Skutočný PRÍBEH mladej ženy: 3 nenápadné SIGNÁLY, že ste spadli do náruče ALKOHOLIZMU

Zdroj: gettyimages.com
2023-01-17 06:00:00

Mladá Američanka sa podelila o svoju temnú minulosť, ktorú sprevádzalo pitie alkoholu. Našťastie, skončilo to dobre. Teraz varuje ostatných, aby neurobili tú istú chybu a dávali si pozor na príznaky závislosti.

Spočiatku popierala, že by mala nejaký problém. Mladá 20-ročná Američanka sa považovala za zábavnú Newyorčanku, ktorá randila s mužmi, užívala si pracovné večieky a stretnutia s kamarátkami. Zakaždým sa našla príležitosť pochutnať si na martini z vodky s extra olivami alebo zapiť večer vínom so sushi. 

„Vo svojich 28 rokoch som vyzerala, akoby bolo všetko úplne v poriadku,“ píše dnes už tridsiatnička Levy o svojich spomienkach v knihe „Drinking Games“.

Realita však bola iná. Z mladej ženy sa pomaly stávala troska. Jej výpadky pamäte súvisiace s alkoholom sa stávali častejšími, úzkosť a hanba ju pohlcovali zvnútra a pokusy zmierniť konzumáciu koktejlov boli stále neúspešné.

Dnes je už vyše 5 rokov triezva a bez kvapky alkoholu, ako sa píše na insider.com. Najhoršie na tom je, že netušila, že je na tom až tak zle. Trvalo jej dlho, kým si uvedomila varovné znaky toho, aký bol jej vzťah k alkoholu nezdravý. 

1. S "oknom" a bez spomienok

Keď Levy išla na svoju prvú skutočnú párty na strednej škole, vypila pohár vodky, aby zapôsobila na jedného chlapca. Nakoniec to dopadlo tak, že si nepamätala zvyšok noci, vypila ešte viac, ako si pôvodne myslela, celé hodiny zvracala a domov prišla bez topánok.

Počas celej vysokej školy trpela výpadkami pamäte a ako lekár neskôr povedal, jej mozog sa nastavil na "okno" vždy, keď si dala alkohol. K výpadkom dochádza vtedy, keď obsah alkoholu v krvi rýchlo stúpne, čo spôsobí vypnutie časti mozgu, ktorá uchováva spomienky. Často sa vyskytujú vtedy, keď ľudia pijú vo veľkom množstve alebo si dajú veľa alkoholu v priebehu krátkeho času.

Výpadky však nie sú pre mnohých pijanov obmedzujúce, fungujú normálnym spôsobom, no oberajú ich o spomienky. U Levy to znamenalo niekedy zobudiť sa v cudzej posteli alebo dokonca na pohotovosti bez toho, aby si spomenula, čo ju tam priviedlo.

„Akoby sa v mojom mozgu aktivoval vypínač,“ píše mladá spisovateľka z Los Angeles.

Aj keď strata vedomia nie je priamym znakom poruchy užívania alkoholu, podľa American Addiction Centers môže byť indikátorom skorej závislosti.

2. Nepredvídateľné správanie po alkohole

Niekedy Levy vypila štyri poháre vína a na druhý deň sa cítila dobre, fyzicky aj emocionálne. Inokedy si dala polovicu drinku a hneď sa rozplakala. Raz sa plánovala stretnúť s kamarátkou na káve po neskorej večeri, ale namiesto toho skončila v nemocnici so zvratkami.

Inokedy mala v úmysle zapôsobiť na svojho šéfa, no dopadlo to úplne inak. Prebudila sa na druhý deň v posteli svojho kamaráta s hmlistou spomienkou na nočný klub a dojdňovú "opicu".

Pokračovanie v pití i napriek fyzickým, sociálnym, pracovným alebo vzťahovým problémom, ktoré to mohlo spôsobiť, je jedným zo znakov poruchy užívania alkoholu.

"Chcela som veriť tomu, že mám kontrolu nad tým, ako môj mozog a telo spracovávajú alkohol," píše Levy, "ale pravdou bolo, že som nikdy netušila, čo sa stane, keď budem piť."

3. Keď pokusy o pravidlá a striedmosť zakaždým nevyjdú

Mladá žena sa snažila kontrolovať svoje pitie pravidlami ako napr.: „nie viac ako tri drinky za noc“, „žiadne panáky“ alebo „žiadne pitie na lačný žalúdok“.

"Ale hneď ako som do seba kopla prvý drink," píše, "všetky pravidlá boli zrušené."

Nejde o jej zlyhanie. Pitie alkoholu má za následok prudký nárast dopamínu, po ktorom nasleduje pád. Preto si nakoniec pijani zase nalejú do pohárika v snahe obnoviť dopamín. Po celý čas alkohol otupuje časť mozgu, ktorá je zodpovedná za rozhodovanie. Výsledkom je fakt, že danú vec nemáte pod kontrolou. ide o bludný kruh, z ktorého je ťažké vyjsť von. Jeden z dôvodov, prečo úplne stopnúť pitie alkoholu. 

Až keď som si uvedomila, že jednoducho alkohol sa nedá piť v bezpečnej miere, som pocítila neskutočnú úľavu. Nemusela som sa viac namáhať, aby som bol striedma v pití. Jednoducho som s tým úplne prestala," uvádza na záver mladá žena, pre ktorú je dnes už dlkohol dávnou minulosťou. 


Tagy:
alkohol zdravie závislosť prevencia

2023-01-17 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia