Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Pravidlá pri zmrazovaní potravín, o ktorých ste nevedeli: Ako dlho ich skladovať v mrazničke!

Menšie ovocie zamrazte najprv jednotlivo, potom ho vo vrecku uložte do mrazničky.
Menšie ovocie zamrazte najprv jednotlivo, potom ho vo vrecku uložte do mrazničky. (Zdroj: Thinkstock.com)

Niektoré potraviny môžeme dať bez problémov do mrazničky. Vďaka teplote pod nulou sa uchovajú dlhšie čerstvé. Pozor, nemôžete ich však skladovať takto donekonečna! Niektoré znesú mínusové teploty nanajvýš mesiac, iné môžete v mrazničke nechať aj rok.

V prvom rade je to všetko o úschove potravín. Niektoré si mrazničku doslova vyžadujú, iné tam na nás počkajú na horšie časy. Mrazenie predlžuje trvanlivosť a spomaľuje aktivitu enzýmov (zapríčiňujú skazu potravín). Nezabúdajte, že mrazenie nezneškodňuje mikroorganizmy, väčšina z nich ostáva nažive.

Základné pravidlá pri zmrazovaní

Pri zmrazovaní potravín by sme sa mali zamerať na niekoľko základných pravidiel, ktoré treba s určitosťou dodržiavať.

  • Potraviny skladujte podľa čerstvosti – Najstaršie potraviny by mali vždy navrchu, aby ste vedeli, čo treba najskôr skonzumovať.
  • Používajte kvalitné dózy či misky, ak uskladňujete v igelitových vreckách, snažte sa vytlačiť všetok vzduch, kým dáte zabalenú potravinu do mrazničky.
  • Nezmrazujte potraviny, ktoré zadržujú vodu (nižšie spomínané jablká či hrozno).

Do mrazničky v žiadnom prípade nedávajte zemiaky a vajíčka v škrupine. Zmrazovať by sa nemala káva, puding, šalátové dressingy, neuvarené cestoviny či ryža. Ak sa vám zdá, že baviť sa o uskladňovaní neuvarenej ryže či cestoviny do mrazničky je smiešne, uznávame. Viete však, že varená ryža či cestoviny vydržia v mrazničke bez straty chute a živín v mrazničke po dobu 3 mesiacov?

Ako je to s pečivom?

Zrejme budete prekvapení, no v mrazničke vám najdlhšie vydržia obľúbené muffiny, ktoré znesú mínusové teploty až jeden celý rok, pričom nestratia po rozmrazení chuť. Viac ako tri mesiace neskladujte v mrazničke cheesecake, palacinky, chlieb a rožky. Po mesiaci určite vyberte neupečený chlieb a rožky, ktoré tam máte do zásoby.

Mäso

Jednoznačným víťazom v tejto kategórii je celé kura či morka, ktorú môžete v mraze uchovať až rok. O niečo menej vydrží bravčová pečienka či mäso na stejky. Ak kura či morku radšej porcujete, takéto kúsky skladujte maximálne 9 mesiacov. Najmenej sa v mrazničke má skladovať slanina (1 mesiac), vyprážané kura tam pokojne nechajte 4 mesiace.

Ostatné potraviny

Margarín vydrží zmrazený počas jedného roka, jeho „brat“ maslo maximálne 9 mesiacov. Ovocie a zelenina sú na tom podobne. Citrusy síce vydržia maximálne tri mesiace, ostatné aj rok, no okrem jabĺk a hrozna. Malé ovocie ako čučoriedky či maliny dajte zmraziť po jednom, vložte do nádoby a uskladnite. Zelenina vydrží maximálne rok.  Zrelé banány je najlepšie skonzumovať ihneď, kým úplne nepodľahnú skaze. Prečo by sme to však robili, ak ich môžeme uchovať v mraze a kedykoľvek na ne budeme mať chuť iba ich rozmrazíme? Pokojne ich použite do smoothie či ako prísadu do koláčov.

Ak radi pridávate do jedla víno, no nie ste jeho konzumenti, zvyšok môžete naliať do nádobiek na ľad a tak si dopredu pripraviť kocky vína, ktoré jednoducho použijete neskôr na varenie. Ak ide o biele víno, ten v ľadových kockách cez leto môžete pridať do miešaných drinkov. Ak nespotrebujete napríklad mlieko, aj to môžete dať do mrazničky! Použite však väčšiu nádobu, pretože mlieko zmrazením zväčší svoj objem. Mlieko je však po rozmrazení skôr určené na pečenie či varenie ako na konzumáciu. 

Čítajte tiež: Chyba, ktorú robia takmer všetci pri zmrazovaní: Takto mäso len poškodíte!

Žena jedla len banány počas 12 dní: Čo sa stalo po tomto experimente vás šokuje!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9