Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Choroby zúria na Slovensku: V krajoch zatvárali školy i škôlky

Chorých na Slovensku opäť pribudlo.
Chorých na Slovensku opäť pribudlo. (Zdroj: photl.com)

Chrípku a chrípke podobné ochorenia diagnostikovali lekári tento týždeň u 6934 pacientov. Najviac takto chorých zaznamenali v Trnavskom kraji, najmenej v Košickom.

Vyučovanie sa prerušilo v 16 materských školách, šiestich základných a v štyroch stredných. Najviac zatvorených škôl bolo v Trnavskom a Prešovskom kraji.

V prípade akútnych respiračných ochorení (ARO) zaznamenali lekári 58.208 prípadov. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom to je nárast o päť percent. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Nitrianskom a Bratislavskom kraji, najnižšiu v Košickom kraji. Choroba najviac trápila deti do 5 rokov. ARO nahlásilo 67 percent lekárov pre deti a dorast a 57 percent praktických lekárov pre dospelých. Informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Nitriansky kraj

V Nitrianskom kraji tento týždeň klesol počet ochorení na chrípku. Ako informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre, v 7. kalendárnom týždni bolo hlásených 10.031 akútnych respiračných ochorení. Z toho o chrípku išlo v 1436 prípadoch.

"Predstavuje to pokles chorobnosti chrípky o 19,9 percenta oproti minulému kalendárnemu týždňu," uvádza sa v správe RÚVZ.

Najviac chorých bolo medzi deťmi od nula do päť a od šesť do 14 rokov. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 429 osôb. Z celkového počtu hlásených prípadov bolo 39,2 percenta zápalov prínosových dutín, 14,5 percenta zápalov pľúc a 46,3 percenta zápalov stredného ucha. Ochorenia hlásilo 81 percent praktických lekárov pre deti a dorast a 69 percent lekárov pre dospelých.

Žilinský kraj

Chorobnosť v skupine akútnych respiračných ochorení (ARO) stúpla v 7. kalendárnom týždni v Žilinskom kraji v porovnaní s prechádzajúcim týždňom o 7,8 percenta, čo predstavuje chorobnosť 1644,5 chorých na 100.000 obyvateľov. Informovala Renáta Kortišová z oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Žiline.

Chorobnosť podľa nej stúpla najmä vo vekovej skupine od 15 do 19 rokov (+18,4 percenta) a v okrese Čadca (+43,3 percenta). Najvyššia chorobnosť na ARO bola vo vekovej skupine do 5 rokov (4657,7 na 100.000 obyvateľov). Chorobnosť stúpla vo vekových skupinách od 6 do 14 rokov, od 15 do 19 rokov, od 20 do 59 rokov a nad 60 rokov.

„Priebeh ochorení bol komplikovaný u 1,9 percenta chorých, najčastejšou komplikáciou bol zápal prínosových dutín,” uviedla Kortišová.

O chrípke a chrípke podobných ochoreniach zaevidoval RÚVZ v uplynulom týždni 860 hlásení, čo predstavuje chorobnosť 186,9 chorých na 100.000 obyvateľov. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla chorobnosť o 2,44 percenta. Vzostup chorobnosti zaznamenali najmä vo vekovej skupine nad 60 rokov (+33,11 percenta) a v okresoch Liptovský Mikuláš (+62,4 percenta) a Kysucké Nové Mesto (+(48,1 percenta). Najvyššia chorobnosť bola vo vekovej skupine od 15 do 19 rokov (605,75 na 100.000 obyvateľov).

Výchovno-vzdelávací proces prerušili z dôvodu chorobnosti v jednej strednej škole v okrese Ružomberok a v jednej materskej škole v okrese Žilina.

Trenčiansky kraj

V siedmom kalendárnom týždni nahlásili lekári v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) 7466 akútnych respiračných ochorení, chorobnosť v porovnaní s minulým týždňom stúpla o 7,7 percenta. Informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trenčíne.

Z celkového počtu ochorení bolo 1004 ochorení na chrípku, v porovnaní s minulým týždňom stúpla chrípková chorobnosť o 41 percent. Chrípka najviac trápila deti od šesť do 14 rokov.

Najvyššia chorobnosť na akútne respiračné ochorenia v TSK bola tento týždeň v okrese Trenčín, najnižšia v okrese Považská Bystrica. Pre chrípku museli v TSK prerušiť školskú dochádzku v jednej strednej škole v okrese Bánovce nad Bebravou.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9