Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Najobľúbenejšie OVOCIE v záhradách prekvapuje: Symbol bezstarostného detstva NAPRAVÍ krvný TLAK!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vyvolávajú spomienky na dobroty od babičky, ale i chvíle, keď vám rodičia kúpili zmrzlinový pohár s ovocím za dobré vysvedčenie. Jahody sú chutné a nadopované látkami, z ktorých profituje naše telo.

Bobuľovité ovocie je výborným pomocníkom v boji s mnohými zdravotnými problémami. Acai, čučoriedky, černice, jahody a maliny sú len niektoré príklady bobúľ, ktoré si poradia so zápalom v tele a oxidačným stresom. Chránia črevnú mikroflóru, nervový systém, kardiovaskulárny systém a imunitu. 

Čo spravili s ľudským telom?

Nový výskum zo Štátnej univerzity v San Diegu hovorí, že konzumácia jahôd každý deň môže pomôcť zlepšiť kognitívne funkcie, znížiť krvný tlak a zvýšiť antioxidačnú kapacitu človeka, píše sa na medicalnewstoday.com.

Dr Shirin Hooshmandová a jej tím zrealizovali štúdiu s 35 osobami, ktoré boli vo veku od 66 do 78 rokov. Tie každý deň počas ôsmich týždňov jedli 26 gramov lyofilizovaného jahodového prášku (ekvivalent dvoch porcií čerstvých jahôd) alebo kontrolný prášok. Zistenia ukázali, že tí, ktorí jedli jahody, dosiahli zlepšené kognitívne schopnosti o 5,2%, znížil sa u nic systolický krvný tlak o 3,6% a zvýšila sa antioxidačná kapacita o 10,2% v porovnaní s kontrolnou skupinou. 

Najobľúbenejšie OVOCIE v záhradách
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Štúdia ukazuje, že konzumácia jahôd pomáha zlepšiť kardiovaskulárne faktory, ako je hypertenzia,“ vraví doktorka Shirin Hooshmandová.

Údajne sa mohlo čakať zlepšenie antioxidačnej kapacity, keďže jahody sú dobrým zdrojom vitamínu C. Podobne, ako v prípade zlepšenia rýchlosti kognitívneho spracovania.

Jedinečné ovocie

Jahody sa prvýkrát začali pestovať vo francúzskych záhradách koncom 18. storočia, no vo voľnej prírode ich však bolo možné nájsť už v rímskych časoch. Dnes ich nájdeme v mnohých častiach sveta, pričom väčšina produkcie sa vyskytuje v Spojených štátoch, Turecku a Španielsku. Toto bobuľovité ovocie obsahuje veľa vitamínov a minerálov, ktoré telo potrebuje, aby zostalo zdravé, vrátane vitamínu A, horčíka, draslíka a kyseliny listovej (vitamín B9). Okrem toho vynikajú veľmi vysokým obsahom vitamínu C – konzumácia iba ôsmich jahôd poskytuje telu denný príjem tohto vitamínu.

O jahodách je tiež známe, že majú veľké množstvo antioxidantov, vrátane polyfenolov a fytosterolov. Polyfenoly sú známe svojimi antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami a fytosteroly zase pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu. Už predchádzajúci výskum spájal konzumáciu jahôd so zníženým rizikom srdcových chorôb, cukrovky, Alzheimerovej choroby a dokonca potenciálne pomáha predchádzať rakovine.

Viac o téme: SrdceJahodyZdravieMozog
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9