Dôvod na paniku? Z tohto bežného jedla môžu váš mozog napadnúť nebezpečné červy!

Parazitické červy sa nachádazjú v mäse, ktoré nebolo dobre tepelne upravené. Dávajte si na to pozor!
Zdroj: thinkstock.com
2015-06-10 12:00:00

Niektorí ho konzumujú takmer každý deň, iní ho nemajú na tanieri často, no za to si ho poriadne vychutnajú. Ide o bežnú potravinu, ktorá sa u nás vo veľkom konzumuje. Americká televízna stanica CNN však nedávno prišla s upozornením ohľadom tejto potraviny!

Červy nájdené v hlave

V roku 2004 diagnostikovali lekári z Veľkej Británie u jedného zo svojich pacientov nákazu pásomnicou z neznámeho dôvodu. Muž podstúpil magnetickú rezonanciu mozgu. Po vyšetrení sa lekári nestačili čudovať, čo našli na snímkach. Išlo o živého parazitického červa, ktorý sa pomaly pohyboval, dokonca sa premiestnil až o 5 cm!

Podobne skončil aj 50-ročný muž, ktorý sa nevedel zbaviť bolestí hlavy, záchvatov, trpel stratou pamäte a problém mal aj s čuchom. Diagnóza bola desivá: v hlave mu objavili 1 cm dlhého červa v larválnej fáze vývoja, ktorý mu nakoniec museli odstrániť chirurgicky.

Nebezpečná pásomnica

Medzi rokmi 1953 až 2013 bolo zaznamenaných až 300 prípadov pásomnice Spirometry. Pásomnica z rodu Spirometra sa považuje za nebezpečného parazita. Prípady nákazy týmto červom sa vyskytli nielen v Ázii, Afrike a Latinskej Amerike, výnimkou nie je ani Európa, kde sa počet nakazených stále zvyšuje.

Genetik zo Sangerovho inštitútu Dr. Hayley Bennett varuje, že ide o červy s najmysterióznejším životným cyklom, aký kedy skúmal. Jeho tím nedávno preskúmal genetický kód parazita. Dospelá forma pásomnice Spirometra sa nachádza v črevách psov a mačiek, cez ich fekálie sa vajíčka pásomníc dostávajú von do pôdy alebo do vodných zdrojov, ktoré kontaminujú. Vo vode prežijú dlhšiu dobu, kým napadnú okrem zvierat ďalšieho hostiteľa, ktorým môže byť človek! Stačí, aby skonzumoval kontaminovanú potravu alebo sa dostal do kontaktu s nakazenými zvieratami.


Zachráňte si život a spoznajte zásady pre bezpečnejšie potraviny: Na toto nezabúdajte!


Jeden muž sa údajne nakazil tak, že náhodne prehltol trochu vody počas plávania v jazere. Mal šťastie, že sa mu nič vážne nestalo. Larvy pásomníc totiž dokážu v tele človeka vytvárať cysty spôsobujúce slepotu, paralýzu či dokonca aj smrť. Keď sa dostanú do ľudského tela, dokážu si nájsť cestu a môžu sa dostať do očí a iných tkanív až do mozgu.

Pozor na mäso!

Do mozgu sa môže dostať aj pásomnica zo svíň, na čo upozorňuje Helena Helmbyová z Londýnskej Fakulty hygieny a tropickej medicíny. K infekcii druhu pásomnice Taenia Soliumin dochádza buď konzumáciou nedovareného mäsa alebo pri kontakte s fekáliami napadnutých zvierat. Ak by ste skonzumovali mäso, ktoré by nebolo dobre tepelne upravené, dospelá pásomnica by sa vám mohla dostať do čriev a ak by to bol druhý prípad, tam je to už horšie: boli by ste infikovaní larvami, ktoré by sa mohli rozšíriť do rôznych orgánov, vrátane mozgu. Pri napadnutí nervového systému sa už hovorí o neurocysticerkóze, ktorá môže viesť až k epilepsiám. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je v krajinách s prirodzeným výskytom týchto parazitov až 1/3 epileptických záchvatov spôsobovaných práve nimi.

Aj keď riziko prenosu a kontaminácie spomínanými druhmi parazitov sa zvyšuje so zvyšujúcou sa frekvenciou cestovania ľudí a medzinárodnom obchode či dodávkami mäsa z rôznych krajín, objavili sa aj prípady pacientov, ktorí sa infikovali bez toho, že by cestovali mimo Európu.

Dôležitá je dôkladná príprava a opatrná manipulácia s mäsom, taktiež aj dodržiavanie osobnej hygieny, vrátane umývania rúk. V takom prípade vám nič nehrozí!

Čítajte tiež: Parazity vás môžu pripraviť o zdravie: Dajte sa radšej vyšetriť!

2015-06-10 12:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, edition.cnn.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia