoré oslabia vlasový folikul. Kým vaše telo pocíti teplotný stres v apríli a máji, je možné, že nadmerné vypadávanie vlasov si všimnete na prelome júla a augusta.

„Tak ako sa to začne, tak to aj behom niekoľkých týždňov skončí. Strata nebude extrémna, no môže byť viditeľná,“  hovorí dermatológ. Tvrdí, že hustota vlasov sa môže znížiť aj o 40 percent, ale ani zďaleka vám nehrozí plešatosť. „Na krátku dobu budú vyzerať, že sú tenké a jemné,“ dodáva.


Potrebujete ísť na veľkú potrebu, ale verejné záchody sa vám hnusia? Toto očakávajte!


Ak máte pocit, že padanie začína byť vo vašom prípadne extrémne, vsaďte na prírodné vitamíny a prípravky určené na podporu rastu.

Iná situácia nastáva vtedy, ak máte predispozíciu k plešatosti. V tomto prípade môže byť strata oveľa väčšia a trvalá. Ak sa obávate, že strácate oveľa viac vlasov, ako je bežné a nerastú vám nové, navštívte svojho lekára.

Starostlivosť o vlasy v lete

Kto by sa netešil na leto, ležanie na pláži, slnko a more? Možno však neviete, že nadmerné vystavenie slnečnému žiareniu môže spôsobiť, že vlasy budú krehké a budú sa lámať. Korune krásy rovnako neprospieva časté umývanie hlavy, najmä vtedy, keď nepoužívate žiaden prípravok na ich ochranu. Dermatológovia preto radia, aby ste svoje vlasy rozmaznávali a dopriali im kvalitné masky, olejčeky a kondicionéri. Skúste namiesto jedného umytia vlasov, použiť suchý šampón. Možno sa vám to bude zdať divné, ale vlasy sa vám poďakujú. Chráňte svoju pokožku hlavy, spálená koža totiž môže viesť k zápalu, čo oslabí vlasový folikul a vlasy začnú padať.

Kedy sa treba obávať?

Ak zrazu nájdete plešaté mapy vo vlasoch, alebo vás začne pokožka hlavy svrbieť, páliť, bude začervenaná, je potrebné, aby ste navštívili lekára. Môže ísť o príznaky rôznych ochorení, ako je psoriáza, alopécia a iné. Ak je vaša strata vlasov sprevádzaná bolesťou kĺbov, kožnými vyrážkami, bolesťami hlavy alebo náhlou a nevysvetliteľnou stratou hmotnosti, môže ísť o závažné zdravotné problémy. Ohroziť vás môžu ochorenia štítnej žľazy, lupus, syndróm polycystických vaječníkov. Vypadávanie vlasov je varovným signálom.

Čítajte tiež: Mýtus, ktorému sme verili dlhé roky, zborený: Soľ potrebujeme, nie je nebezpečná!

2017-06-03 06:00:00  |  Text: pp   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: prevention.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia