Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Chcete sa VZDAŤ kávy? Takto by sa vám to mohlo VYPOMSTIŤ, vyradení zo života!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak patríte k milovníkom kofeínových nápojov, určite s ich konzumáciou neprestaňte. Mohli by ste to totiž neskôr oľutovať. Prejavilo by sa to spôsobmi, ktoré by niekto nechcel zažiť na vlastnej koži.

Je úplne normálne, že po čase abstinencie by sa postupne začali ukazovať vedľajšie príznaky. Tieto prejavy však môžu byť závažnejšie, ako si mnohí myslia, uvádza sa na dailymail.co.uk

"Ak ste zvyknutí piť kofeínové nápoje, potom ich rýchle vynechanie môže viesť k bolestiam hlavy, pocitu únavy a letargie alebo k problémom so sústredením," upozorňuje Victoria Taylorová, dietologička zv British Heart Foundation.

Bolesti hlavy

Ak ste sa niekedy rozhodli prežiť deň bez šálky čierneho moku, zrejme ste zápasili s bolesťami hlavy. Dôvodom tohto nepríjemného prejavu po vynechaní rannej kávy je podľa profesorky Barbary Shakianovej, neurovedkyne z University of Cambridge fakt, že kofeín sťahuje krvné cievy v mozgu. Keď vynecháte rannú kávu, cievy sa uvoľnia a do mozgu začne prúdiť veľké množstvo krvi, čo spôsobí bolesti hlavy. 

Príznaky nastanú 12 až 24 hodín po ukončení príjmu kofeínu, ktoré následne vrcholia počas jedného alebo dvoch dní. Občas však môžu pretrvávať aj dlhšie,“ hovorí odborníčka. 

Chcete sa VZDAŤ kávy?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Bolesti hlavy však môžu byť spôsobené aj množstvom iných vecí, vrátane dehydratácie, priveľa alkoholu a stresu. Ak sa tento stav neustále vracia, lieky proti bolesti nezaberajú alebo vám je zle a svetlo alebo hluk to zhoršuje, mali by ste navštíviť svojho lekára.

Únava

Únava je ďalšou nepríjemnosťou. Kofeín svojou štruktúrou pripomína chemikáliu v mozgu zvanú adenozín, ktorý je zodpovedný za to, že sa cítite ospalí. Kofeín zapadá do adenozínových receptorov, blokuje chemikáliu a vzbudzuje pocit bdelosti. Akonáhle kofeín vyprchá, môže to viesť k únave a ospalosti. Výskumy ukazujú, že abstinenčné účinky sú extrémne u ľudí, ktorí pijú čaj alebo kávu každý deň. Kofeín totiž spôsobuje, že chémia v mozgu týchto ľudí sa mení a vytvára viac adenozínových receptorov, aby držali krok s permanentným prísunom kofeínu.

Náladovosť

Vynechanie kávy môže spôsobiť mrzutú náladu. Je známe, že tento nápoj dokáže zdvihnúť náladu. Stimulant zvyšuje uvoľňovanie skupiny hormónov nazývaných neurotransmitery - dopamín a norepinefrín. Dopamín ovplyvňuje náladu a pocity a norepinefrín zvyšuje srdcovú frekvenciu, rýchlosť dýchania a hladinu glukózy v krvi. Výsledkom je, že ak prestanete piť kávu a tieto chemické signály sa budú vysielať pomalšie, môžete si všimnúť veľký pokles nálady a energie, vďaka čomu sa budete cítiť mrzuto.

Nesústredenosť

Podobný dopad ako v prípade únavy. Kofeín ovplyvňuje chemické látky v mozgu, najmä glutamát, ktorý je zodpovedný za učenie a dobrú pamäť. Akonáhle kofeín vyprchá, hormóny nájdu rovnováhu a chemikálie sa začnú uvoľňovať pomalšie, čo spôsobí tzv. mozgovú hmlu.

Chcete sa VZDAŤ kávy?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nevoľnosť

Káva môže spôsobiť zmätok v tráviacom systéme aj v prípade, keď sa jej vzdáte. Budete pociťovať príznaky podobné chrípke vrátane nevoľnosti, ako ukázala štúdia publikovaná v Johns Hopkins Medical Journal v roku 2004.

Čierny mok môže spôsobiť svalové kontrakcie v tráviacom systéme, čo preukázateľne zmierňuje zápchu. V dôsledku toho, keď ju prestanete piť, môže to mať vplyv na to, ako pravidelne chodíte na toaletu.

Dotazníková štúdia Royal Hallamshire Hospital Sheffield v roku 1990, publikovaná v Gut, zistila, že kofeínová káva zvýšila pohyby čriev do štyroch minút u tretiny účastníkov. Horúca voda a káva bez kofeínu však nemali rovnaký účinok, čo naznačuje, že vinníkom je kofeín. Táto zmena v tráviacom systéme, keď vynecháte kofeín, môže byť tiež zodpovedná za nepríjemný pocit nevoľnosti.

Chvenie a nervozita

Pocit nervozity a chvenia sa môže vyskytnúť pri pití príliš veľkého množstva kávy, pretože kofeín je stimulantom centrálneho nervového systému. Aj keď je to zriedkavé, môže to byť abstinenčný príznak u ľudí s vážnou závislosťou. Odborníci tvrdia, že v tomto prípade netreba robiť nič, príznaky by mali prejsť do niekoľkých dní.

Viac o téme: KávaZdravieKofeín
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9