Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

OVOCIE ako nepriateľ: Toto nerobte, hrozia PROBLÉMY so svalmi a kosťami!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Rastlinná strava je v posledných rokoch čoraz obľúbenejšia, a to zo zdravotných aj etických dôvodov. Extrémnou formou je takzvané frutariánstvo, diéta založená predovšetkým na konzumácii surového ovocia.

Na prvý pohľad znie zdravo, ale aký skutočný vplyv na organizmus má takéto radikálne obmedzenie jedálnička?

Existujú dôkazy, že rastlinná strava je pre telo prospešná. Ako sa píše na iflscience.com, znižuje riziko srdcových chorôb o 40 percent a mozgovej príhody o 29 percent. Mnoho ľuďom sa vďaka nej podarilo radikálne schudnúť. Aj keď rastlinná strava má jasné výhody pre zdravie a neubližuje životnému prostrediu, fruitariánstvo je jednou z najviac obmedzujúcich dostupných diét a neexistuje takmer žiadny dôkaz, že má zdravotné výhody.

Čítajte tiež: Čo mať na TANIERI, aby ste si ZNÍŽILI riziko predčasnej SMRTI? Po tomto siahnite!

Ani frutariáni sa nezhodnú

Nie je ani úplne jasné, z čoho by mala fruitariánska strava pozostávať, aj keď sa bežne uvádza, že 55 až 75 percent stravy by malo obsahovať surové ovocie. Okrem toho existuje aj nezhoda medzi samotnými frutariánmi, keďže niektorí jedia vyslovene len ovocie, iní si doprajú aj celé zrná, zeleninu, orechy, či oleje. Niektorí jeho prívrženci sa držia pravidla, že 80 percent kalórií pochádza z čerstvého ovocia a zeleniny, 10 percent z bielkovín a 10 percent z tukov. Zástancovia frutariánstva tvrdia, že tráviaci systém človeka je fyziologicky navrhnutý tak, aby trávil len ovocie a surovú zeleninu. Aj keď to kedysi mohla byť pravda, ľudské telo sa časom vyvinulo.

Jesť len ovocie je nezdravé

Keď človek konzumuje stravu založenú prevažne na ovocí, môže mať závažné zdravotné problémy, keďže jeho telo nedostáva základné skupiny potravín a živiny, potrebné na udržanie zdravia. Aj keď je väčšina ovocia považovaná za zdravé a výživné jedlo, diéta, ktorá sa takmer výlučne spolieha na jeho konzumáciu, je ochudobnená o dostatok živín vrátane bielkovín, železa, vápnika, vitamínu B a D, zinku a omega-3 mastných kyselín. Nedostatok týchto látok môže mať závažné zdravotné dôsledky vrátane rachitídy a osteomalácie teda zmäkčenia kostí, anémie a problémov so svalmi a pokožkou. Zjednodušene povedané, ovocie neobsahuje všetky živiny, ktoré telo potrebuje na zdravý vývoj.

OVOCIE ako nepriateľ: Toto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Priveľa cukru

Okrem toho, že vo frutariánskej strave chýbajú dôležité živiny, je potrebné myslieť aj na vysokú hladinu fruktózy. Je to jednoduchý cukor, podobne ako glukóza, ale ľudské telo ho spracováva úplne inak. Fruktóza sa metabolizuje výlučne v pečeni. Jej nadmerná konzumácia môže spôsobiť nahromadenie tuku v tomto dôležitom orgáne ľudského tela. To vedie k inzulínovej rezistencii a nealkoholickému stukovateniu pečene.

Vážne následky

Okrem potenciálnych fyzických účinkov frutarianizmu sú podobné diéty často spojené aj s poruchou príjmu potravy známou ako ortorexia nervosa alebo s nezdravou posadnutosťou jesť iba „čisté“ jedlo. Ľudia, ktorí si myslia, že sa extrémne zdravo stravujú, trpia často depresiou a úzkosťou. Aj keď existuje málo dôkazov o výhodách takéhoto stravovania, je zrejmé, že ľudia, ktorí dodržiavajú túto obmedzujúcu diétu, potenciálne vážne ohrozujú svoje zdravie. Pred každou zmenou stravovania, najmä ak bude extrémna, je vždy dobré porozprávať sa so svojím lekárom. 

Začleniť viac ovocia a zeleniny do vyváženej stravy je oveľa bezpečnejší a zdravší spôsob, ako pristupovať len výlučne ku konzumácii ovocia.

Viac o téme: Ovocie ZdraviePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9