Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ste z Banskobystrického kraja? Vypukli tam nebezpečné choroby!

Ilustračná fotografia
Ilustračná fotografia (Zdroj: thinkstock.com)

Počet akútnych respiračných aj chrípkových ochorení sa v Banskobystrickom kraji znížil. Ako informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová, v Lučenci zaznamenali jeden prípad meningokokovej meningitídy a v okrese Banská Bystrica bolo nahlásené ochorenie na akútnu vírusovú hepatitídu typu A.


Na chrípku ochorelo viac ľudí

V medzitýždňovom porovnaní nastal v 22. kalendárnom týždni v prípade akútnych respiračných ochorení (ARO) pokles o 10 percent, počet chorých na chrípku a chrípke podobných ochorení je nižší o 40 percent.

"V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je výskyt ARO porovnateľný, ale na chrípku ochorelo až o vyše 30 percent viac ľudí ako vlani. Štatistiku ochorení analyzovali odborníci RÚVZ v Banskej Bystrici na základe hlásení 55 percent lekárov pre deti a dorast a 52 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých. Na pôvode ochorení sa momentálne začínajú podieľať predovšetkým adenovírusy a respiračné syncytiálne vírusy, ktoré spôsobujú akútne ochorenia s ľahším priebehom," informovala Tolnayová.

Objavil sa jeden prípad meningitídy

Epidemiológovia nezaznamenali žiadny výskyt závažného akútneho respiračného ochorenia. Z infekčného oddelenia vo Všeobecnej nemocnici v Lučenci nahlásili na Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Rimavskej Sobote jeden prípad meningokokovej meningitídy u 11-mesačného dieťaťa, žijúceho v lokalite v nízkom hygienickom štandarde.

"Ochorenie hlásili tamojší epidemiológovia na základe klinickej symptomatológie. Dieťa malo teplotu 39 stupňov celzia, červené až fialové krvavé bodky na koži a pozitívne boli aj laboratórne testy. V rámci protiepidemických opatrení v ohnisku nákazy priamym kontaktom bol nariadený lekársky dohľad a bola zabezpečená príslušná profylaktická terapia," dodala hovorkyňa.

Hepatitída typu A v Banskej Bystrici

Zároveň mal RÚVZ v okrese Banská Bystrica nahlásené z infekčného oddelenia ochorenie na akútnu vírusovú hepatitídu typu A u 15-ročného chlapca z detského domova v Banskej Bystrici. Chlapec sa pred troma týždňami vrátil z psychiatrickej liečebne v Kremnici. Ochorenie sa začalo príznakmi akútneho respiračného ochorenia, zvýšenou teplotou, potom ožltol a mal tmavý moč. Následne ho hospitalizovali na infekčnom oddelení v Banskej Bystrici. Potrebné protiepidemiologické opatrenia v detskom domove a v základnej škole ktorú navštevuje, už hygienici zabezpečili v plnom rozsahu.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9