Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ochorenia pečene stúpajú: Lekárske predpovede, ktoré nepotešia!

Ochorenia pečene stúpajú.
Ochorenia pečene stúpajú. (Zdroj: thinkstock.com)

Počet ochorení pečene na Slovensku dramaticky stúpa. Chýbajú presné štatistiky a systém účinnej prevencie a starostlivosti o chorých. Podľa najväčšej svetovej štúdie Global Burden of Disease je cirhóza pečene treťou najčastejšou príčinou úmrtí svetovej populácie v produktívnom veku.

V rámci Európy je Slovensko v počte týchto úmrtí na štvrtom mieste.

„Ak s tým nezačneme niečo robiť, za niekoľko rokov sa stanú ochorenia pečene hlavnou príčinou úmrtia Slovákov. Budú nám zomierať práceschopní ľudia, s nedovychovanými deťmi. Náklady na ich liečbu a výpadok ich ekonomickej produktivity sa môže odraziť dokonca na hrubom domácom produkte“, popisuje vážnosť situácie prezident Slovenskej hepatologickej spoločnosti Ľubomír Skladaný.

Cirhózu spôsobujú najčastejšie alkoholová choroba pečene, tuková choroba a vírusové hepatitídy. Cirhotická pečeň je náchylnejšia na vznik rakoviny. Následkom cirhózy a neskoro diagnostikovaného ochorenia je strata funkčnosti pečene až jej zlyhanie a smrť. Účastníci hepatologického kongresu skonštatovali, že chýbajú nielen globálne štatistiky, ale aj celonárodný program na zníženie výskytu týchto ochorení.

„Pokiaľ sme v roku 2007 mali na špecializovanom hepatologicko – transplantačnom oddelení hospitalizovaných 18 pacientov s nádorom pečene v roku 2015 ich bolo až 242,“ približuje Ľubomír Skladaný, ktorý je prednostom II. internej kliniky Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici. 

V zahraničí špeciálne skupiny 

Napríklad v Anglicku majú zriadenú parlamentnú skupinu pod vedením ministerstva zdravotníctva. Majú vyčíslené náklady koľko ich ochorenia pečene vo všetkých súvislostiach stoja.

„Dôležitým krokom bude zaangažovanie do spolupráce viacero inštitúcii ako štatistický úrad, zdravotné poisťovne, regionálne úrady verejného zdravotníctva, úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou či národné centrum zdravotníckych informácií,“ naznačuje hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre hepatológiu profesor Štefan Hrušovský.

Presný stav je priorita 

Cieľom Májových hepatologických dní bude aj spoločné zasadnutie pracovnej skupiny, ktorá určí metódu akou sa budú v najbližšom období merať dáta na zistenie presného stavu.

„Druhým krokom slovenských hepatológov bude vypracovanie akčného plánu, ktorého cieľom bude začať s prispôsobovaním starostlivosti o pacienta s pečeňovými ochoreniami novým nálezom a trendom a zameranie sa na prevenciu vzniku ochorení,“ dopĺňa Hrušovský. 

Na alarmujúcej situácii v počte pečeňových ochorení sa v najvyššej miere podieľa náš životný štýl, ktorý sa za posledných 30 rokov výrazne zmenil.

Podľa najčerstvejších vyhodnotení prieskumu na vzorke takmer tisíc slovenských pacientov, denne cvičí len niečo vyše 12 percent. Sedavá práca, zlé zloženie stravy, vozenie sa aj na krátke vzdialenosti si vyberajú svoju daň v podobe narastajúcej obezity, ktorá výrazne zvyšuje riziko ochorení pečene.

Čítajte tiež: Stačí len hrsť tekvicových semienok: Výsledky na seba nenechajú dlho čakať!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9