Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nebezpečné nástrahy leta: Pozrite sa, čomu všetkému sú vystavené vaše deti!

Deti treba počas leta chrániť viac ako si myslíte. Dávajte na ne pozor nie len na pláži ale aj pri hrách.
Deti treba počas leta chrániť viac ako si myslíte. Dávajte na ne pozor nie len na pláži ale aj pri hrách. (Zdroj: Thinkstock.com)

Leto je pre deti najkrajšie obdobie roka. Nielen preto, že na dva mesiace opustia školské lavice. Doprajú si oddych a s rodičmi strávia pár dní na dovolenke. Treba si však dávať pozor na úrazy a prehriatia.

Počas letných dní číhajú na deti viaceré nástrahy. Pribúda úrazov, problémy môže spôsobiť aj úpal či pokazené potraviny. Odborníci z Úradu verejného zdravotníctva SR radia preto rodičom počas letných dní dbať nielen na pitný režim detí, ale aj ich stravovanie, ako i dohliadať na bezpečnostné opatrenia pri športovaní.

"Mimoriadne dôležité je v tomto období dodržiavať pitný režim a piť dostatok tekutín. Na uhasenie smädu je vhodná voda, minerálne vody a nesladené ovocné čaje," upozornil hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Pozor na potraviny!

Deti by sa cez leto podľa jeho slov mali vyhýbať rýchlo sa kaziacim potravinám, ako sú napríklad údeniny, mäkké salámy, niektoré mliečne produkty, cukrárenské výrobky či zmrzlina.

 "Základnou zásadou je dôkladné chladenie všetkých druhov potravín, ktoré by pri ich nesprávnom uskladnení mohli predstavovať potenciálne riziko pre zdravie. Ovocie a zeleninu, ktoré deti v letnom období konzumujú vo väčšom množstve, je potrebné dôkladne umyť pod tečúcou pitnou vodou," vysvetlil Rovný.


Preč s chemikáliami z ovocia: Jedinečný spôsob, ako ho zbaviť škodlivých látok, ktorý vás dostane!


Ako ich ochrániť pred úpalom?

U detí treba počas horúcich dní myslieť aj na prevenciu úpalu.

"Rodičia by mali dbať na to, aby deti nosili ľahký, svetlý, vzdušný odev, pokrývku hlavy, kvalitné slnečné okuliare a používali krémy proti UV žiareniu s vysokým ochranným faktorom. Zvýšená fyzická námaha by sa mala prispôsobiť prostrediu, deti by si mali robiť častejšie prestávky v tieni a v čase medzi 11 až 15. hodinou sa nevystavovať slnečným lúčom," priblížil Rovný.

Ak deti športujú, treba pamätať na bezpečnosť.

"Zvýšená úrazovosť u detí v letných mesiacoch predstavuje závažný zdravotnícky a etický problém. Je nevyhnutné dbať na to, aby dieťa pri športovaní dodržiavalo bezpečnostné opatrenia, ako napr. nosenie chráničov na rukách a nohách pri korčuľovaní, nosenie bezpečnostnej prilby pri bicyklovaní a korčuľovaní, dodržiavanie pravidiel cestnej premávky a pod. Pri rôznych druhoch vodných športov by dieťa nikdy nemalo preceňovať svoje fyzické sily," zhrnul Rovný.

Čítajte tiež: Nie je jedno, kedy pijete vodu: Správny čas na tekutiny, o ktorom ste ani len netušili!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9