Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pozor na nesprávne užívanie liekov pri chrípke: Aké určite nebrať?

Nesprávnou kombináciou liekov si môžete vážne poškodiť zdravie.
Nesprávnou kombináciou liekov si môžete vážne poškodiť zdravie.

Väčšinou počúvame opačné rady - aké lieky brať, aby sme sa zbavili chrípky a iných ochorení. Zdravie si však môžeme podlomiť i nesprávnym užívaním liekov. Preto sa oplatí vedieť, aké lieky nebrať, aby ste si ešte viac neublížili. Niektoré z nich totiž môžu napáchať viac škôd, ako úžitku.

Pozor na kombináciu liekov

Ako podpornú liečbu na chrípku a iné ochorenia sprevádzané horúčkou a nachladnutím používame 3 druhy liekov:

  • Kyselinu acetylsalicylovú (acylpyrín, aspirín).
  • Paracetamol  (paralen, panadol, coldrex).
  • Ibuprofenum (nurofén, ibalgin, ibuprofen).

To, že užívate tieto lieky na zmiernenie následkov ochorenia, je v poriadku. Problém ale nastáva s ich kombináciami. Platí to hlavne pre ľudí, ktorí trpia srdcovo-cievnymi chorobami. Pre nich je nebezpečná kombinácia ibuprofénu a aspirínu. Podľa štúdie, ktorá bola zverejnená v časopise British Medical Journal, sa u nich dokonca až o 50 % zvyšuje riziko infarktu a mŕtvice.

Neužívajte lieky z rovnakej skupiny

Výskumy ukázali, že nebezpečné môže byť užívanie liekov, ktoré sú v skutočnosti rovnaké, keďže obsahujú rovnakú účinnú látku, no podľa názvu a obalu su pritom odlišné. Ublížiť môžu práve kvôli tomu, že obsahujú rovnakú účinnú látku.

Tým, že si dáte dva lieky z rovnakej skupiny, znamená znásobiť bezpečnú dávku. Príkladom užívania dvoch liekov z rovnakej skupiny je, keď si dáte nurofén a ibalgin, čo sú lieky, ktoré obsahujú rovnakú látku - ibuprofenum.

Takto sa nielenže nevyliečite, ale naopak, môže vám byť zle od žalúdka. Dlhodobým užívaním sa vám môže poškodiť aj pečeň a ďalšie vnútorné orgány, čo môže skončiť s fatálnymi následkami. Navyše, pri predávkovaní liekami zo skupiny, ktorá obsahuje kyselinu acetylsalicylovú, umierajú až dve percentá ľudí, ktorým pľúca vypovedajú službu.

Najlepšie preto spravíte, ak lieky nebudete nikdy kombinovať a ani meniť po pár hodinách za iný druh. Prečítajte si na príbalovom letáku, akú látku práve vami zvolený liek obsahuje a koľko je doporučená maximálna denná dávka.

Ak chcete vedieť, akú účinnú látku obsahuje vami zvolený liek, môžete si ho vyhľadať v našej databáze liekov. Pri každom lieku máte uvedené všetky potrebné informácie.

Alkohol a lieky

Je samozrejmé, že lieky by sa nemali kombinovať s alkoholom. Pri dlhodobom užívaní liekov, pričom si dáte i alkohol, si môžete vážne poškodiť pečeň. Aj keď sa to neprejaví hneď, neskôr môžete byť prekvapení vážnymi zdravotnými problémami s pečeňou.

Navyše, ak trpíte nejakým ochorením pečene a vezmete si liek s paracetamolom a k tomu si dáte minimálne množstvo alkoholu, môžete vážne ohroziť svoje zdravie.

Dávajte si preto pozor na to, aké lieky užívate pri chorobe. Nesprávnou kombináciou liekov sa nielenže nemusíte choroby zbaviť, ale pribudnú vám aj ďalšie zdravotné problémy - s črevami, pečeňou a inými vnútronými orgánmi.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9