Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Vyhnite sa chrípke: 7 trikov, ako nedať bacilom šancu

Vyliečte sa z chrípky, stačí len skúsiť pár trikov, ktoré vás zbavia choroby.
Vyliečte sa z chrípky, stačí len skúsiť pár trikov, ktoré vás zbavia choroby.

Konzumácia vitamínov, dostatočná hygiena rúk a pohyb sú veľmi dobre známymi spôsobmi, ako možno predísť nepríjemnému ochoreniu - chrípke. Vedeli ste, že sa jej môžete vyhnúť aj častým pobytom vonku, ostrihanými nechtami a dýchaním zhlboka? Pozrite si triky, vďaka ktorým nedáte chrípke šancu!

Vynechajte uterák, používajte ubrúsky

Pravidelná hygiena rúk je nazákladnejším pravidlom prevencie proti chorobám. Ale i to najdôkladnejšie umytie rúk môže byť zbytočné, keď sa utriete do uteráku, plného vírusov a bacilov. Platí to obzvlásť vtedy, keď  je niekto vo vašom okolí chorý. Nepoužívajte preto rovnaký uterák na ruky a zaobstarajte si radšej papierové ubrúsky. Po ich použití ich potom jednoducho vyhoďte a nabudúce použite nové.

Choďte von

Mohlo by sa zdať, že je nelogické, chodiť von práve v období, keď vonku zúri mráz a studené počasie. Avšak, dôvodom, prečo sme náchylnejší na chodoby hlavne v zime, je totiž opačný - zdržujeme sa v uzavretých priestoroch, kde sa nachádzajú vírusy. Na čerstvom vzduchu je o mnoho menšie riziko, že sa nakazíte. Stačí sa len vhodne obliecť a venovať sa nejakej športovej aktivite (lyžovanie, korčuľovanie apod).

Ostrihajte si nechty nakrátko

Aj keď dlhé pestované nechty vyzerajú krásne, sú doslova živnou pôdou pre baktérie. No, ak sa ich nechcete vzdať, naučte sa používať pri umývaní rúk kefku, ktorou si spolu s mydlom dôkladne vyčistíte i miesta pod nechtami.

Doprajte si sex a masáž

Výskumy jasne preukázali, že tí, ktorí majú sex aspoň jeden alebo dvakrát týždenne, majú vyššiu hladinu imunoglobulínu A, ktorý nás ochraňuje pred nachladnutím a infekciami. Navyše, sex má i množstvo ďalších zdraviu prospešných účinkov na ľudský organizmus.

Príjemnou relaxáciou je masáž, ktorá navyše odbúrava stres. Je dokázané, že vplyvom stresu rýchlo ochorieme. Pri masáži a sexu sa uvoľňuje hormón oxytocín, ktorý potlačuje stres a človek je tak lepšie pripravený na nápor viróz.

Zadovážte si zvlhčovač vzduchu

Keďže vonku zúri zima, domácnosti sú vykúrené, čím dýchame suchý vzduch, ktorý vysušuje naše sliznice a tým znižuje ich imunitné role. Preto sa odporúča zvlhčovač vzduchu. Vlhké prostredie dutín pôsobí niečo ako pasca pre baktérie a vírusy.

Dýchajte zhlboka

Naučte sa dýchať až do brucha! Môžete tým znížiť riziko vývinu pneumónie a ďalších pľúcnych ochorení. Aby ste sa naučili zhlboka dýchať, potrebujete tréning. Ten získate aj na hodinách jógy, kde je správne dýchanie základom.

Pite červené víno a sirup z plodov bazy

Je známe, že pohár červeného vína je považovaný za zdraviu prospešný. Pozor však na množstvo (viac ako 2 dcl denne), ktoré môže zhoršiť schopnosť bielych krviniek odrážať infekcie až na 24 hodín.

Chrípke sa môžete vyhnúť i pravidelným pitím bazy. Je to výborný antioxidant plný vitamínu C a A, ktoré sú vynikajúce v prevencii proti chorobám. Podporuje tiež činnosť pľúc, srdcs a tiež výborne pôsobí na oči a zrak. Zadováže si biosirup z bazy. Stačí, ak si dáte jednu lyžičku denne.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9