Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Útok na tuky: 10 tipov, ako najlepšie schudnúť do leta!

Schudnite a v lete si potom budete užívať pohľady ostatných ľudí!
Schudnite a v lete si potom budete užívať pohľady ostatných ľudí! (Zdroj: thinkstock.com)

Leto je tu čo nevidieť, preto sme pre vás pripravili zopár rád pre štíhlu líniu v nadchádzajúcej plavkovej sezóne. Do boja s tukmi a nadbytočnými kilogramami!

1. Pospite si viac

Ak si môžete dopriať aspoň o 30 minút dlhší spánok, budete sa ľahšie zbavovať nadbytočných kilogramov. Nedostatok spánku totiž vyvoláva silnejšie pocity hladu.

2. Jedzte z taniera svojich detí

Ale nie zvyšky jedla, ktoré oni nechali. Naložte si svoje jedlo na ich malý tanier – jedzte
detské porcie.

3. Jedávajte vždy z taniera a počas jedenia sa pohodlne usaďte

Ľudia, ktorí jedia potraviny priamo z obalov, zjedia až o 20% viac ako tí, ktorí si potravinu dajú do misky, tvrdí Brian Wansink, Ph.D., autor knihy “Mindless Eating”(Bezmyšlienkovité jedenie).

4. Nevysedávajte zbytočne dlho v kuchyni

Kuchyňa je považovaná za najvyhľadávanejšiu miestnosť domu, ale ak tam zvyknete tráviť veľa času a navyše je plná jedla, tak určite zjete viac, ako by ste potrebovali. Ak už v kuchyni musíte z nejakých dôvodov tráviť veľa času (napr. tam žehlíte alebo pracujete pri stole), tak sa aspoň postarajte o to, aby ste nemali na dosah potraviny, ktoré sú nepriateľmi vášho chudnutia (dajte ich napríklad do špajze alebo ich proste doma vôbec nemajte).

5. Jedzte ako dieťa

Deti majú výbornú reguláciu pocitov hladu a sýtosti. Naučte sa aj vy precítiť potreby svojho tela a jedzte, až keď ste hladní. Deti sa najedia, keď sú hladné a pri pocite sýtosti už viac nejedia (tak ich už, prosím, nenúťte jesť podľa vašich predstáv).

6. „Naplňte“ sa vlákninou!

Ako konštatuje hovorkyňa Americkej dietetickej asociácie Melinda Johnson, R.D., táto zaručene účinná zbraň pri chudnutí vás nasýti bez zbytočného príjmu kalórií. Vynikajúcimi zdrojmi vlákniny sú ovocie, zelenina, celozrnné obilniny, strukoviny a orechy.

7. Vyhnite sa konzumácii transmastných kyselín

Transmastné kyseliny sú veľmi škodlivé pre vaše srdce a cievy. Ak chcete urobiť prospešnú vec pre vaše zdravie, vylúčte ich z vášho jedálnička, ako aj z jedálnička vašich detí. Najviac týchto nebezpečných látok obsahujú lacné čokolády a sladkosti, v ktorých sa nachádza napr. stužený pokrmový tuk alebo čiastočne hydrogenový  rastlinný tuk a pod.

8. Pite s rozumom

Obľúbená šálka kávy na povzbudenie v sebe môže skrývať veľa kalórií. Preto, ak ju pijete, doprajte si ju bez plnotučného mlieka, cukru a ochutených sirupov.

9. Rozhýbte sa niekoľkokrát za deň

Pár minút pohybu niekoľkokrát denne môže byť rovnako efektívne ako jednorazová dlhšie trvajúca fyzická aktivita. Naštartujte svoj metabolizmus niekoľkými minútami rýchlej chôdze alebo silovými cvičeniami.

10. Kupujte menšie balenia potravín a nápojov

Vyhnete sa tomu tak, že zjete veľké balenie chipsov alebo sušienok na posedenie. V prípade, že dostanete na niečo chuť, majte po ruke malé balenia alebo radšej iba ovocie a zeleninu, ktoré máte radi.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9