Okolo nás opäť vyčíňa prasacia chrípka: Ako jej účinne predísť?

Prasacej chrípke môžete účinne predísť.
2013-01-09 01:00:00

Okolo Slovenska opäť zúri nebezpečný vírus prasacej chrípky! Aj keď sa zatiaľ podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) nezaznamenal na Slovensku žiadny prípad zúriacej chrípky, v Poľsku má už svoje obete. Je teda otázkou času, kedy k nám dorazí. Nedajte vírusu šancu vďaka preventívnym opatreniam!

Príznaky prasacej chrípky

Príznaky prasacej chrípky sú rovnaké ako pri bežnej chrípke. Prejavujú sa teplotami nad 39 stupňov, kašľom, bolesťami hlavy, svalov, kĺbov, nádchou a celkovou únavou a slabosťou. Trvajú obvykle 3 až 5 dní.

Kto je ohrozený?

Prasacia chrípka môže byť smrteľná hlavne pre tých, ktorí majú podlomené zdravie. Rizikovými skupinami sú ľudia s oslabenou imunitou, dlhodobo chorí, ale aj deti, starí ľudia, osoby s chronickými ochoreniami a mnoho iných.

Hygiena rúk

Jednou z najdôležitejších preventívnych opatrení, ako sa vyhnúť vírusu, je pravidelná hygiena rúk. Umývajte si ruky každý deň teplou vodou a mydlom po dobu 15-20 sekúnd. Platí to hlavne pred jedlom a po každom dotyku kľučky, gombíka vo výťahu, či držiaka v autobuse na verejnom priestranstve. Zadovážte si čistiace gély s alkoholom, ktoré môžete mať kdekoľvek po ruke, ak nemáte možnosť umyť si ruky.

Pozor na verejné priestory

Dotýkajte sa verejných kľučiek, či držiakov v autobusoch čo najmenej! Sú doslova preplnené baktériami, ktoré môžu niesť vírus prasacej chrípky. Navyše nikdy neviete, aký chorý človek sa ich pred vami dotýkal.

Vyhnite sa davom ľudí

Aj keď to niekedy nie je možné, snažte sa čo najviac vyhýbať davom ľudí. Nie je nič horšie, ako sa tlačiť medzi ľuďmi napr. na koncerte. Vyhýbaním sa davom ľudí tak znížite šancu, že ochoriete na prasaciu chrípku. Tí, ktorým obzvlásť záleží na zdraví a boja sa tohto smrteľného vírusu, môžu nosiť chirurgickú masku.

Nejedzte po druhých

Nejedzte a nepite po druhých! Prasacia chrípka sa môže prenášať kontaktom s príbormi, ktoré sú infikované.

Pri kýchaní používajte rameno

Nikdy si pri kašľaní alebo kýchaní neprikladajte ruky na ústa! Priložte si k ústam lakeť z vnútornej strany, kde sa ohýba, čím neprenesiete baktérie na ruky a ostatné objekty, ktorých sa potom dotknete. Prasacia chrípka je veľmi nákazlivá, môže sa ľahko šíriť dotykom infikovaného objektu a potom dotykom na tvár.

Zostaňte doma

Ľuďom, u ktorých sa vyvinú príznaky chrípky ako sú zvýšená teplota, kašeľ, nádcha, bolesť hrdla, hlavy, celého tela, nevoľnosť a celková únava Úrad verejného zdravotníctva odporúča, aby zostali doma a okamžite to oznámili svojmu ošetrujúcemu lekárovi. Môžete sa u ňho informovať o

Neodporúča sa cestovať do Poľska, kde momentálne prasacia chrípka vyčíňa. No je to na každom z vás.

„Cestovanie do Poľskej republiky je na individuálnom zvážení každej osoby,“ upozornila hovorkyňa ÚVZ Lenka Skalická.

Stravou proti vírusu

Výbornou prevenciou nielen proti prasacej chrípke je pravidelná konzumácia strúčikov cesnaku. Doprajte si dva strúčiky cesnaku každé ráno hneď po prebudení. Môžete ho zapiť vlažnou vodou. Vďaka nemu budete mať posilnenú imunitu, takže žiadny vírus nebude mať šancu.

Dávku zdravia si doplníte pohárom horúceho alebo vlažného mlieka zmiešaného s malým množstvom kurkumy. Kurkuma je mimoriadne liečivá bylina, podporuje funkciu vnútorných orgánov, čistí krv, pomáha ochraňovať kožu pred kožnými chorobami a v neposlednom rade posilňuje imunitu. Vypite mlieko s kurkumou každý večer a vaše telo sa vám za to poďakuje!

Aloe vera je dnes bežne dostupnou rastlinou, ktorá je súčasťou mnohých domácností. Jeho dlhé listy, pripomínajúce kaktus, majú v sebe doslova zázračný gél. Užívajte denne lyžičku gélu zmiešanú s vodou, je to elixír zdravia hlavne pre vaše kĺby a pokožku, ale hlavne na imunitu.

Proti vírusu prasacej chrípky preventívne bojuje aj mrkva, sladké zemiaky, špenát a imunitu si posilníte aj konzumáciou citrusového ovocia (pomaranče).

Ako je to s očkovaním?

Proti prasacej chrípke neexistuje zatiaľ žiadna overená vakcína. K dispozícii sú len bežné očkovacie látky proti chrípke, ktoré však nezaručujú, že budete imúnni voči prasacej chrípke. Môžete sa informovať u svojho lekára.

Prasacia chrípka je nebezpečnou chorobou, ktorá momentálne ohrozuje Česko a Poľsko, ktoré sú v tesnej blízkosti Slovenska. V priebehu niekoľkých týždňov alebo dní sa môže objaviť aj u nás, preto sa oplatí dodržiavať preventívne opatrenia, ktorými tomuto smrteľnému vírusu predídete.

2013-01-09 01:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: TASR, ehow.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia