Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Chystáte sa do kupeľov? Nie každému pacientovi schváli poisťovňa pobyt!

Poisťovňa vám kúpelný pobyt môže, ale nemusí povoliť. Pri niektorých chorobách môžete kúpeľný pobyt využiť raz za dva roky.
Poisťovňa vám kúpelný pobyt môže, ale nemusí povoliť. Pri niektorých chorobách môžete kúpeľný pobyt využiť raz za dva roky. (Zdroj: Thinkstock.com)

Odpočinok a presne naordinovaná liečba je to, čo pacienti od kúpeľného pobytu očakávajú. Na odporúčanie špecialistu či vášho obvodného lekára poisťovňa môže ale nemusí pobyt dovoliť. S výhodami sa stretávajú aj pravidelní darcovia krvi.

O možnosti zotaviť sa v kúpeľoch sa treba poradiť so svojím ošetrujúcim lekárom.

"Návrh na kúpeľnú starostlivosť vypisuje odborný lekár, lekár poskytujúci všeobecnú ambulantnú starostlivosť pre dospelých alebo všeobecný lekár pre deti a dorast na základe nálezu príslušného lekára špecialistu," priblížila hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová.

Hlavnú úlohu hrá indikačná skupina 

Zdravotné poisťovne uhrádzajú kúpeľnú starostlivosť dvoma spôsobmi.

  • Pri spôsobe úhrady typu A je zdravotná starostlivosť plne hradená z verejného zdravotného poistenia a služby čiastočne. Za tie si tak poistenec dopláca 1,66 eura na deň.
  • Pri spôsobe úhrady typu B je tiež plne hradená poskytnutá zdravotná starostlivosť, ubytovanie a strava nie.    

"Spôsob úhrady závisí od indikačnej skupiny, ktorú lekár uvedie v návrhu na kúpeľnú liečbu," vysvetľuje PR špecialista zdravotnej poisťovne Dôvera Matej Štepianský.
 

Schvaľovací proces vybavujú poisťovne väčšinou do 30 dní. 

"Návrh na kúpeľnú liečbu VšZP schvaľuje spravidla do 30 dní, pokiaľ nie je potrebné doložiť ďalšie podklady pre schválenie kúpeľnej liečby. Termín pobytu si poistenec dohoduje priamo s kúpeľným zariadením. Schválený návrh na kúpeľnú liečbu platí tri mesiace," povedala Balážová.

Rovnakú lehotu má aj Dôvera, po konci sezóny, teda od septembra do konca roka, sa však takáto agenda podľa Štepianského vybavuje v priebehu pár dní.

Nie všetky návrhy prejdú 

Nie každý návrh na preplatenie kúpeľnej starostlivosti však zdravotné poisťovne schvália. Dôvodom býva ukončenie platnosti kúpeľného návrhu. Rovnako tak poisťovne postupujú, ak pacient neabsolvuje sústavnú liečbu daného ochorenia alebo navrhujúci lekár prehliadne určenú periodicitu kúpeľnej liečby. Pri niektorých ochoreniach je možné ísť do kúpeľov raz za dva roky, nie každý rok.

Darcovia krvi s benefitmi 

Zdravotné poisťovne poskytujú niektorým poistencom na kúpeľnú starostlivosť benefity. VšZP ponúka samoplatcom na kúpeľnú starostlivosť zľavu 20 percent. Dôvera zase vychádza v ústrety darcom krvi.

"Naši poistenci – viacnásobní darcovia krvi si môžu vo vybraných kúpeľoch uplatniť zľavu až do výšky 25 percent," priblížil Štepianský.

Čítajte tiež: Máte už dosť starostí s našou zdravotnou starostlivosťou? Je to v zahraničí lepšie?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9