Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

O tomto ste zrejme netušili: Niekedy vám lekári nehovoria pravdu

Buďte k lekárom úprimní, potom aj oni k vám takí budú.
Buďte k lekárom úprimní, potom aj oni k vám takí budú. (Zdroj: profimedia.sk)

Aj keď na lekárskej prehliadke prezradíte lekárovi všetko o svojom zdravotnom stave, z jeho strany to tak nemusí byť. Kedy k vám môže byť neúprimný?

Šokujúce je zistenie, že väčšina lekárov nepovie pacientom o svojich lekárskych chybách, alebo ich dokonca neinformuje o prognóze určitého ochorenia.

Rozprávajú klamstvá

Podľa prieskumu, uverejneného v časopise Health Affairs, sa niektorí lekári domievajú, že nie vždy je úprimnosť najlepšia. Tím vedcov si "vzal na mušku" takmer 2 000 lekárov. Prekvapilo ich znepokojujúce zistenie, že niektorí lekári rozprávajú svojim pacientom klamstvá alebo neúplné pravdy o ich zdravotnom stave.

O čom všetkom nevedia pacienti?

Prieskum ukázal, že aj lekári robia občas svoje chyby, či už v prevencii alebo v liečbe pacientov. Okolo 34 % lekárov si nemyslí, že by mali pacienti vedieť o ich zdravotných chybách. Takmer 20 % uviedlo, že v minulom roku im neoznámili svoju chybu. Mali strach, že by sa to mohlo vyšetrovať ako zanedbanie zdravotnej starostlivosti.

Okolo 10 % lekárov sa priznalo, že v uplynulom roku povedali pacientom niečo, čo nebola úplna pravda. Aby toho nebolo málo, až 55 % z nich hovorí, že často popisuje budúcnosť pacientovho zdravotného stavu pozitívnejším dojmom, než sa zdá a pritom skutočnosť je iná.

S lekárom sa treba viac rozprávať

Ak chcete počuť od lekára len úprimné slová, aj vy by ste k nemu takí mali byť.

"Lekári sa snažia robiť správnu vec, ale pacienti im musia hovoriť viac o svojich individuálnych hodnotách, potrebách a životnom štýle. Ak nechcete lekárovi podrobne povedať o svojom zdravotnom stave, bude robiť závery na základe vlastných skúseností a jeho prístup nemusí byť najlepšou voľbou pre vás," hovorí Dale Collins, riaditeľ centra Dartmouth-Hitchcock Medical Center.

Tipy, vďaka ktorým budú lekári úprimnejší

        1.  Povedzte mu, čo chcete.

Lekár nemôže vedieť, čo chcete. Stále je veľa pacientov, ktorí nehovoria lekárom, čo chcú. Tak lekári nemusia vedieť, čo majú robiť a ako vás liečiť. Informujte lekára o svojich potrebách, tak bude k vám úprimný a otvorený a bude vám vedieť poradiť.

        2.  Vzdelávajte sa.

Naštudujte si informácie o prevencii či liečbe choroby, ktoru trpíte, či už na internete alebo z kníh. Môžete sa opýtať svojho lekára, aby vám odporúčil najlepšie zdroje. Rozhovor s lekárom bude jednoduchší, keďže budete o svojom zdravotnom stave vedieť viac.

        3.  Rozprávajte sa s ním z očí do očí.

Naplánujte si osobné stretnutie s lekárom, je to lepšie ako s ním komunikovať po telefóne alebo mailom.

 "Je to oveľa jednoduchšie. Navyše, uvidíte, či je lekár k vám otvorený a úprimný, ak si hľadíte priamo do očí," hovorí Dr Lezzoni.

        4.  Zapíšte si otázky ešte pred stretnutím.

Sedieť v čakárni ordinácie môže byť nepríjemné. Človek je vtedy nervózny a nevie čo ho čaká pri rozhovore s človekom v bielom plášti. Využite tento čas efektívne!

"Spíšte si na papier otázky, na ktoré sa chcete lekára opýtať. Tak aspoň na nič nezabudnete. Hlavné je, aby ste sa nehanbili a rozprávali sa o všetkom, čo súvisí s vaším problémom," tvrdí Dr. Collins.

        5.  Nehanbite sa.

Pre niektorých môže byť veľmi ťažké hovoriť s lekárom o svojom zdravotnom stave. Je to častý prípad hlavne na začiatku, keď lekára nepoznáte a nemáte k nemu vybudovanú dôveru.

Vaše telo však najlepšie pozná len jediný človek - vy! Preto mu povedzte otvorene, čo konkrétne vás bolí a s čím máte ťažkosti. Keď k nemu budete úprimní, bude taký aj on k vám!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9