Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ktorý MERIA najlepšie? TEST odhalil pravdu o TEPLOMEROCH, na TIETO sa dá spoľahnúť!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Teplomery idú v týchto dňoch doslova na dračku, chrípková sezóna pokračuje a lieky zapĺňajú naše domáce lekárničky. Spotrebiteľská organizácia dTest zisťovala, či sa dá naozaj spoľahnúť na nimi namerané hodnoty!

Málokto prežije sychravú jeseň a studenú zimu bez kašľa, nádchy a zvýšenej teploty. Domáca lekárnička by tak mala obsahovať nielen lieky proti prechladnutiu, bolestiam v krku alebo sprej do nosa, ale aj kvalitný teplomer. Spotrebiteľská organizácia dTest vybrala 35 modelov rôznych druhov teplomerov, ktoré nechala poslať do laboratória, aby zistila, či merajú správne. Kompletné výsledky testu a rady, ako vybrať vhodný teplomer alebo ako správne merať teplotu môžete nájsť na stránkach spotrebiteľskej organizácie dTest.

Digitálne teplomery ako stredobod záujmu

V obchodoch možno naraziť na mnoho typov osobných teplomerov. Preto nie je ľahké vybrať si z nich - líšia sa spôsobom použitia, funkciami a samozrejme cenou. Slovenský trh tvoria hlavne elektronické, resp. digitálne, na ktoré sa zameral dTest.

„V rozsiahlych laboratórnych a praktických testoch sme nechali pri kontaktných, bezkontaktných, ušných i multifunkčných teplomeroch overiť presnosť a stálosť merania, jednoduchosť obsluhy aj odolnosť voči pádu,“ vymenúva hlavné kritériá testovania šéfredaktorka časopisu Hana Hoffmannová a pokračuje: „Pre porovnanie sme k nim pridali ešte klasický bezortuťový sklenený teplomer, ktorý prešiel rovnakými skúškami, nevykonával sa u neho iba pádový test.“

Ktorý MERIA najlepšie? TEST
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Najpresnejšie sú kontaktné

Skúška presnosti merania patrila k tým zásadným. Cieľom bolo zistiť, či sa hodnota udávaná teplomerom zhoduje s reálnou teplotou. V prípade kontaktných teplomerov boli ich špičky namáčané do vodného kúpeľa, bezdotykové teplomery merali teplotu tzv. čierneho telesa ponoreného do vody. Najlepšie v tejto skúške dopadli kontaktné teplomery, kedy 16 modelov z 19 obdržalo veľmi dobré hodnotenie.

Rovnakú známku potom dosiahli štyri bezkontaktné, jeden ušný a jeden multifunkčný prístroj. Chybovosť merania u nich bola max. 0,08 °C, pričom takmer nulovú odchýlku vykázal kontaktný výrobok Dr. Max ThermoMax Digital za 4,69 Eur. Naopak najhorší bol bezdotykový model Hetaida Infrared HTD8813, u ktorého bola odchýlka medzi nameranými a reálnymi teplotami viac ako 0,6 °C. Tento rozdiel môže byť podstatný napríklad pri podaní lieku proti horúčke.

Hlavne neignorovať pokyny výrobcu

Ďalším dôležitým kritériom bola stálosť merania. V laboratórnom vodnom kúpeli sa opakovane namerané hodnoty zhruba zhodovali, v prípade testovania u dobrovoľníkov boli odchýlky väčšie. Najmenšiu stabilitu merania mali kontaktné teplomery. Na vine bol pravdepodobne spôsob merania – pri držaní teplomera v podpazuší sa môže chybovosť zvyšovať.

„Jednotlivé typy teplomerov fungujú rôznymi spôsobmi. Aj keď sa vám to môže zdať ako zbytočnosť, je dobré si prečítať návod na použitie, vyhnete sa tak zbytočným nepresnostiam pri meraní,“ odporúča Hana Hoffmannová z dTestu a uzatvára: „Náš test ukázal, že cena o kvalite teplomera veľa neprezradí. Niektoré drahé teplomery v skúškach prepadli, iné, ktoré patrili do najlacnejšej kategórie, si viedli výborne. Dôležité je používať výrobok podľa pokynov výrobcu a uistiť sa, že je teplomer pred použitím čistý. Najmä pri ušných modeloch môže aj malá nečistota ovplyvniť presnosť merania.

Viac o téme: Test TeplomerChorobaLiečbaPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9