Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hrôza na vlastné oči: Takto vyzerajú pľúca u pravidelného fajčiara

Fajčenie spôsobuje množstvo chorôb, vrátane chronickej obštrukcie pľúc a zhubného nádora pľúc.
Fajčenie spôsobuje množstvo chorôb, vrátane chronickej obštrukcie pľúc a zhubného nádora pľúc. (Zdroj: SITA)

Každý vie, že fajčením si človek poškodzuje životne dôležitý orgán – pľúca. Práve preto, že to nie je navonok vidieť, fajčiarov stále pribúda. Skoncovať s touto neresťou vám pomôžu videá, ktoré ukazujú pľúca fajčiara a nefajčiara.

Pľúca zaisťujú dýchanie. Ide o zložitý dej, ktorým sa obohacuje krv kyslíkom, zbavuje sa oxidu uhličitého, teda odpadovej látky v organizme. Okysličená krv prichádza do srdca, odkiaľ je vypumpovaná do celého tela, aby bol kyslík využitý všetkými orgánmi.

Dôsledky fajčenia neboli dlhšiu dobu známe. Až v päťdesiatych rokoch minulého storočia bolo prvýkrát vedecky dokázané, že fajčenie cigariet zvyšuje riziko vzniku rakoviny pľúc a ďalších chorôb. Horšie je pasívne fajčenie, ktoré dvojnásobne zvyšuje riziko vzniku rakoviny pľúc. Čo je na tom najsmutnejšie je fakt, že aj keď človek nefajčí, častokrát sa nevyhne zafajčeným priestorom a dýcha škodlivý dym.

Choroby pľúc z fajčenia

  • Chronická obštrukcia pľúc (chronická bronchitída) - je typické postupným nárastom dýchavičnosti a vykašliavaním hlienu, zvýšeným rizikom vzniku infekčných chorôb a celým radom ďalších ťažkostí.
  • Zhubný nádor pľúc - napriek modernej liečbe je veľmi smrtiaci.

Existuje množstvo ďalších pľúcnych, ale aj mimopľúcnych chorôb, ktoré fajčenie sprevádzajú a sú s ním jednoznačne späté.

Presvedčte sa na vlastné oči

Pozrite sa na nižšie priložené videá, ktoré ukazujú, ako v skutočnosti vyzerajú vaše pľúca, keď pravidelne fajčíte. Prvé video porovnáva pľúca fajčiara a nefajčiara a druhé ukazuje, ako dýcha tento životne dôležitý orgán u fajčiara a u toho, kto neprepadol závislosti.

 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9